Alimentul pe care ar trebui să-l limitezi, pentru a reduce riscul de colesterol mărit/ Nutriționiștii sunt de acord că este timpul să renunți la orice formă de carne procesată, dacă vrei să te menții sănătos

mezeluriBUN Colaj foto: G 4 FOOD

Mezelurile procesate, inclusiv baconul, cârnații și chiar și sandvișul cu file de curcan, ar trebui limitate, potrivit eatingwell.com, pentru a sprijini un nivel sănătos al colesterolului.

Mezelurile procesate sunt, de obicei, bogate în grăsimi saturate și sodiu și pot afecta negativ sănătatea intestinelor. În schimb, optează pentru carne slabă, neprocesată și proteine pe bază de plante.

Colesterolul este vital pentru multe funcții esențiale ale organismului

Colesterolul are o reputație proastă, dar nu este tot timpul dăunător. De fapt, colesterolul este vital pentru multe funcții esențiale, inclusiv digestia, producția de hormoni și sinteza vitaminei D din lumina soarelui. Cu toate acestea, atunci când nivelul colesterolului devine prea ridicat, poate duce la acumularea de placă în artere, ceea ce crește riscul de boli de inimă. Cu cât se acumulează mai multă placă, cu atât mai greu trebuie să muncească inima pentru a pompa sângele în întregul corp, iar riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral devine mai mare.

Deși factori precum vârsta și genetica sunt dincolo de controlul tău, adoptarea unor obiceiuri mai sănătoase de dietă și stil de viață îți poate oferi un anumit control asupra nivelurilor de colesterol.

Mezelurile procesate, în fruntea listei alimentelor care cresc colesterolul

Așadar, care este alimentul nr. 1, pe care experții îți recomandă să îl limitezi pentru a reduce riscul de colesterol ridicat? Mezelurile procesate.

Probabil nu este prea surprinzător să auzi că mezelurile procesate, cum ar fi cârnații și salamul nu sunt cele mai bune pentru inimă. Cu toate acestea, s-ar putea să nu îți dai seama că multe dintre mezelurile tale preferate, cum ar fi curcanul, șunca și friptura de vită – pe care oamenii tind să le considere mai sănătoase – sunt, de asemenea, incluse.

De ce ar trebui să limitezi mezelurile procesate

Sunt, adesea, bogate în grăsimi saturate.  Când vine vorba de scăderea nivelurilor de colesterol, nutrientul cheie ce trebuie limitat nu este colesterolul alimentar, ci grăsimile saturate. În funcție de produs, mezelurile procesate sunt o cauză comună a consumului de grăsimi saturate. „Mezelurile procesate sunt, de obicei, tăieturi de carne mai grasă și sunt bogate în grăsimi saturate. Alimentele bogate în grăsimi saturate sunt notorii pentru creșterea colesterolului și a nivelurilor de colesterol LDL (lipoproteine cu densitate scăzută), în mod special,” spune nutriționista Carly Hart.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Deși poate că nu este surprinzător să auzi că baconul și salamul conțin grăsimi saturate, nutriționista Veronica Rouse adaugă: „Chiar și opțiunile care sună mai «sănătos» – cum ar fi baconul de curcan sau mezelurile cu conținut scăzut de grăsimi – nu sunt, neapărat, lipsite de grăsimi saturate, ci sunt doar puțin mai slabe decât versiunile obișnuite, dar tot contribuie la aportul total de grăsimi saturate pe parcursul zilei.”

Mezelurile procesate pot afecta negativ microbiomul intestinal

Compoziția microbiomului intestinal este crucială pentru aproape fiecare aspect al sănătății tale, inclusiv gestionarea colesterolului. Cercetările sugerează că dietele bogate în carne, în special mezeluri procesate, pot reduce diversitatea bacteriilor intestinale. Acest lucru este îngrijorător, deoarece un microbiom diversificat joacă un rol cheie în reglarea absorbției și excreției colesterolului. Un microbiom echilibrat poate ajuta și la reducerea inflamației cronice, un factor major în dezvoltarea bolilor de inimă.

Mezelurile procesate pot fi pline de sodiu

În plus față de grăsimile saturate, mezelurile procesate sunt de obicei mult mai bogate în sodiu decât cele neprocesate. De exemplu, o porție de 100 de grame de piept de curcan la cuptor conține 99 de miligrame de sodiu, în timp ce aceeași porție de curcan de deli furnizează un impresionant 810 mg de sodiu – și asta înainte să adaugi sodiu din pâinea de sandviș, condimente și alte toppinguri.

Sodiul – și o cantitate mare din acesta – este adăugat pentru a prelungi termenul de valabilitate al mezelurilor procesate. Deși conservarea cărnii a fost importantă atunci când oamenii nu aveau congelatoare și frigidere, acum nu mai este necesar și poate face mai mult rău decât bine. Deși nu s-a dovedit că aportul ridicat de sodiu crește nivelul colesterolului, Hart subliniază că „O dietă bogată în sodiu poate crește riscul de hipertensiune, forțând inima să muncească mai mult,” afectând negativ sănătatea cardiovasculară generală.

Alte strategii pentru scăderea colesterolului

Înlocuirea mezelurilor procesate din dietă cu alternative mai sănătoase nu este singura strategie pentru îmbunătățirea nivelului de colesterol.

Iată câteva sfaturi de la dieteticieni pentru a sprijini un nivel mai bun de colesterol și o sănătate cardiovasculară generală:

  • Consumă mai multă fibră: „Un mod excelent de a combate colesterolul ridicat este să ai o dietă bogată în fibră,” spune Hart. „Când consumi alimente bogate în fibre, fibra se leagă de moleculele de colesterol pentru a preveni absorbția acestora în sânge. Alimentele bogate în fibre includ fructe, legume, cereale integrale și ovăz, pentru a numi câteva,” adaugă ea.
  • Consumă suficient omega-3: „Un alt mod grozav de a reduce colesterolul ridicat este să ai o dietă bogată în acizi grași omega-3. Aceștia sunt un tip de grăsime «bună» care poate ajuta la reducerea inflamației cauzate de colesterolul ridicat. Alimentele bogate în omega-3 includ peștele gras (cum ar fi somonul), nucile, avocado și semințele de in,” spune Hart.
  • Optează pentru proteine mai sănătoase: În timp ce un hot-dog sau un sandviș cu mezeluri, din când în când, nu îți va pune în pericol sănătatea inimii, aceste alimente nu ar trebui să fie parte din rutina ta zilnică de prânz (sau cină). În schimb, Rouse recomandă să optezi pentru proteine slabe, neprocesate, fie de origine animală sau pe bază de plante, cum ar fi puiul la grătar, somonul din conservă sau năutul pasat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *