Afacerea pe care a pariat o familie din Alba, după 20 de ani petrecuți în Italia: Cultivă ciuperci Pleurotus / Producția se ridică la aproape 50 de tone anual / Marin Jurj: „Este mai puțin de lucru decât la celelalte ciuperci, ca la Champignon, de exemplu”

Sursa foto: Ziarul Unirea Sursa foto: Ziarul Unirea

O familie din județul Alba a revenit în România după 20 de ani petrecuți în Italia și a pus bazele unei afaceri în satul Vinerea, lângă orașul Cugir. Soții Adriana și Marin Jurj au început, în 2015, cultivarea ciupercilor Pleurotus, iar astăzi produc aproape 50 de tone anual, notează Ziarul Unirea.

O afacere de familie construită cu pasiune

„După 20 de ani la Roma, am venit să fiu stăpân la mine în țără, să am activitatea mea, asta a fost ideea. Nu am vrut de la început să fac ciupercărie, am vrut doar să fiu independent, să am afacerea mea. Ideea cu ciupercăria a venit pe parcurs: am luat o hârtie și am pus acolo 20 de variante posibile, am găsit tehnologul și am ales să mergem pe ciuperci Pleurotus. Este mai puțin de lucru decât la celelalte ciuperci, ca la Champignon, de exemplu”, spune Marin Jurj.

Investiția inițială a fost realizată printr-un proiect AFIR, cu o valoare totală de 350.000 de euro, din care familia a contribuit cu 10%. „A fost bine și că am reușit să prindem o finanțare în care contribuția noastră să fie de doar 10%, pentru că acum, din câte știu, e nevoie de o contribuție personală de 30%”, explică producătorul.

Creștere constantă și colaborări cu retaileri mari

Primele trei ani de activitate, 2018-2021, au fost dificili pentru soții Jurj, din cauza lipsei unei piețe de desfacere. „Acum lucrurile merg mai bine. În prezent, lucrăm cu Carrefour și Lidl”, precizează Marin Jurj.

După ce au obținut aceste colaborări, familia a decis să își extindă afacerea și să acceseze noi fonduri europene pentru dezvoltare.

Sursa foto: Ziarul Unirea
Sursa foto: Ziarul Unirea

Producție de aproape 50 de tone pe an

Ciupercăria soților Jurj este formată din trei tunele, fiecare generând 4 tone de ciuperci la fiecare două cicluri de producție. „Într-un an, un tunel îl încărcăm de patru ori, așadar ar fi 16 tone de pe un tunel, deci 48 de tone în total. Pe viitor, am vrea să ne extindem la 6 tunele. Atunci aș avea producție zilnică, fără pauzele care sunt acum”, explică producătorul.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Procesul de cultivare durează aproximativ trei luni. Se aduce compostul, iar după o lună se recoltează primul val. Urmează curățarea și pregătirea pentru valul doi, care este recoltat la finalul celei de-a doua luni. După aceea, sera este golită, curățată și dezinfectată pentru un nou ciclu.

„O singură problemă mai avem în prezent și anume materia primă – miceliul – pe care trebuie să o aducem din Ungaria. De multe ori nu dă randamentul așteptat, care e calculat la 23% din tonaj. Era o fabrică și în România, dar s-a închis și toată lumea aduce acum de la Budapesta. O variantă ar mai fi Olanda, dar prețul este prea mare”, spune familia Jurj.

Un kilogram de ciuperci pleacă din seră spre caserolele de pe rafturile magazinelor la un preț de 18 lei/kg.

Ciupercăria este o afacere 100% de familie, fără angajați externi

Ciupercăria este o afacere 100% de familie, fără angajați externi. „Suntem angajați eu, soția și băiatul”, precizează Marin Jurj. „Sunt mulțumit de activitatea mea, lucrez 12 ore pe zi, dar am avantajul că le lucrez de conchide acesta.

Beneficiile ciupercilor Pleurotus

Ciupercile Pleurotus sunt printre cele mai cultivate și consumate tipuri de ciuperci comestibile din lume. Acestea sunt apreciate pentru gustul lor delicios, textura delicată și numeroasele beneficii pentru sănătate. Bogate în fibre, vitamine și minerale, ciupercile Pleurotus au un conținut scăzut de calorii și pot reduce nivelul de colesterol, ameliora inflamațiile și susține sănătatea creierului.

Aceste ciuperci au fost cultivate pentru prima dată în Germania, în timpul Primului Război Mondial, pentru a compensa lipsurile alimentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *