VIDEO | Cum ar putea rezolva învățământul dual problema lipsei de forță de muncă din HoReCa / Inspector școlar: „Curricula nu este deloc adaptată pieței muncii” / Fondator Bakery School: „Elevii sunt sprijiniți în găsirea unui loc de muncă”

Elevii Bakery School au gătit mai multe dulciuri Sursa foto: Bakery School

În România, învățământul dual încă se confruntă cu provocări majore care limitează eficiența pregătirii profesionale a tinerilor: de la lipsa unei curricule adaptate la realitățile pieței muncii, până la echipamente învechite și o motivație scăzută în rândul elevilor. În domenii precum cofetăria, patiseria și ciocolateria, unde dexteritatea și creativitatea se formează prin practică, aceste lipsuri sunt resimțite cu atât mai acut.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

„Curricula nu este deloc adaptată pieței muncii. Există o lipsă de comunicare între școală și angajator, echipamentele sunt vechi sau lipsesc, iar mulți operatori economici sunt reticenți să investească în educație profesională din cauza instabilității economice”, a explicat pentru G4Food Doina Țecu, inspector pentru Învățământ Profesional și Tehnic în cadrul ISJ Ilfov.

„Cu toate acestea, există și exemple de bune practici. Sunt parteneri care oferă nu doar instruire practică, ci și programe de dezvoltare personală, de educașie financiară, de igienă a minții pentru elevi”, a mai spus sursa citată.

„Elevii sunt sprijiniți în găsirea unui loc de muncă prin târguri de joburi și rețele de parteneriate”

Un astfel de exemplu este Bakery School România, prima școală în sistem dual dedicată exclusiv industriei de brutărie, patiserie și ciocolaterie, înființată de compania Puratos România, parte a grupului belgian Puratos, din fonduri exclusiv private. Școala le oferă tinerilor acces la mentori cu experiență vastă în domeniu, laboratoare moderne și parteneriate solide cu operatori din industrie. Elevii au ocazia să creeze, cu mâinile lor, produse demne de vitrina unui chef cu experiență.

„Am început programul în România dintr-o nevoie clară: lipsa forței de muncă calificate. Avem mentori care au lucrat 20-30 de ani în domeniu și care acum transmit mai departe pasiunea pentru acest meșteșug.

Practica se face de două ori pe săptămână, iar la final, elevii sunt sprijiniți în găsirea unui loc de muncă prin târguri de joburi și rețele de parteneriate”, a explicat Andreea Ciocănescu, fondator Bakery School România, pentru G4Food.

Deserturi realizate de elevi înscriși în învățământul dual, la Bakery School
Sursa foto: G4Food

Elev: „Este un domeniu în care ai satisfacția produsului finit”

Pentru mulți elevi, practica într-un laborator de cofetărie înseamnă prima întâlnire reală cu meseria. Ilinca Maria Constantinescu, elevă la Liceul Tehnologic de Servicii din Ploiești, povestește că experiența a fost revelatoare: „Am învățat foarte multe lucruri utile în laboratorul de prăjituri. Îmi place să creez deserturi migăloase, să fac ce văd în vitrine. Este un domeniu în care ai satisfacția produsului finit, a reacției clienților și a muncii tale”.

Transcrierea interviului a fost realizată cu Vatis Tech.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *