Pe străzile din centrul vechi din orașul Bari, capitala regiunii Puglia, de mult timp femeile scot, fiecare, pe trotuar o masă cu un scaun și aluatul gata pregătit, și cu ajutorul unui cuțit fac paste în grup. Se numesc orecchiette pastele locului, iar de câtva timp municipalitatea a pornit o bătălie pentru intrarea acestui tip de producție în legalitate.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
De multe ori, aceste paste sunt vândute turiștilor care colindă prin centrul vechi, iar în timp s-a creat un fel de industrie neoficială dar profitabilă. Care, pe de o parte, nu are niciun fel de control în ce privește siguranța alimentară. Iar pe de alta scade vânzările producătorilor oficiali și, indirect, taxele la buget. Motiv pentru care între primărie și gospodine a izbucnit de ceva vreme un război mocnit.

Mai nou, primăria a adoptat un regulament de funcționare a acestei vechi activități până acum complet neoficiale dar indubitabil un punct important de atracție turistică, relatează publicația gastronomică Gambero Rosso.
Condițiile, susține Primăria, sunt puține, dar suficiente pentru a menține un mediu sănătos și sigur pentru producție. Pentru a ca producția să fie legală din punctul de vedere al normelor sanitar- veterinare, va fi nevoie, printre altele, de un blat de lucru din oțel, o chiuvetă acționată cu pedală și de un spațiu închis care să servească drept laborator de producție, cu plase la ferestre.
Producția nu mai poate avea loc în stradă
Cu alte cuvinte, producția nu mai poate avea loc în stradă, ceea ce a reprezentat de la început nodul conflictului. Tocmai prezența în stradă atrage turiștii și aduce un câștig economic. În plus, va fi nevoie de un sistem de trasabilitate a materiilor prime, coșuri de gunoi cu pedală și multe alte dotări mai mărunte. Una peste alta, cam ca atunci când deschizi un punct de producție și vânzare.
Dincolo de capitolul siguranție alimentare, chestiunea fiscală. Femeile care produc orecchiette trebuie să deschidă ceea ce se numește o IAD (întreprindere alimentară la domiciliu, în traducere), deci să plătească taxe.
În acest moment, nu este clar câte din producătoarele neoficiale se vor înregistra la primărie. În urmă cu două zile, la o întâlnire organizată de reprezentanții administrației locale, prezența acestora a fost modestă. Doar șase femei s-au prezentat la întâlnire.
Citat de media locale, consilierul pentru dezvoltare locală, Pietro Petruzzelli, și-a exprimat speranța ca „li se vor alătura și altele, în semn de respect față de oraș și față de cei care depun efort ca să funcționeze în conformitate cu regulile”.