Cherdele dobrogene: Plăcinte umplute cu brânză, rumenite la cuptor / Erau făcute de femeile din Dobrogea în aceeași zi cu pâinea, pentru a valorifica aluatul proaspăt și brânza din gospodărie

Placintă cu brânză si mărar Sursa foto: Pinterest Ina Niculescu (foto carcter ilustrativ)

În satele dobrogene, ziua de copt pâine era o adevărată sărbătoare a gustului. În așteptarea dospirii aluatului, gospodinele pregăteau cherdele – plăcinte umplute cu brânză, rumenite la cuptor, care aduceau bucurie în casele unde mirosea a aluat cald și a tradiție. Astăzi, această rețetă veche revine în actualitate, aducând cu ea gustul simplu și autentic al copilăriei de la țară.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Ingrediente pentru aluat:

  • 500 g făină

  • 25 g drojdie proaspătă (sau 7 g drojdie uscată)

  • 250 ml apă călduță

  • 1 linguriță zahăr

  • 1 linguriță sare

  • 2 linguri ulei

Ingrediente pentru umplutură:

  • 300 g brânză telemea (sau o combinație de brânză sărată și brânză de vaci)

  • 1 ou

  • (opțional) mărar tocat sau ceapă verde

Mod de preparare:

  1. Se prepară maiaua: dizolvă drojdia în puțină apă călduță cu zahărul și las-o să se activeze 10 minute.

  2. Într-un bol mare, pune făina, adaugă maiaua, restul de apă, sarea și uleiul. Frământă bine până obții un aluat elastic și nelipicios. Acoperă-l și lasă-l la dospit aproximativ o oră, până își dublează volumul.

  3. Între timp, pregătește umplutura amestecând brânza cu oul și, dacă dorești, cu verdeață tocată.

  4. Împarte aluatul dospit în bile egale, apoi întinde-le sub formă de cerc. Pune câte o lingură de umplutură în mijloc, apoi pliază aluatul ca un plic sau rotunjit, presând marginile.

  5. Așază cherdelele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, unge-le cu ou bătut sau cu puțin ulei și coace-le în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 20-25 de minute, până devin aurii.

Un gust cu poveste

Cherdelele erau făcute de femeile din Dobrogea în aceeași zi cu pâinea, pentru a valorifica aluatul proaspăt și brânza din gospodărie. Nu existau frigidere, așa că aceste plăcinte serveau și ca metodă de conservare rapidă a lactatelor.

e coceau în cuptorul cu lemne, iar mirosul lor anunța, în multe familii, că urmează o masă bună, cu pâine proaspătă și cherdele aburinde. Numele vine, cel mai probabil, din influențele slave și turcești care au marcat gastronomia dobrogeană, iar rețeta s-a transmis din generație în generație, în special oral, păstrând un aer de taină culinară.

Astăzi, cherdelele pot fi reinterpretate cu diverse umpluturi – spanac, cartofi sau carne – dar nimic nu se compară cu varianta clasică, care duce cu gândul la mesele de duminică din gospodăriile de altădată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *