Dacă depozitezi corect feniculul, potrivit eatingwell.com, poți păstra acești bulbi și frunzele lor aromate, pentru cât mai mult timp posibil.
Feniculul, cu mirosul și gustul caracteristice de lemn dulce și cu frunzele distincte care seamănă mult cu mărarul (deși sunt plante diferite!), este disponibil pe tot parcursul anului, deși sezonul de vârf este de toamna până primăvara. Leguma, cu frunze pufoase atașate de tulpini subțiri care ies din baza bulbului, are un aspect ușor străin. Fiecare parte are multiple utilizări: bucură-te de bulbi cruzi, gătiți sau murați, folosește tulpinile pentru a da gust supelor și folosește frunzele, la fel, ca alte ierburi proaspete.
La ce trebuie să fii atent atunci când cumperi fenicul
Când alegi fenicul, caută bulbi fermi, de culoare albă. Dacă tulpinile și frunzele sunt atașate, tulpinile trebuie să fie netede, iar frunzele de culoare verde închis și neofilitite. Evită bulbi de fenicul cu pete maronii, cu frunze rupte sau deteriorate.
Cum să depozitezi feniculul
Păstrează feniculul la frigider, înfășurat într-un prosop de bucătărie, într-un șervețel de hârtie sau într-o pungă, timp de până la 10 zile. (Dacă tulpinile și frunzele sunt atașate, îndepărtează-le și depozitează-le separat.) Pentru a evita mucegăirea, nu spăla feniculul până nu ești gata să-l folosești.
Deoarece feniculul este compus în mare parte din apă, păstrează această legumă în părțile mai calde ale frigiderului pentru a-i conserva textura și gustul – gândește-te la raftul de sus, într-un sertar sau în ușa frigiderului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Cum să depozitezi tulpinile și frunzele de fenicul separat de bulb
Dacă ai cumpărat fenicul cu tulpinile și frunzele atașate, separă-le de bulb când ajungi acasă. Le poți pune într-un borcan cu apă, pe blat, sau le poți înfășura și depozita în frigider timp de până la o săptămână.
De asemenea, poți îndepărta frunzele de pe tulpini și depozita fiecare parte separat. Înfășoară ușor tulpinile înainte de a le depozita în frigider și păstrează frunzele așa cum păstrezi ierburile, înfășurate într-un șervețel umed într-o pungă de plastic deschisă.
Cum să congelezi feniculul
Te întrebi dacă poți congela fenicul proaspăt? Da, poți – în special tulpinile și frunzele. Cea mai bună metodă de depozitare este să îngheți frunzele și tulpinile împreună și bulbii separat. Pentru a congela doar frunzele, tratează-le așa cum ai face cu ierburile. Pentru a îngheța tulpinile cu frunzele intacte, pune-le într-o pungă de plastic rezistentă la congelator (apăsând cât mai mult aer posibil), sigilează-le și depozitează-le în congelator timp de până la șase luni.
Deși bulbii pot fi congelați, conținutul ridicat de apă, care conferă feniculului crocanța caracteristică, devine un dezavantaj. Când apa din legumă îngheață, aceasta rupe peretele celular, ducând la pierderea texturii și gustului. Pentru a atenua acest lucru, poți să-l opărești înainte de a-l congela.
Cum faci fenicul murat
Conservarea feniculului prin murare este o modalitate gustoasă și utilă de a păstra leguma. Secretul unui fenicul murat bun nu constă doar în oțet și zahăr, ci și în mărar proaspăt și coajă de lămâie.
Acum că știi cum să depozitezi feniculul, este momentul să începi planificarea meselor. Încearcă feniculul într-o cină delicioasă care necesită doar o tigaie, Somon cu fenicul și couscous cu roșii uscate la soare, sau într-o rețetă de paste, farfalle cu ton, lămâie și fenicul.