Ne place mămăliga, dar nu ne place să stăm lângă ea să amestecăm. Există însă și metode prin care putem face mămăligă fără să „o păzim”. Și nu va avea nici cocoloașe, nici nu e va lipi.
Punem apa în oală și, încă de la început, adăugăm mălaiul, apa (o linguriță) și sarea (2 linguri). Procentul între mălai și apă este de o cană de mălai la 3, 4 sau 5 căni de apă, depinde cât de subțire dorim să fie mămăliga.
Focul trebuie să fie mediu mare, amestecăm doar câteva minute până când lichidul este absorbit de mălai și începe să se îngroasă. Apoi dăm focul la minim și punem un capac. Lăsam pentru 10 minute. Apoi amestecăm puțin, repunem capacul și mai fierbem 10 minute. Repetăm până când mălaiul este bine fiert (nu se mai simte grunjos). Cam 30-35-40 de minute trebuie să fiarbă o mămăligă, deci 3 sau 4 reprize de fiert sunt suficiente.
În final lăsăm puțin mămăliga să se așeze, să se răcească 10 minute și o punem într-un vas de ceramică.
Apoi o putem servi ca și garnitură sau combina cu unt, brânză, smântână, iaurt, ouă.
“adăugăm mălaiul, apa (o linguriță) și sarea (2 linguri)”
Deci doua linguri de sare și o linguriță de apa?!?