Carnea de pui din România: o singură probă neconformă (cu reziduuri de antibiotice) din peste 2.500 de probe analizate, în cadrul Programului european de control / Nicio probă cu hormoni

carne de pui, medicamente veterinare, antibiotice, hormoni foto: pexels.com/Samer Daboul

Autoritățile românești au prelevat, în 2022, un număr total de 2.721 de probe din sectorul avicol, a cărui producție a însumat 522.205 tone de carne de pasăre

Rezultă 1,04 probe la fiecare 200 de tone carne de pui, producție românească. 

Datele analizate de autoritățile naționale, din fiecare stat membru, au fost transmise Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), care le-a centralizat și a întocmit un raport sintetic publicat recent pe site-ul instituției.

Potrivit raportului EFSA, din cele 2.721 de probe prelevate și analizate în România, o singură probă a fost neconformă: au fost detectate reziduuri ale unui produs antibiotic numit „Sum of enrofloxacin and ciprofloxacin”.

În Ghidul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) actualizat în 2020, enrofloxacin-ul este menționat la categoria B („RESTRICT”), DE RESTRICȚIONAT, ceea ce înseamnă utilizarea acestui medicament veterinar cu anumite restricții privind aplicarea și dozajul.

Cel mai probabil, proba în cauză a conținut reziduuri de antibiotice peste nivelul maxim admis. Proporția este de 100 ml/100 mg, soluție orală, 10 mg enrofloxacină per kg greutate corporală.

G4Food subliniază că nicio altă probă neconformă prelevată de la puii și păsările de crescătorie din România nu a fost menționată în raportul EFSA. 

Rezultatele oficiale arată, așadar, că din România nu a fost raportată nicio probă neconformă privind eventuale reziduuri de substanțe hormonale în carnea de pasăre.

Pentru o informare detaliată privind rezultatele monitorizării reziduurilor de medicamente veterinare și alte substanțe, în animalele vii și în produsele de origine animală, la nivel european, vă recomandăm să citiți articolul de analiză:

Hormonii și antibioticele în carne: „Nivelurile de reziduuri în animalele de fermă și în alimente de origine animală rămân scăzute în Uniunea Europeană”, raport EFSA / Utilizarea hormonilor este interzisă

Citește și Raportul EFSA 2022 (raportul pentru 2023 este în curs de elaborare).

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Dar, coloranți sunt în carnea de pui, după cum a spus domnul acela de la protecția consumatorilor?

    • Domnu’ Constantin, daca te apuci si dumneata sa manaci numai morcov, porumb si alte alimente cu continut ridicat de caroten, te asigur ca o sa ai si pielea colorata nu numai carnea. Stii cum arata un bebelus care are intoleranta la lactoza si care nu consuma altceva decat suc de morcovi? Iti spun eu, ca morcovul.

  2. Felicitări pentru articol, iar că răspuns la comentariul d-lui Constantin, puiul este vopsit după cum are și hormoni și antibiotic și salmonella. Toate cele bune! Sa le dați și societăților civile sau anumitor “doctori’ care “urla” peste tot, sa citească. Daca nu înțeleg ce scrie mă ofer voluntar sa le explic. Multumesc

  3. De miine maninc numai carne de pui , ce sa mai tura vura …… Eu am incredere in studiile cercetatorilor . Nu maninc nimic pina nu citesc studiile …..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *