Pască raw fără coacere, cu migdale, rețetă moldovenească veche. A ajuns la noi documentată de Păstorel Teodoreanu, via Radu Anton Roman

pasca moldoveneasca veche, fără aluat, din brânză de vaci si migdale foto: wikipedia.ro

Pare ceva extrem de curios, în Moldova străveche la Paște se obișnuia să se prepare, pe lângă pasca tradițională, și o alta. Astăzi i-am spune pască raw, pentru că e total fără coacere. Nu e vegan și nu e fără lactoză, dar e complet fără gluten, pentru că pur și simplu e fără aluat. Este o pască preparată în principal din brânză de vaci, zahăr și migdale.

Dacă vrem să-i mai găsim un element de comparație din gastronomia contemporană, poate fi considerată un fel de cheese cake fără bază de biscuiți. Nu este singura mărturie a prezenței migdalelor cu mai bine de un secol în urmă.

Pomenește de acest preparat în celebra colecție de rețete adunate de nu mai puțin celebrul gastronom Păstorel Teodoreanu. Pe care avea să o facă apoi cunoscută regretatul Radu Anton Roman. Ar părea că în Moldova a ajuns pe filieră rusească.  Am exemplificat mai jos ideea cu o versiune propusă de portalul moldovaculinaria.ro.

Ingrediente pentru pască din brânză de vaci și migdale

1 kg zahăr tos, cu aromă de vanilie

1 kg brânză dulce de vaci, foarte proaspătă, bine scursă

250 g unt de calitate

250 ml smântână groasă

5 gălbenușuri

400 g migdale măcinate

4-5 linguri cu vârf de coajă de portocală rasă și zaharisită

250 g stafide aurii, clătite și scurse bine

Procedeu

Se mixează untul până devine cremă, la fel, și brânza de vaci, separat.

Se adaugă pe rând peste unt, continuând cu mixerul: gălbenușurile, zahărul, smântâna, brânza, migdalele, coaja de portocală, stafidele, amestecând până când zahărul s-a dizolvat complet și compoziția este omogenă.

Se leagă strâns compoziția într-un tifon dublu, foarte curat și se așază între două funduri de lemn înclinate, cu o greutate de 7-8 kg deasupra, pentru a elimina restul de zer rămas. Dacă vrem să aibă și o formă frumoasă, o așezăm într-o sită de formă rotundă sau paralelipiledică sau orice altă formă preferăm sau avem disponibilă.

După 10 ore de stat la rece, pasca din migdale se scoate ușor din tifon și se așază pe un platou. Se servește alături de felii de cozonac, biscuiți, fursecuri, pâine etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *