Stomatologii explică, potrivit today.com, în ce măsură este sigur, pentru dinții tăi, să bei apă carbogazoasă și ce trebuie să faci ca acest obicei să devină puțin mai sănătos.
Atunci când apa obișnuită pare prea fadă pentru a fi savurată, unii dintre noi ne îndreptăm spre apa carbogazoasă. Totuși, unii dintre noi o bem pe parcursul întregii zile.
Apa acidulată poate fi o alternativă la sucurile carbogazoase
Băutura carbogazoasă poate fi mai plăcută de băut decât apa plată, iar în acest sens, poate fi chiar benefică pentru tine dacă te ajută să îți atingi obiectivele de hidratare. Iar pentru persoanele care beau frecvent sucuri carbogazoase, este o alternativă mult mai sănătoasă, cu mai puțin zahăr. Să nu mai vorbim de faptul că bulele te pot face să te simți mai sătul, prevenind astfel supraalimentarea.
Însă poate ai auzit că apa carbogazoasă poate avea efecte dăunătoare asupra dinților tăi, prin erodarea smalțului dentar, chiar dacă alegi o variantă care nu conține zahăr.
Este apa carbogazoasă dăunătoare dinților tăi?
Apa carbogazoasă își obține efervescența din dioxidul de carbon. O reacție chimică din gură transformă CO2 în acid carbonic, ceea ce nu doar că dă băuturii o notă acrișoară și răcoritoare, dar o face și mai acidă.
Aici intervine potențialul pentru eroziunea dentară, deoarece acidul din băuturi și alimente poate uza smalțul dentar. Apa carbogazoasă este mult mai puțin acidă decât sucul de portocale sau un suc carbogazos, dar este mai acidă decât apa plată, explică medicul stomatolog Gene Romo.
Acesta ar putea fi un factor de risc dacă te obișnuiești să bei frecvent apă carbogazoasă pe parcursul zilei.
„Dacă îți iei înghițituri și ții acea băutură acidă în gură, clătind-o fiecare dată când bei, și dacă faci asta des, de mai multe ori pe zi, atunci probabil că aceasta este cea mai dăunătoare comportament în ceea ce privește uzura dinților”, a observat Ritter.
Când adaugi lămâie în apa carbogazoasă, o faci să fie și mai acidă
Și dacă adaugi suc de lime sau lămâie în apa efervescentă, aceasta devine și mai acidă.
Apa plată este mai bună pentru dinții tăi, spune Romo: „Dacă urmezi să bei pe parcursul zilei, aș spune să te limitezi la apă (plată). Apa este cea mai sigură opțiune.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Totuși, „dacă trebuie să alegi între o băutură carbogazoasă și apa carbogazoasă, atunci apa carbogazoasă este cu siguranță mult mai bună decât o băutură carbogazoasă zaharisită”, subliniază Romo.
Semne ale eroziunii smalțului dentar
Acestea includ sensibilitate dentară la alimentele reci sau calde. De asemenea, s-ar putea să observi că dinții devin mai galbeni sau mai închiși la culoare, deoarece pe măsură ce smalțul alb și lucios se topește, se expune dentina – structura principală și voluminoasă a dințelui.
De asemenea, poți observa șanțuri – zone de eroziune – la baza dintelui.
Majoritatea oamenilor sunt preocupați de cariile dentare și bolile gingivale, astfel încât eroziunea dentară este o afecțiune oarecum neglijată, deoarece este un proces foarte lent, dar este o problemă îngrijorătoare, spune dr. André Ritter, profesor de stomatologie la Universitatea din New York.
Câtă apă carbogazoasă este în regulă să bei?
„Din păcate, nu există un număr, privind cantitatea de apă carbogazoasă, pe care să-l putem oferi ca răspuns bun, deoarece depinde de o serie de variabile”, spune Ritter.
„Dacă ești sănătos și ai un flux salivar normal, ești mai puțin vulnerabil, deci riscul este mai mic… Poți bea. Posibil, mai multă și mai des”, explică dr. Ritter
Corpul nostru este pregătit să contracareze orice efecte negative, saliva fiind capabilă să neutralizeze sau să tamponze unele dintre consecințele acidului.
Dar ar trebui să fii mai precaut dacă ai gură uscată, iei medicamente sau ai un dezechilibru oral, sfătuiește Ritter.

Sfaturi pentru protejarea dinților, dacă bei apă carbogazoasă
- Bea-o în timp ce mănânci, pentru a stimula fluxul salivar.
- Optează pentru un pai, astfel încât apa să aibă mai puțin contact cu dinții.
- Evită să o clătești în gură.
- Evită să adaugi suc de lămâie sau lime, care o face și mai acidă.
- Evită să bei apă carbogazoasă pe parcursul întregii zile – nu mai mult de una sau două doze pe zi.
- Încearcă apă minerală carbogazoasă. Conținutul mineral poate compensa o parte din posibilele daune cauzate de aciditate.
- Atunci când alegi o apă carbogazoasă, optează pentru una cu cele mai puține ingrediente de aromatizare și care este fără zahăr adăugat și îndulcitori.