Chiar dacă tehnologia a avansat enorm, în special în ultimi ani, indiferent de cât de bine sunt încălzite solariile nu putem produce orice fel de legumă sau verdeață în extrasezon. Spre exemplu leușteanul proaspăt pe care îl găsim azi în România vine din Turcia, Israel sau Kenia. El are nevoie de mai multe ore de lumină și de un sol cald pentru a ajunge la maturitate. Sunt, însă, destule legume cultivate local și care, pe timpuri, nu le puteam produce. Am vorbit cu Lucian Dragomir, producător de legume bio și director de vânzări Teamfresh HoReCa despre produsele din piață sau retail care ar putea fi din producția națională.
„Poziția geografică a României, a doua jumătate superioară a emisferei nordice, nu lasă loc la o diversitate prea mare în materie de culturi de legume pentru sezonul de iarnă cu toate cuceririle științifice în materie de spații protejate de cultură!
Ziua foarte scurtă nu permite o bună dezvoltare şi o fotosinteză normală pentru majoritatea soiurilor de legume. Există soluții artificiale pentru a realiza aceste condiții dar pe moment fermierilor români le este aproape imposibil să le achiziționeze şi mai ales să le opereze, acestea ridicând costuri considerabile ce nu pot fi absorbite doar din prețul de vânzare al produselor finite. Pentru ca acest lucru să fie rentabil este nevoie de subvenționare guvernamentală şi din păcate acum nu există aşa ceva în România.
Cu toate acestea legumicultorii români cultivă iarna cu succes o serie de legume frunzoase cum ar fi: salatele verzi, rucola, varza albă, ridichi, spanac, ceapă şi usturoi verde!
Aceste culturi se pot cultiva în solarii reci (încălzite doar prin izolarea cu mai multe straturi de folie), numitorul comun al acestor culturi fiind clorofila care are un rol foarte important la diminuarea stresului termic şi al zilelor cu lumină puţină).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Clorofila joacă un rol esențial în fotosinteză și, indirect, contribuie la rezistența plantelor la temperaturi scăzute. În cazul salatelor verzi, clorofila poate influența toleranța la frig prin mai multe mecanisme:
- Menținerea activității fotosintetice – Clorofila permite plantelor să continue producerea de energie chiar și la temperaturi scăzute, prevenind stresul oxidativ și menținând funcțiile celulare active.
- Protecția împotriva stresului oxidativ – Temperaturile scăzute pot duce la acumularea speciilor reactive de oxigen (ROS), care dăunează celulelor. Clorofila, alături de alți pigmenți fotosintetici (carotenoizi), ajută la neutralizarea acestor compuși dăunători.
- Reglarea conținutului de zaharuri și antioxidanți – Plantele expuse la frig își acumulează zaharuri și alți compuși cu rol crioprotector. Fotosinteza activă susținută de clorofilă contribuie la producerea acestor metaboliți, care protejează membranele celulare de îngheț.
- Menținerea structurii membranelor – Produșii fotosintetici ajută la reglarea compoziției lipidelor din membranele celulare, prevenind rigidizarea acestora la temperaturi scăzute și menținând fluiditatea necesară funcționării celulelor.
Astfel, clorofila nu are un rol direct în rezistența la frig, dar contribuie prin menținerea activității metabolice și protejarea celulelor împotriva stresului cauzat de temperaturile scăzute”.
Foarte interesant! Acum inteleg mai bine cum rezista mica mea “gradina botanica”. O incapere mica cu o fereastra mare din termopan bun izolator, in care aglomerez iarna toate plantele de ghiveci pe care, cand vremea este favorabila din primavara pana in noiembrie, le tin prin curte. Plante mari si mici ghivece cu plante exotice puse din seminte sau cumparate, chiar mostenite. Acum inteleg mai bine ca secretul care le tine in viata si chiar prospere se pare ca este becul UV pe care l-am cumparat acum doi ani dintr-un magazin de bricolaj. Aerisesc zilnic incaperea si pornesc insorirea pe care uneori o las pornita si toata ziua lumina. Cu un termometru simplu monitorizez temperatura. Cand temperaturile scad dramatic, aduc o sursa de incalzire dar niciodata nu incalzesc peste 8-9 C. Anil trecut, nu cred ca am incalzit mai mult de 10 ore, cumulat, dar este si o regiune cu o clima blanda. Deci, prin intretinerea fotosintezei le-am mentinut in forma.
Desi nu le ud aproape deloc toata iarna, umiditatea cu care le bag in incapere toamna dupa ce le spal de praf este aproape suficienta, plus umiditatea din aer, anul acesta cred ca le voi da apa cu foarte putin “supliment alimentar”- sarea amara,care intretine exact clorofila. Astfel, voi incerca sa intretin fotosinteza atat cu lumina UV artificiala cat si cu acest supliment pentru clitofila. Nu cred ca se vor supara. Multumesc pentru articol, sursa de idei!