Acest fruct este un antioxidant puternic, îți reduce senzația de foame și susține memoria și sănătatea pielii. Cum și când să-l consumi

acest fruct Fructele memoriei

Nu este necesar să investim în superalimente scumpe și exotice pentru a oferi corpului ceea ce are nevoie. O nouă cercetare subliniază beneficiile consumului unui pumn de afine. Uneori, copacii ne împiedică să vedem pădurea. Ne preocupăm mult de ce suplimente să luăm, de mercurul din pește sau de filtrul de apă. Și este bine, dar ne putem abate de la ceea ce este cu adevărat important: o alimentație bună, departe de alimentele ultraprocesate și concentrată pe produsele pe care ni le oferă natura. “Doar evitând etichetele complicate și făcând exerciții fizice regulate, avem deja 80% din obiceiurile bune”, indică Dr. José Abellán, cardiolog, Doctor în Medicină la Universitatea Catolică San Antonio din Murcia (UCAM), Spania și deținătorul unui Master în Risc Cardiovascular, Imagistică în Cardiologie, în Hemodinamică și Cardiologie Intervențională.

Studiu recent privind beneficiile acestui fruct

Astfel, putem investi în suplimente alimentare foarte scumpe sau putem căuta ultimul și cel mai ascuns superaliment la modă, care își triplează prețul la trecerea vămii, dar, în majoritatea cazurilor, răspunsul este simplu și la îndemână. De exemplu, un pumn de afine pe zi poate face multe pentru sănătatea ta. Cel puțin, îți poate ajuta creierul și inima. Așa reiese dintr-un studiu recent care subliniază puterea acestui fruct de a îmbunătăți memoria și concentrarea, arată ElMundo.

Oamenii de știință au împărțit participanții, 61 de persoane sănătoase, cu vârste între 65 și 80 de ani, în două grupuri. Primul a luat un praf placebo, iar al doilea 26 de grame de afine sălbatice liofilizate. După doar 12 săptămâni, grupul care a consumat afine a arătat o sănătate cardiovasculară mai bună, o memorie pe termen scurt îmbunătățită, o atenție mai bună și un timp de reacție mai rapid. De asemenea, au părut să reducă tensiunea arterială.

Toate acestea, “datorită antocianidinelor, polifenolilor și flavonoidelor”, nutrienți puternici care ajută la reducerea inflamației și sunt asociați cu degenerarea cognitivă, explică dieteticianul și nutriționistul Laura Jorge. “Afinele au un rol important ca sursă de antioxidanți în alimentația noastră, care sunt, de asemenea, antiinflamatori. Conțin vitamina C și vitamina A, care ajută la întărirea sistemului imunitar”, rezumă ea.

Un alt studiu anterior, realizat pe un grup de femei în vârstă de peste 70 de ani, citat de experții în longevitate, a constatat că un consum a două căni de afine zilnic poate întârzia îmbătrânirea cognitivă cu aproape trei ani. Un al treilea studiu a examinat impactul consumului zilnic de afine timp de șase luni. Constatările au indicat îmbunătățiri ale funcției endoteliale și o reducere a stresului oxidativ și a inflamației, contribuind astfel la o sănătate cardiovasculară mai bună.

Cum și când trebuie să le consumăm

Dar fondatoarea centrului de nutriție și psihologie, Laura Jorge, subliniază limitările acestor studii clinice: cantitatea excesivă. “Nu trebuie să ne obsedeze consumul unui anumit aliment, simpla includere a lor ca obicei și consumarea în mod regulat ar fi suficiente”. Recomandarea pe care ar putea să o ofere ca nutriționist ar fi să le consumăm frecvent pe parcursul săptămânii. “Simple, amestecate cu iaurt, kefir, băutură vegetală, lapte și cereale sau fructe suplimentare, sau chiar ca ingredient într-o salată. Este un aliment care oferă o mare varietate de posibilități și rețete, ceea ce ne va facilita consumul lor”, încurajează ea.

Pentru specialista în dermofarmacie și nutriție, Paula Martín Clares, autoarea cărții Sănătatea pielii tale este în ceea ce mănânci, este unul dintre alimentele ei esențiale. “Ne ajută să combatem inflamația, de aceea ne vor ajuta să îmbunătățim toate patologiile pielii”. Sole Urrutia, directorul de nutriție al Programului Avansat de Nutriție, confirmă această idee: “Este un aliment esențial pentru prevenirea stresului oxidativ care accelerează îmbătrânirea și ajută la evitarea inflamației țesuturilor”. “Este adesea prezent în toate dietele antiinflamatorii”, adaugă Raquel González, cosmetician și director tehnic la Perricone MD, marca Doctorului Nicholas Perricone, creatorul uneia dintre cele mai bune diete antiinflamatorii, despre care se spune că a fost urmată de personalități precum Gwyneth Paltrow sau chiar Regina Letizia.

Împotriva senzației de foame

Și un lucru magic, subliniază Martín Clares, “afinele sunt sărace în calorii, dar bogate în nutrienți, perfecte pentru a satisface pe cei care sunt preocupați de greutatea lor”. Ea încurajează consumul lor la micul dejun. “Un fruct, o cereală integrală și un produs lactat constituie un început de zi sănătos. Și dacă le consumăm dimineața, ne protejează de stresul oxidativ pe tot parcursul zilei”. Dacă simțim foame, înainte de masă sau la gustare, sunt un substitut perfect pentru orice produs din aparatele de snacks-uri. “Nu doar ne vom simți sătui, dar dacă sunt congelate, sunt o alternativă la înghețatele industriale”.

Mai multe idei pentru a le include în alimentație

“Într-un smoothie cu apă sau cu proteine. În plus, afinele au un indice glicemic scăzut și ajută la controlul zahărului din sânge”. Cu toate acestea, avertizează nutriționiștii că “pot interacționa cu unele medicamente, cum ar fi anticoagulantele”. “Cu cât sunt mai proaspete, cu atât mai bine. Acest lucru ne permite să profităm de toate proprietățile lor”, susține Raquel González, de la Perricone MD.

Și un truc al nutriționistului Juan Bola pentru a evita absorbția pesticidelor, deoarece afinele sunt foarte poroase: “Consumați-le ecologice sau spălați-le cu apă și bicarbonat timp de 20 până la 30 de minute”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *