VIDEO | De la Sarmale la Tapas – Ep. 4 | Daniel Chereș, proprietar al unui restaurant din Aragon, cu patru nominalizări Michelin BIB Gourmand: „Ultima generație a familiei care a înființat acest local mi l-a oferit mie”/ Dacă ar fi să introducă în meniul restaurantului un preparat românesc, ar opta pentru ardei umpluți

daniel cheres restaurant mesenguer Foto: G4Food

Daniel Chereș, un român venit din Maramureș și stabilit în micul oraș Alcañiz din Aragon, Spania de peste două decenii, a devenit în urmă cu un an, noul proprietar al unuia dintre cele mai respectate restaurante din regiune — Meseguer, un nume cu aproape 75 de ani de istorie și patru generații de bucătărie spaniolă autentică.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Daniel a ajuns în Alcañiz în urmă cu 25 de ani. A început, ca mulți români, cu munca în agricultură, apoi în construcții și ca șofer internațional. „În România eram jandarm, lucram la Ambasada Spaniei din București și cineva de acolo mi-a povestit de Alcañiz”. Încetul cu încetul, s-a stabilit în comunitate, a devenit o figură cunoscută, a condus Asociația Românilor din Bajo Aragón (Aragonul de Jos – n.r.) și a început să colaboreze cu localnici și instituții din zonă. A organizat evenimente, a construit punți și, fără să știe, și-a conturat propria cale spre un vis: să conducă un restaurant.

Tot timpul am vrut să am un restaurant. Îmi place relația cu oamenii, îmi place să servesc, să vorbesc. Chiar dacă sunt timid, mă încarcă energia asta”, spune Daniel, cu sinceritate dezarmantă.

Într-o zi ca oricare alta, familia Meseguer — trei frați, practic a patra generație a acestei familii, care a transmis din tată în fiu această afacere creată în anii de după Războiul Civil — l-a invitat pe Daniel la o întâlnire. Avea să afle că nu era o simplă discuție, ci o propunere care avea să-i schimbe viața: preluarea restaurantului.

Am crezut că vor să facem un eveniment cu asociația. Când mi-au spus că vor să-mi lase restaurantul, am rămas fără cuvinte.

De ce el? Răspunsul vine natural din partea foștilor proprietari: încredere, seriozitate, pasiune. „Daniel avea ceva ce nu poate fi cumpărat: tenacitate — dorința reală de a duce restaurantul mai departe cu sufletul”, spune unul dintre frați.

Meseguer – un restaurant cu istorie și distincții gastronomice

Deși nu are o stea Michelin, restaurantul Meseguer se bucură de distincții Bib Gourmand din partea Ghidului Michelin pentru raportul calitate-preț și autenticitatea meniului. Este singurul restaurant din provincia Teruel care figurează constant în recomandările ghidului, un simbol al excelenței locale.

În meniu se regăsesc preparate aragoneze pure: ternasco (miel local), jamón de Teruel (DOP), și celebrul „melocotón de Calanda”, piersicile din zonă de asemenea de origine protejată, un fruct emblematic al regiunii. În bucătărie lucrează o echipă mixtă: 50% români, 50% spanioli, iar lucrurile merg foarte bine.

daniel cheres restaurant meseguer
Foto: Restaurant Meseguer

Chef Juan, catalan de origine, e în restaurant de 14 de ani. Alături de el, chef Antonio, aragonez get-beget, maestrul din spatele deserturilor casei și încă o româncă specializată în partea de salate și produse reci. Daniel e mereu prezent în sală, atent la detalii și dialog.

daniel cheres restaurant meseguer
Foto: G4Food

Mâncarea românească – interesantă, dar are nevoie de puțin marketing

Deși momentan nu a introdus preparate românești în meniu, Daniel nu exclude această posibilitate. „Mi-ar plăcea să adaug sarmale sau alt preparat românesc, dar vreau ca întâi să-mi cunosc bine clientela. Mâncarea românească are gust, are suflet, dar trebuie oferită cu răbdare.” Ce ar introduce mai întâi în meniu, dacă s-ar decide să opteze pentru un preparat românesc? „Ardeii umpluți. Sunt mai pe gustul lor, după părerea mea”.

În paralel, Daniel își ajută soția să administreze și un al doilea restaurant, cu un meniu mai apropiat de bucătăria românească. Acolo, clienții deja cunosc gustul micilor, al ciorbei sau al sarmalelor gătite „ca acasă”.

Ce le transmite Daniel românilor care visează la propria afacere 

Să nu mai amâne. Să facă pasul. Problemele se rezolvă când apar, nu înainte. Dacă ai un vis, luptă pentru el.

Povestea lui Daniel nu este doar despre gastronomie, ci despre perseverență, identitate și încredere în oameni. De la sarmalele gătite în familie, până la premiile Ghidului Michelin de pe ușa restaurantului Meseguer, drumul n-a fost ușor — dar visul său a devenit realitate. De fapt, proiectul lui Daniel de abia acum începe cu adevărat.

daniel cheres restaurant meseguer
Colaj foto G4Food

Proiectul este susținut de Ambasada Regatului Spaniei în România

Montaj video: Sergiu Ioana.

Citește și

De la Sarmale la tapas | Zaragoza – inima Aragonului, între istorie, gusturi autentice și suflet românesc

De la Sarmale la Tapas – Ep. 3 | Anamaria Tifu, fermieră în Catalonia: Socrul meu are pătrunjel proaspăt în grădină și de câte ori îmi aduce mă întorc în copilărie, simt mirosul mâinilor mamei după ce făcea ciorbă sau tocăniță

FOTO VIDEO | De la Sarmale la Tapas – Episodul 2 | „Bucătăria m-a ales pe mine, încă de când aveam 8 ani”/ Dragoș Badea, chef bucătar în Catalonia, personalizează cu o notă românească toate preparatele locale: „În tot ce fac, transmit ceva ce am luat de la mama, de la bunica, de la toți mentorii mei în bucătărie”

De la Sarmale la Tapas | „Prăjituresele” românce din Spania / Amandina este desertul care amintește expaților de gustul dulce al copilăriei / Spaniolilor le plac cremeșul și sărățelele / Esența de rom pentru prăjituri se aduce din țară

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *