Jambalaya este o rețetă tipică statului american Louisiana, în special a orașului New Orleans, fiind al doilea pilastru al gastronomiei creole, pe lângă celebrul preparat din carne de pui Louisiana chicken. Cu puțină indulgență, poate fi considerat versiunea americană tradiționale paella spaniole, având ca ingredient principal orezul. Se crede că derivă chiar de la paella, după ce spaniolii ajunși în lumea nouă au încercat să reproducă rețeta de acasă. Conține carne și legume sotate, gătite apoi împreună cu orezul, fără a fi amestecate excesiv, pentru ca ingredientele să rămână separate.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Este un preparat picant, dar nu în mod excesiv, și poate fi, oricum, adaptat gustului propriu, și folosește clasicul amestec de condimente cajun: piper Cayenne, ardei iute Ancho, ardei iute Bird’s Eye, piper negru, oregano uscat, cimbru uscat, ceapă și usturoi liofilizat. Tocate mărunt și amestecate, păstrate într-un borcan de sticlă ermetic. Există numeroase oferte online de mixuri deja preparate, iar dacă nu găsim exact versiunile respective de ardei, înlocuim cu un ardei iute uscat pe care îl avem la dispoziție.
Deși foarte probabil de inspirație spaniolă, rețeta a fost, la fel de probabil, modificată de francezi, care au colonizat actualul stat Louisiana, după crearea statului american federal.
Potrivit publicației gastronomice dissapore.com, originea cuvântului „jambalaya” este incertă: ar putea proveni din provensalul „jambalaia” („amestec” sau „ghiveci”) sau dintr-o expresie a limbii amerindiene care suna „Sham, pal ha! Ya!”, adică „poftă bună”. Prima atestare a rețetei și a denumirii sale datează din 1878, în cartea de bucate The Gulf City Cook Book, unde „jam bolaya” desemna un fel de mâncare compus dintr-un „amestec” – ceea ce corespunde de altfel unuia dintre sensurile cuvântului „jam” în engleză.
Secretul principal legat de această rețetă este orezul: se recomandă folosirea orezului basmati sau a celui pentru paella, cu bob lung, care rezistă bine la gătire fără să elibereze amidon. O alternativă acceptabilă la basmati este orezul prefiert (parboiled).
Ingrediente pentru 4 porții de jambalaya
piept de pui – 300 g
cârnați chorizo, sau alții – 200 g
ceapă – 1 bucată
ardei roșu – 1 bucată
ardei verde – 1 bucată
țelină – 1 tijă
orez basmati – 300 g
supă de pui – 500 ml
pastă de roșii – 200 ml
concentrat de roșii – 1 lingură
usturoi – 1 cățel
condimente cajun – 1 lingură
ulei vegetal – 6 linguri
creveți – 12 bucăți
Cum se prepară jambalaya
1. Tăiați ingredientele
Tăiați pieptul de pui în bucăți, eliminând părțile cartilaginoase sau grase. Tăiați chorizo-ul în felii de aproximativ 1 cm grosime. Curățați usturoiul și ceapa și tocați-le mărunt. Spălați și uscați ardeii, îndepărtați nervurile albe și semințele, apoi tăiați-i cubulețe sau fâșii. Curățați tija de țelină de eventualele fibre și tăiați-o felii subțiri.
2. Rumeniți carnea și legumele
Într-o tigaie antiaderentă, încălziți moderat uleiul și rumeniți puiul împreună cu chorizo-ul. Când sunt uniform rumenite, scoateți-le pe o farfurie. În aceeași tigaie, adăugați legumele și sotați-le la foc mediu, amestecând des, până se înmoaie. Adăugați apoi sucul de roșii, concentratul de roșii, supa de pui și mixul de condimente cajun. Există și o variantă fără roșii, sunt la alegerea fiecăruia.
3. Adăugați orezul, carnea și creveții
Puneți înapoi în tigaie carnea rumenită, adăugați orezul și gătiți timp de 15 minute, fără a amesteca. În ultimele 5 minute, așezați deasupra creveții decorticați, ca să se gătească la vaporii calzi emanați de preparat.
Păstrare:
Jambalaya se poate păstra în frigider 2 zile – ca orice preparat cu sos, gustul devine mai intens. Totuși, orezul se va înmuia. Se poate și congela, dacă ești dispus să renunți la textura ideală a orezului proaspăt gătit.
Se serveșe după ce e gata dar s-a răcorit puțin. Este clasica mâncare plăcut de servit în grupuri mai mari, nefiind recomandat nici să fie ținută la frigider, nici la congelator. Orezul își schimbă structura chiar și doar în frigider, absorbind excesiv apă.