De la bucătărie de înaltă clasă, la marginea spaţiului: acesta este pariul pe care chef Rasmus Munk îl propune pentru 2025, ducând gastronomia daneză într-o nouă dimensiune, a anunţat joi restaurantul său, informează AFP, citată de Agerpres.
„Expediţia va avea loc la bordul navei spaţiale Neptune a companiei Space Perspective (…) unde şase pasageri vor redefini gastronomia savurând masa vieţii lor în timp ce privesc soarele răsărind peste curba planetei noastre”, a precizat într-un comunicat restaurantul Alchemist, care deţine două stele Michelin.
Acest restaurant face parte din noua scenă gastronomică daneză, care nu exista în urmă cu două decenii şi care acum este aclamată în întreaga lume pentru inventivitatea sa.
Pentru suma de 495.000 de dolari (453.000 de euro), cei şase turişti vor petrece şase ore într-o capsulă spaţială presurizată, care va ridica în stratosferă, la 30 de kilometri deasupra nivelului mării, graţie SpaceBalloon-ului, propulsat cu hidrogen.
La bord se va afla şi Rasmus Munk, în vârstă de 32 de ani, un pasionat declarat al spaţiului.
El a promis un meniu inspirat “de rolul explorării spaţiale în ultimii 60 de ani de istorie a omenirii şi de impactul pe care aceasta l-a avut asupra societăţii noastre, atât din punct de vedere ştiinţific, cât şi filosofic”.
Singura restricţie este că nu va fi posibilă flambarea alimentelor la un foc de lemne.
Multe dintre preparate vor fi pregătite în bucătăria navei de unde va decola capsula, a precizat Alchemist, al cincilea cel mai bun restaurant din lume în 2023, potrivit ghidului World’s Best 50 Restaurants.