Cei dintre noi născuți în epoca analogică predecembristă își mai amintesc, poate, de parfait-urile pe care le serveau cofetăriile, și nu neapărat doar vara. Dar ce e mai exact un parfait? Vine din Franța, iar cuvântul în traducere nu înseamnă altceva decât „perfect”. A intrat în istorie prin faptul că a fost servit după ceremonia de decernare a primului premiu Nobel, la Stockholm, în 19o1.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Parfait-ul, ieri și azi, și care e diferența față de înghețată
Parfait-urile au fost inițial deserturi înghețate preparate din cremă de ou, zahăr, frișcă bătută și alte arome – vanilie, ciocolată, cafea, fructe etc. Erau transferate într-o formă dreptunghiulară care mergea la congelator și apoi era tăiată felii.
Parfait în stil tradițional francez. Foto: pixabay.com
Diferența principală dintre parfait și înghețată constă în modul de preparare și în textură. Înghețata se obține prin mixarea continuă a unei baze cremoase în timpul ce se și congelează, ceea ce duce la o textură uniformă, cremoasă și aerată. Parfait-ul, în schimb, se prepară amestecând frișcă bătută și cremă de ou într-o compoziție care apoi se congelează în bloc, fără a mai fi mixată. Rezultând o textură de regulă mai compactă, dar elimină necesitatea unui aparat de înghețată.
În timp, parfait-ul francez s-a transformat în altceva, o dată cu adoptarea lui pas cu pas de către americani. Așa se face că ceea ce numeste astăzi americanii parfait este desert format din iaurt, uneori și cu adaos de înghețată, așezate în straturi. Alternând cu fructe sau clasicele arome de cafea, ciocolată, caramel etc, fiind adesea garnisit cu granola. Au devenit tot mai populare și sunt foarte prezente în meniurile lanțurilor de restaurante de tip fast-food premium.
Cum se prepară un parfait contemporan în stil american, desertul care salvează orice masă
Parfait american. Foto: freepik.com
Ingrediente pentru 2 porții
iaurt 200 g
înghețată de vanilie 100 g, opțional
fructe de sezon 100 g
granola 20 g
miere 1 lingură
Procedeu
Pune o treime din iaurt într-un pahar înalt, formând primul strat.
Adaugă jumătate din fructele pe care le ai.
Pune un strat de granola deasupra.
Dacă adaugi și înghețată, acum e rândul primului strat, în total vor fi două din cele 50g per porție.
Repetă straturile și încheie cu un ultim strat de iaurt.