Poți mânca la aceeași masă carne și brânză? Tania Fântână (nutriționist): „Această combinație nu ține de cine știe ce substanțe care se formează, ci pur și simplu că acea masă devine foarte greu de digerat”

Sursa foto: colaj Sursa foto: colaj

Se scriu foarte multe articole despre combinațiile alimentare pe care noi le putem face.

Foarte puține însă au substrat științific. În orice carte foarte serioasă de Nutriție ești învățat să respecți un echilibru de nutrienți. De exemplu, și carnea și brânza oferă ca și proteină același tip. Grăsimea saturată, aceea ce crește colesterolul rău, crește foarte mult dacă se folosesc surse grase de proteină animală.

Una este să mănânci niște piept de pui într-o salată și să presari parmezan ras și cu totul alta ca lângă o bucată de slănină să pui brânză topită sau o brânză grasă, maturată.

Aspectul de luat în seamă la aceste combinații nu țin de cine știe ce substanțe care se formează, ci pur și simplu că acea masă devine foarte greu de digerat.

Și proteinele, și grăsimile se digeră în câteva ore bune de la ingestia lor. Cu cât creăm un amestec mai dens în calorii, în grăsimi, cu atât mai mult el va sta în stomac.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Dacă știți că nu digerați foarte rapid mâncarea, încercați să combinați într-o farfurie cât mai puține grupe alimentare. Adică nu vă puneți și fructe, și legume, și ouă, avocado, carne.

Echilibrul alimentar vi-l determinați singuri, în funcție de cât știți că puteți duce.

Beneficii și dezavantaje ale combinației carne + brânză

Avantaje:

  • Oferă un aport ridicat de proteine. Asta înseamnă că îți hrănești corpul cu nutrienți de valoare;
  • Poate fi o combinație sățioasă și gustoasă, mai ales în preparate precum piept de pui cu câteva bucăți de cheddar, carne la grătar cu parmezan etc. Proteinele țin foarte bine de foame. O astfel de combinație o să vă țină sătui pentru 4-5 ore minim;
  • Brânza poate adăuga un plus de savoare și textură preparatelor cu carne. Cei care vă știți gurmanzi știți prea bine treaba asta. Orice e bun dacă adaugi brânză peste. Știu multe persoane care preferă să adauge brânză chiar și în ciorbă.

Dezavantaje:

  • Ambele sunt alimente bogate în proteine și grăsimi, ceea ce le face mai greu de digerat împreună. Aici mărimea porției o să determine dacă acea combinație e pentru voi sau nu;
  • Excesul de proteine animale și grăsimi saturate poate contribui la inflamație și probleme digestive la unele persoane. Nu vă rezumați să mâncați foarte des numai brânză cu carne și, mai ales, puneți aceste două ingrediente alături de salate mari de legume sau de legume la cuptor. De fapt, proporția majoritară trebuie să fie a legumelor, nu a surselor animale;
  • Dacă sunt consumate frecvent și în cantități mari, pot crește riscul de dezechilibre metabolice. Este important ca în meniul zilei să se regăsească o multitudine de legume sub diverse forme și grad de gătire, dar și o porție zilnică de fructe.

Cum să combini corect carnea cu brânza?

  • Alege brânzeturi mai ușoare (mozzarella, ricotta, brânză de capră proaspătă, cremă de brânză) în locul celor foarte grase și sărate;
  • Optează pentru carne slabă (pui, curcan, vită slabă) pentru a echilibra aportul de grăsimi. Gustul nu o să aibă de suferit. Cremozitatea dată de brânză o să învingă și cele mai pretențioase papile gustative;
  • Evită combinarea cu carbohidrați rafinați (pâine albă, paste) pentru a nu îngreuna digestia și pentru a preveni creșterea rapidă a glicemiei. Eu înțeleg că vrei să mănânci ceva delicios, dar nu e musai să te și îngrași de la asta. Ține totul simplu, adăugând orice fel de legume ai prin casă (ideal nu cartofi, cel puțin nu mereu);
  • Adaugă legume și fibre pentru a ajuta digestia și a menține un echilibru nutrițional. Până la urmă, o să vrei ca mâncarea ta să fie una colorată și să aibă și un volum satisfăcător. Oamenii se satură cu ochii și cel mai bine ar fi ca în tot acel volum al farfuriei să nu ai multe surse animale de ingrediente – suficiente cât să dea sațietate și structură.

Explorează, bucură-te de tot ce îți oferă mama natură pe masă. Nu rămâne fixat în tipare pentru săptămâni sau luni întregi. Cât timp mănânci câte puțin din toate, nu trebuie să stai să citești prea mult despre ce să faci și ce să nu faci în farfurie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *