Cât de nesănătoasă este, cu adevărat carnea de porc? Iată ce spune un dietetician despre asta / În realitate, este o sursă bună de proteine, dar trebuie să o alegi corect

Angela Sabău 15 februarie 0 comentarii 26229 vizualizări
Carnea de porc este sănătoasă Foto: Dreamstime/ Oleh Muslimov

Carnea de porc este motivul pentru care iubim grătarul sau șnițelul. Fie că este vorba de cârnăciori în aluat sau în bacon, carnea de  porc este un aliment care face ca mâncarea la orice petrecere să fie delicioasă. Această carne roșie, provenită de la porcii domestici, este cea mai consumată carne din lume. Statele Unite ocupă locul trei în topul celor mai mari producători și consumatori de carne de porc și produse din porc, arată eatingwell.

Carnea de porc este adesea în centrul unor controverse, mulți dezbătând teoria dacă este „nesănătoasă” sau nu. În timp ce unii o evită strict din motive religioase, culturale sau de sănătate, alții adoră toate preparatele care conțin bacon.

Beneficiile pentru sănătate ale cărnii de porc

Vestea bună este că porcul este un aliment extrem de nutritiv, care oferă o gamă largă de beneficii pentru sănătate atunci când este inclus într-o dietă echilibrată. Este o sursă bogată de nutrienți esențiali care pot sprijini sănătatea generală în diverse moduri.

1. Oferă proteine de înaltă calitate

Doar 85 de grame de carne de porc gătită conțin 23 de grame de proteine de înaltă calitate.

Proteina din alimente precum carnea poate fi utilizată foarte ușor de corpul tău. Beneficiile includ construirea unor mușchi puternici, menținerea senzației de sațietate, susținerea sistemului imunitar, gestionarea greutății, prevenirea pierderii masei musculare și producerea de energie, spune Kara Behlke-Ungerman, fost vicepreședinte al Consiliului Național al Cărnii de Porc.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Adulții ar trebui să consume aproximativ 140-200 de grame de alimente proteice pe zi, în funcție de vârstă, sex și nivel de activitate fizică.

2. Este bogată în colină

Colina este un nutrient esențial pentru dezvoltarea creierului și a măduvei spinării la bebeluși în timpul sarcinii.

Surprinzător, multe vitamine prenatale conțin foarte puțină colină sau deloc, spune Behlke-Ungerman. Multe femei însărcinate nu obțin suficientă colină din alimentație.

O porție de 85 de grame de carne de porc poate contribui semnificativ la aportul zilnic recomandat de colină, benefic atât pentru mamă, cât și pentru copil.

De asemenea, conține vitamine din complexul B, cum ar fi tiamina, niacina, vitamina B6 și vitamina B12, esențiale pentru dezvoltarea placentei și susținerea energiei necesare dezvoltării fetale.

3. Poate face parte dintr-o dietă sănătoasă pentru inimă

Unele bucăți de carne de porc, cum ar fi mușchiul de porc și friptura de porc fără os, au primit certificarea American Heart Association ca fiind extra-slabă.

Acestea conțin:

  • Mai puțin de 5 grame de grăsime
  • Cel mult 2 grame de grăsimi saturate
  • Mai puțin de 95 mg colesterol
  • Cel mult 480 mg sodiu

4. Te poate ajuta să consumi mai multe legume și fructe

Majoritatea oamenilor nu consumă suficiente fructe și legume, iar carnea de porc se potrivește foarte bine în preparate alături de acestea. De exemplu:

  • Salată cu rucola, pere și brânză cu mucegai
  • Boluri cu orez, ananas, fasole și ceapă

Valoarea nutrițională a cărnii de porc

O porție de 85 de grame de carne de porc gătită (fără grăsime) conține:

  • 171 calorii
  • 0 g carbohidrați
  • 0 g fibre
  • 0 g zaharuri
  • 23 g proteine
  • 8 g grăsimi totale
  • 3 g grăsimi saturate
  • 47 mg sodiu
  • 303 mg potasiu
  • 55 mg colină

Dezavantajele consumului de carne de porc

Deși carnea de porc poate fi un aliment sănătos și bogat în nutrienți, există câteva riscuri asociate consumului frecvent. Acestea includ probleme de siguranță alimentară și efectele negative ale produselor din porc foarte procesate.

1. Poate crește riscul de infecții alimentare

Gătirea cărnii de porc trebuie făcută cu atenție, deoarece există riscul infecției cu Trichinella, un parazit care poate provoca trichineloză.

În locurile cu un consum ridicat de carne de porc, trichineloza este o problemă gravă. Infecția poate fi fatală și este cauzată de un vierme rotund găsit în carnea crudă sau insuficient gătită, explică dieteticianul Johna Burdeos.

În ultimii 40 de ani, cazurile de trichineloză au fost rare în SUA, iar riscul de infecție din carnea de porc comercială este foarte scăzut.

Temperatura recomandată de gătire a cărnii de porc este de 63°C, măsurată cu un termometru pentru alimente.

2. Poate crește riscul bolilor de inimă

Carnea de porc este adesea asociată cu probleme de sănătate din cauza produselor procesate, cum ar fi:

  • Mezeluri
  • Bacon
  • Cârnați
  • Hot-dog

Aceste alimente sunt bogate în grăsimi saturate și sodiu, ceea ce poate duce la:

  • Colesterol ridicat
  • Hipertensiune arterială
  • Boli cardiovasculare
  • Accident vascular cerebral

Dacă dieta ta include cantități mari de produse din porc ultraprocesate, îți crești riscul de boli cardiovasculare, avertizează Burdeos.

Concluzie

Poate fi un aliment sănătos, bogat în proteine și nutrienți esențiali, dacă este consumată în mod echilibrat.

Alege bucăți slabe (mușchi de porc, friptură slabă)

  • Gătește-o la temperatura corectă
  • Evită produsele din porc ultraprocesate
  • Combin-o cu legume și fructe pentru un aport optim de nutrienți

Astfel, te poți bucura de gustul cărnii de porc într-un mod sănătos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *