Putem folosi pâinea uscată pentru a face un blat mare de pizza și înmuind-o și făcând din ea o compoziție similară unui aluat pe care îl întindem într-o tavă. Aceasta este o metodă ceva mai elaborată și merită folosită când sunt mai mulți oameni la masă și putem dintr-un foc să scoatem din cuptori tăvi în toată regula.
Dar dacă vrem să realizăm ceva și mai rapid, sunt suficiente câteva felii de pâine, calculând porțiile în funcție de preferințele fiecăruia: două felii dacă e mai degrabă un aperitiv, sau patru, dacă e o cină în toată regula. Completând, eventual, în deschidere, cu o salată de crudități, pentru a echilibra masa.
E nevoie de simple felii de pâine, care pot fi chiar uscate, dacă pâinea deja nu mai e proaspătă. Dar pot fi foarte bine și proaspete, dacă ne inspiră ideea și pâinea nu a apucat să se usuce. Este o perfectă idee anti risipă, iar la final iese un preparat extrem de delicios. Și se prepară fără cântar. La ochi, sau, cum ar zice italienii, „la sentiment”.
Ingrediente
felii de pâine groase circa 1 cm
conservă de roșii de tip passata
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
mozzarella
ulei, sare, oregano, ardei iute
orice alte brânzeturi, felii de salam, șuncă, bacon, prosciutto, ton, anșoa sau hamsii, măsline etc
Procedeu
Avem două posibilități: dacă pâine este uscată, e nevoie să o umezim ușor înainte; dacă e proaspătă, e mai bine să o treceam prin toaster înainte, ca pentru bruschette – va avea o textură mai interesantă, crocantă.
Cum o umezim dacă e uscată? O stropim pur și simplu luând puțină apă în mână. Adică exact cât poate sta între degete, de ordinul picăturilor pe fiecare felie. Obiectivul nu este ca pâinea să fie îmbibată de apă, ci doar ca în prezența căldurii cele câteva picături să se disperseze și să readucă pâine la consistența pe care o avea înainte de a se usca.
Așadar, o dată pregătite feliile de pâine, în cele două posibile situații, restul e foarte simplu.
Pe fiecare felie adăugăm circa o lingură de sos de roșii pregătit ca pentru pizza. Adică, passata obișnuită de roșii în care am adăugat puțină sare, oregano, ulei și, dacă preferăm un gust mai dulceag, un strop de zahăr.
Peste sosul de roșii de pe feliile de pâine adăugăm mozzarella rasă sau sub formă de cuburi. Dar la fel de bine putem folosi orice tip de brânză ne inspiră momentul, merge foarte bine și cașcavalul. Sau chiar putem crea combinații de brânzeturi.
Ce mai putem adăuga peste sosul de roșii și mozzarella
Dacă vrem să adăugăm și felii de salam, picant sau nu, sau de bacon, șuncă sau prosciutto, e mai bine să le adăugăm pe final, înainte să scoatem din cuptor. În acest fel nu se usucă. Dar dacă preferăm să adăugăm, de exemplu, puțin ton cu măsline, le putem foarte bine adăuga de la început. Tonul din conservă scurs bine, iar măslinele tăiate felii subțiri.
Dacă nu avem nimic din toate astea, e suficient sosul de roșii cu brânzeturi, peste care putem adăuga eventual la final o adiere de ardei iute sau, ideal, frunze proaspete de busuioc.
Feliile de pâine astfel pregătite se dau la cuptor când e bine încălzit, spre 200 de grade, unde sunt suficiente circa 10 minute.