De la plăcinte cu pui la cele cu mere, nuci pecan sau ciuperci, răsfață-te cu un aluat clasic, umplut cu orice îți dorești, pentru că, pe 23 ianuarie, în SUA, este sărbătorită Ziua Națională a Plăcintei.
Plăcintele există, potrivit daysoftheyear.com, de mii de ani, iar rețeta nu s-a schimbat prea mult. Este tot un aluat umplut cu ceva, dulce sau sărat, și servit într-un platou sau vas în care a fost copt.
Ce fac, de fapt, americanii de Ziua Națională a Plăcintei și ce reprezintă această zi?
Majoritatea americanilor consideră Ziua Națională a Plăcintei o oportunitate de a se răsfăța cu toate tipurile de plăcinte.
Ziua Națională a Plăcintei a fost inițiată la mijlocul anilor 1970 de Charlie Papazian. Acesta lucra ca inginer nuclear în Boulder, Colorado, dar avea și experiență ca berar și profesor. Nu știm exact de ce a decis să facă acest lucru, dar a declarat că data nașterii sale va fi cunoscută și ca Ziua Națională a Plăcintei!
Toată lumea părea să fie de acord (cine nu ar fi de acord cu o zi a plăcintei?) și, din 1986, a devenit o sărbătoare oficială, chiar sponsorizată de Consiliul American al Plăcintelor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Plăcintele au avut rol important în multe filme de succes
Unele filme au scene în care plăcintele joacă un rol important.
Labor Day – Lansat în 2014, cu Kate Winslet și Josh Brolin, acest thriller romantic se concentrează pe relația dintre o mamă singură și un condamnat evadat. Într-o scenă (folosită în reclamele Consiliului American al Plăcintelor), este prezentat procesul de pregătire a unei plăcinte cu piersici.
Waitress – Această comedie din 2007 o are pe Keri Russell în rolul unei chelnerițe dintr-un mic oraș, care participă la un concurs de plăcinte, cu speranța că o va ajuta să scape de soțul ei abuziv.
Blazing Saddles – Această satiră western din 1974, regizată de Mel Brooks, include o luptă cu plăcinte, memorabilă, aproape de finalul filmului, în care au loc tot felul de peripeții.
Julie & Julia – Inspirațional pentru cei care iubesc gătitul, acest film din 2009 urmărește experiența unei tinere femei care gătește timp de un an după cartea de bucate a lui Julia Child. La început, este prezentată o plăcintă cu o cremă de ciocolată care este absolut irezistibilă, dar întregul film va face ca papilele gustative să ceară ceva delicios!
Tematica plăcintelor a cucerit și muzica
Majoritatea oamenilor nu se gândesc la faptul că multe melodii și poezii au fost scrise în jurul tematicii de plăcintă.
De la hituri vechi la metal și pop, există, de mai bine de 40 de ani, melodii despre plăcinte, indiferent de gusturile muzicale ale unei persoane.
Iată câteva exemple:
- “Bye Bye Miss American Pie” de Don McLean (1971)
- “I Can’t Help Myself (Sugar Pie, Honey Bunch)” de The Four Tops (1965)
- “Wild Honey Pie” de The Beatles (1968)
- “Custard Pie” de Led Zeppelin (1975)
Rețeta clasei plăcinte americane cu mere
Această rețetă clasică și tradițională americană de plăcintă de mere este, potrivit allrecipes.com, testată în timp și absolut delicioasă! Folosește mere acrișoare și ferme, care vor rezista la coacere.
Timp de preparare: 20 de minute
Timp de coacere: 50 de minute
Timp total: 1 oră 10 minute
Porții: 8
Cantitate: 1 plăcintă de 23 cm
Ingrediente:
- 1 pachet de aluat pentru plăcintă cu două cruste, pentru o tavă de 23 cm
- 7 căni de mere curățate, decojite și tăiate felii
- 1 cană de zahăr alb
- 3 linguri de făină universală
- 1 linguriță de scorțișoară măcinată
- ¼ linguriță de sare
- ⅛ linguriță de nucșoară măcinată
- 2 linguri de unt
Instrucțiuni de preparare:
Preîncălzește cuptorul la 220°C. Așează crusta de jos într-o tavă de plăcintă de 23 cm.
Amestecă, într-un bol, merele, zahărul, făina, scorțișoara, sarea și nucșoara. Pune amestecul în tava pregătită. Adaugă bucăți de unt deasupra. Acoperă cu crusta de sus și sigilează marginile. Taie câteva găuri în crusta de sus, pentru a permite aburului să iasă.
Coace în cuptorul preîncălzit timp de 10 minute.
Redu temperatura cuptorului la 150°C și coace până când crusta devine aurie și merele sunt fragede, aproximativ 40-50 de minute. Lasă să se răcească și servește.
Informații nutriționale pentru 8 porții:
Calorii: 420
Grăsimi totale: 17g
Grăsimi saturate: 4g
Colesterol: 8mg – 3%
Sodiu: 374mg – 16%
Carbohidrați total: 61g
Fibre alimentare: 3g
Zahăr total: 35g
Proteine: 2g – 5%
Vitamina C: 4mg
Calciu: 19mg – 1%
Fier: 0mg – 2%
Potasiu: 155mg