Dacă longevitatea este o prioritate pentru tine, mai ales în acest an nou, să faci câteva schimbări în dietă este o idee excelentă. Alimentele pe care le consumi în mod regulat joacă un rol direct nu doar în sănătatea ta fizică și rezistența la boli cronice, dar și în funcția cognitivă. Veștile bune sunt că există o mulțime de alimente bogate în nutrienți care pot ajuta la menținerea nivelului de energie și la prevenirea bolilor. Totuși, potrivit shefinds.com, există și o serie de alegeri dăunătoare care pot lucra împotriva acestor obiective, accelerând îmbătrânirea și crescând riscul de boli.
Prof. dr. Trista Best, nutritionist, avertizează că băuturile zaharoase, mezelurile procesate, carbohidrații rafinați și altele ar trebui evitate de către toate persoanele care să trăiască până la 100 de ani.
Băuturile zaharoase cresc riscul de obezitate, diabet și boli cardiovasculare
Deși pot fi delicioase, băuturi precum sucul, băuturile energizante și ceaiurile îndulcite pot fi extrem de dăunătoare pentru sănătatea ta. „Aceste băuturi sunt pline de zahăr, ceea ce crește riscul de obezitate, diabet de tip 2 și boli cardiovasculare”, spune Best. Tot acel zahăr duce la o serie de probleme de sănătate, inclusiv creșteri rapide ale glicemiei, inflamație și creștere în greutate. Înlocuirea cu opțiuni mai sănătoase, cum ar fi apa și ceaiul nesweeted, te poate ajuta să trăiești o viață mai lungă și mai sănătoasă.
Mezeluri procesate, pline de compuși legați de cancer
Un hot dog poate fi un aliment de bază la un grătar, dar nu este o alegere bună pentru sănătatea ta. Aceste alimente și alte mezeluri procesate, precum cârnații, baconul etc, sunt, de obicei, încărcate cu nitrați și nitriți, compuși legați de cancer. “Mezelurile procesate sunt asociate cu boli de inimă și nivele ridicate de sodiu”, avertizează Best. În schimb, optează pentru carne slabă, proaspătă sau alternative proteice pe bază de plante ori de câte ori este posibil.
Grăsimi trans îți cresc colesterolul și riscul pentru boli de inimă
Grăsimile trans, întâlnite în margarină, grăsimi vegetale și produse de patiserie procesate, sunt o altă categorie care ar trebui limitată, conform Best. După cum observă ea, “grăsimile trans cresc colesterolul rău (LDL) și scad colesterolul bun (HDL), crescând riscul de boli de inimă”. Cheia este să verifici etichetele pentru uleiuri parțial hidrogenate și, ori de câte ori este posibil, să alegi grăsimi mai sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline sau avocado.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Carbohidrații rafinați favorizează bolile cornice
Pâinea albă este o opțiune clasică găsită în multe bucătării, dar este printre cele mai proaste pentru sănătatea ta. Așa cum observă Best, carbohidrații rafinați, precum pâinea albă, produsele de patiserie și gustările ambalate “cresc glicemia și inflamația, contribuind la boli cronice”. Aceste alegeri sunt foarte procesate, ceea ce înseamnă că nu conțin fibre și nutrienți esențiali. Acest lucru poate duce la supraalimentare și alte probleme. Alege cereale integrale precum quinoa, ovăz și pâine din grâu integral în loc.
Alimentele prăjite cresc inflamația în organism
Cine nu iubește o mâncare prăjită gustoasă? Din păcate, însă, consumul excesiv de alimente prăjite – inclusiv cartofi prăjiți, pui prăjit și gogoși – poate fi un coșmar pentru sănătatea ta datorită cantităților mari de grăsimi nesănătoase și calorii. Conform Best, acestea pot “crește inflamația și contribui la riscul de boli cronice”. Atunci când alimentele sunt prăjite în ulei, nu doar că se adaugă grăsimi suplimentare, dar se pot produce și compuși dăunători. Gătirea la cuptor, la grătar sau folosirea unei friteuze cu aer sunt alternative excelente.
Alimentele foarte bogate în sodiu cresc tensiunea și riscul de AVC
Fii atent la aportul de sodiu! Best avertizează că supele la conservă, chipsurile și mesele congelate sunt cunoscute pentru conținutul lor ridicat de sodiu. “Excesul de sodiu poate duce la hipertensiune arterială, crescând riscul de accident vascular cerebral (AVC) și boli de inimă”, spune ea. Gătitul acasă și utilizarea ierburilor și condimentelor, pentru a da savoare, este o idee bună pentru a limita aportul de sodiu, în timp ce te bucuri de mese pline de gust.
Îndulcitorii artificiali pot perturba microbiomul intestinal
Îndulcitorii artificiali sunt adesea considerați o alternativă sănătoasă la zahăr, dar acest lucru nu este întotdeauna adevărat. Aceste ingrediente din sucurile dietetice și deserturile fără zahăr “pot perturba microbiomul intestinal și pot avea efecte discutabile asupra sănătății metabolice”, spune Best. Deși efectele lor pe termen lung sunt încă investigate, este mai bine să eviți îndulcitorii artificiali și să alegi alternative naturale.
Alimentele ultra-procesate favorizează creșterea în greutate
Gustările ambalate, pastele instant și fast-food-ul sunt, din păcate, dăunătoare pentru sănătatea ta. “Aceste alimente sunt de obicei bogate în zahăr, grăsimi nesănătoase și aditivi care dăunează sănătății generale”, spune Best. La fel ca și alte produse de pe această listă, ele nu vor furniza corpului tău nutrienții esențiali de care are nevoie pentru a prospera, ducând în cele din urmă la creșterea în greutate, inflamație și alte probleme cronice. Alegerea alimentelor întregi, neprocesate, precum fructele, legumele și nucile poate face o mare diferență.
Abuzul de alcool îți afectează ficatul și inima și poate favoriza unele tipuri de cancer
Dacă ai adoptat „ianuarie uscată” (fără alcool), deja ești pe drumul cel bun. Consumul excesiv de alcool nu este niciodată o idee bună, mai ales dacă vrei să trăiești cât mai mult posibil. “Consumul excesiv de alcool este asociat cu deteriorarea ficatului, boli de inimă și anumite tipuri de cancer“, avertizează Best. Din fericire, există o mulțime de alternative non-alcoolice excelente.