1 kg zahăr tos, cu aromă de vanilie
1 kg brânză dulce de vaci, foarte proaspătă, bine scursă
250 g unt de calitate
250 ml smântână groasă
5 gălbenușuri
400 g migdale măcinate
4-5 linguri cu vârf de coajă de portocală rasă și zaharisită
250 g stafide aurii, clătite și scurse bine
Procedeu
Se mixează untul până devine cremă, la fel, și brânza de vaci, separat.
Se adaugă pe rând peste unt, continuând cu mixerul: gălbenușurile, zahărul, smântâna, brânza, migdalele, coaja de portocală, stafidele, amestecând până când zahărul s-a dizolvat complet și compoziția este omogenă.
Se leagă strâns compoziția într-un tifon dublu, foarte curat și se așază între două funduri de lemn înclinate, cu o greutate de 7-8 kg deasupra, pentru a elimina restul de zer rămas. Dacă vrem să aibă și o formă frumoasă, o așezăm într-o sită de formă rotundă sau paralelipiledică sau orice altă formă preferăm sau avem disponibilă.
După 10 ore de stat la rece, pasca din migdale se scoate ușor din tifon și se așază pe un platou. Se servește alături de felii de cozonac, biscuiți, fursecuri, pâine etc.