Alimente care îți prelungesc viața/ Michael Greger, medic:  „Au fost identificate peste 200 de substanțe care contribuie la longevitate sau au proprietăți antiîmbătrânire”

15 alimente care îți prelungesc viața FOTO: Dreamstime/ Nitsuki

Michael Greger, medic și cunoscut cercetător științific, autor al volumului Cum să mănânci pentru a nu îmbătrâni, o lucrare de aproape 900 de pagini, a adunat în cartea sa informații științifice esențiale despre nutriția potrivită pentru a trăi sănătos și echilibrat cât mai mulți ani. El vorbește despre alimente care îți prelungesc viața și te fac să îmbătrânești frumos.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

„Longevitatea este o victorie iluzorie dacă anii suplimentari sunt marcați de un declin inexorabil. Doar 18% din populație «îmbătrânește cu succes». De aceea, această carte vorbește despre speranța de viață sănătoasă și nu doar despre speranța de viață în sine. Ce sens are să trăiești mai mult dacă nu poți să te bucuri de viață?”, scrie Greger în introducere.

Fondator al American College of Lifestyle Medicine și al portalului științific non-profit NutritionFacts, Greger este absolvent al Universității Cornell și al Universității Tufts, autor al bestsellerurilor Cum să mânînci ca să nu îmbătrânești și Cum să mănânci ca să nu te îngrași.

Cartea sa aduce, pe baza a peste 5.000 de referințe științifice, concluzii despre alimentele care pot prelungi viața și menține sănătatea.

Alimente care îți prelungesc viața

Fructe oleaginoase – cheia reducerii mortalității

Organizația Mondială a Sănătății recomandă o dietă bogată în legume, fructe, leguminoase, fructe oleaginoase și cereale integrale, dar săracă în zaharuri, sare și grăsimi saturate sau trans. Metaanalizele arată clar: fiecare porție suplimentară de legume reduce riscul de mortalitate prematură cu 4%, fructele cu 6%, cerealele integrale cu 8%, leguminoasele cu 10%, iar o jumătate de porție de nuci și migdale cu 15%.

Frunzele verzi – ideale pentru prevenție

Consumul de frunze verzi (spanac, varză kale, salată) reduce riscul de boli coronariene, accidente vasculare, anumite tipuri de cancer și chiar probleme de vedere asociate vârstei. Ele întăresc imunitatea și protejează organismul de poluare.

Leguminoasele – suportul longevității

Un studiu amplu realizat în Australia, Grecia, Japonia și Suedia arată că leguminoasele (linte, năut, fasole, soia) sunt cel mai important indicator dietetic al longevității. Doar două linguri de leguminoase pe zi reduc riscul de mortalitate cu 8%.

Geronto-protectoarele – peste 200 de substanțe antiîmbătrânire

„Geronto-protectoarele sunt substanțe care prelungesc viața sau au proprietăți anti-aging. Până acum, au fost identificate peste 200. Printre cele mai puternice se află extracte naturale din ierburi și condimente, precum semințele de țelină”, explică Greger. Printre acestea se numără și fructele de açaí, merele, afinele, cacaoa, rodia, turmericul sau busuiocul violet.

Broccoli și cruciferele – scut pentru ADN

Broccoli, varza de Bruxelles și alte crucifere conțin sulforafan, o substanță care reduce daunele produse ADN-ului de fumul de țigară sau de substanțele cancerigene din carnea prăjită. Mai mult, aplicarea extractului de broccoli pe piele poate reduce arsurile solare cu până la 35%. Consumul acestor legume este asociat cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare, cancer și mortalitate generală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *