Consumul zilnic al unei conserve de năut ar putea fi cheia combaterii colesterolului periculos – una dintre principalele cauze ale bolilor de inimă și ale accidentelor vasculare cerebrale.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Un nou studiu a descoperit, potrivit dailymail.co.uk, că persoanele care au adăugat această leguminoasă la dieta zilnică timp de trei luni au înregistrat scăderi semnificative ale nivelului ridicat de colesterol „rău”, ajungând în intervalul considerat normal.
Leguminoasele, proaspete sau conservate, pot reduce colesterolul
Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Illinois au constatat, de asemenea, că un alt tip de leguminoasă – fasolea neagră la conservă – a avut un efect similar în reducerea colesterolului.
Comentând rezultatele, autoarea principală, profesoara Morganne Smith, a încurajat persoanele cu un colesterol ridicat să înlocuiască opțiunile „mai puțin sănătoase” cu leguminoase – fie că sunt conservate, uscate sau congelate.
„Există multe modalități de a încorpora leguminoasele în dieta zilnică, într-un mod rentabil care sprijină sănătatea generală și reduce riscul bolilor cornice. Le poți pasa pentru a da consistență unei supe, le poți adăuga ca topping pentru salate sau le poți combina cu alte cereale, cum ar fi orezul”, a spus ea.
Oamenii de știință cred că leguminoasele, cum ar fi năutul și fasolea, pot stimula nivelul bacteriilor benefice din intestin, care ajută la eliminarea colesterolului dăunător din sânge.
Cercetătorii au descoperit că năutul consumat zilnic a îmbunătățit semnificativ nivelul de colesterol, în timp ce fasolea neagră a redus inflamația – o soluție simplă și economică pentru scăderea riscului de boli cronice.
Ce este colesterolul
Colesterolul este o substanță ceroasă, asemănătoare grăsimii, esențială pentru diverse funcții ale corpului.
Există două tipuri de colesterol: HDL („bun”) și LDL („rău”) – un exces de LDL este considerat nesănătos. Acesta poate forma plăci care blochează arterele, limitând fluxul de sânge către și dinspre inimă.
Se estimează că aproximativ 6,3 milioane de oameni din Marea Britanie suferă de colesterol ridicat, o afecțiune care, dacă nu este tratată, poate duce la diabet de tip 2 și probleme cardiace.
În cadrul studiului de 12 săptămâni – prezentat la întâlnirea anuală a Societății Americane de Nutriție din Orlando – au fost analizați 72 de prediabetici pentru a vedea cum le-a fost afectată sănătatea după introducerea leguminoaselor în dieta zilnică.
Potrivit Fundației Inimii, diabeticii au risc dublu să sufere un accident vascular cerebral sau boli de inimă. Studiile estimează că aproximativ trei sferturi dintre persoanele cu diabet au, de asemenea, colesterol ridicat.
Participanții au fost împărțiți aleatoriu în trei grupuri: unii au mâncat zilnic o cană de fasole neagră, alții o cană de năut, iar alții orez (grupul de control), timp de 12 săptămâni.
S-au prelevat probe de sânge la începutul studiului, la jumătatea perioadei și din nou după alte șase săptămâni, pentru a măsura colesterolul, glicemia și inflamația. De asemenea, a fost efectuat un test de toleranță la glucoză la început și la sfârșitul studiului.
Rezultatele au arătat că cei care au consumat năut zilnic au avut o scădere semnificativă a colesterolului: de la 200,4 mg/dl la început, la 185,8 mg/dl la final.
(Nivelurile totale de colesterol peste 200 mg/dl sunt considerate ridicate; sub acest prag sunt normale.)
Cei care au consumat fasole neagră au prezentat, de asemenea, niveluri mai scăzute de inflamație după 12 săptămâni.
Cercetătorii au descoperit că un consum de leguminoase reduce inflamația, la persoanele cu prediabet
„Studiul nostru a arătat că consumul de leguminoase a contribuit semnificativ la scăderea colesterolului și la reducerea inflamației la persoanele cu prediabet”, spune prof. Smith.
În final, Profesoara Smith a avertizat că persoanele care vor să introducă leguminoase în dieta zilnică trebuie să fie atente la ingredientele suplimentare din conserve – cum ar fi sarea sau zahărul – ambele fiind legate de bolile de inimă.
