Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp posibil / Unele nici nu au nevoie să fie puse în frigider

Cum să depozitezi legumele corect pentru a le prelungi viața Foto: Dreamstime

Dacă ai obiceiul să faci cumpărături mari o dată pe săptămână sau chiar la două săptămâni, și nu să mergi zilnic la magazinul din colț, atunci aceste sfaturi te vor ajuta. Pentru că în mod cert te-ai lovit de problema general valabilă, și anume că unele alimente se deteriorează înainte de a ajunge să fie consumate. Dacă știi cum să le păstrezi corect însă, acest ea vor rămâne proaspete pentru mai mult timp, arată Food and Wine. Iată un ghid despre cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult.

Cum să depozitezi frunzele de salată și verdețurile fragede

Frunzele proaspete și fragede, precum rucola, baby spanac, mesclun, mixul de primăvară și altele similare, sunt cele mai delicate legume, așa că este cel mai bine să le consumi repede după ce le cumperi, decât să le lași mult timp în frigider. Este întotdeauna dezamăgitor să deschizi o pungă plină de frunze de salată și să găsești o grămadă de frunze lipicioase și ofilite. Acest lucru pare să se întâmple rapid dacă doar arunci punga în frigider.

Ce să faci cu legumele delicate care încep să se strice

Cel mai bun moment pentru a prelungi viața frunzelor de salată este imediat după ce te întorci de la cumpărături. Deschide ambalajul și sortează frunzele. Orice frunză care a început să devină moale și maro ar trebui aruncată. Pentru a preveni stricarea, adaugă prosoape de hârtie sau un prosop curat pentru a absorbi umezeala excesivă. Dacă frunzele sunt într-un ambalaj de tip cutie, așază un prosop de hârtie sau un prosop curat în interior înainte de a pune frunzele înapoi. Dacă sunt într-o pungă, pliază un prosop de hârtie, pune-l în pungă și sigilează punga cu o clemă. Consumă-le în maximum o săptămână.

Salata verde este mai rezistentă

Salata ce vine sub formă de căpățână, precum romaine sau iceberg, poate rezista până la câteva săptămâni în frigider. Pentru a o menține proaspătă cât mai mult timp, taie capătul, dar lasă restul intact. Nu o spăla până când nu ești gata să o folosești. Depozitează salata într-o pungă de plastic cu un prosop de hârtie în interior și pune punga în sertarul pentru legume. De asemenea, ține salata departe de fructe precum merele, bananele și avocado, deoarece acestea emit gaze care pot accelera degradarea salatei.

Cum să depozitezi verdețurile mai rezistente

Aici vorbim de kale, collard, muștar, bok choy, mangold, spanac matur și alte verdețuri care vin de obicei sub formă de buchet, nu în cutii sau pungi. Pentru spanac, păstrează-l într-o pungă, bol sau cutie cu un prosop de hârtie în frigider. Alte verdețuri se păstrează cel mai bine dacă îndepărtezi banda elastică sau sfoara care le leagă, apoi le învelești în prosoape de hârtie și le pui într-o pungă resigilabilă în frigider. Vor rezista cel puțin o săptămână, până la două.

Congelarea verdețurilor rezistente

Dacă nu vei folosi verdețurile în următoarele 10 zile, le poți congela. Cel mai bine este să le opărești rapid înainte. Opărirea oprește activitățile enzimatice care pot cauza pierderea texturii și a aromei și curăță frunzele de murdărie sau organisme. Spală frunzele bine, taie tulpinile fibroase (la kale, de exemplu) și scufundă-le într-o oală cu apă clocotită timp de un minut. Transferă-le într-un bol cu apă cu gheață pentru câteva secunde, apoi usucă-le bine și congelează-le pe o tavă. După congelare, transferă-le într-o pungă de congelator și păstrează-le până la 6-8 luni. Le poți folosi congelate direct în supe, tocane sau smoothie-uri.

Ardeii grași și ardeii iuți

Ardeii grași, fie verzi, roșii, portocalii sau galbeni, rezistă până la două săptămâni în frigider fără prea multe intervenții. Pune-i într-o pungă de plastic în sertarul frigiderului. Același lucru se aplică și pentru ardeii iuți, de la habanero la jalapeño. Dacă vrei să îi păstrezi mai mult, îi poți congela ușor. Spală-i, scoate semințele și membranele, taie-i în bucăți și congelează-i plat pe o tavă. Odată congelați, transferă-i într-o pungă de congelator și păstrează-i până la 6 luni. Ardeii iuți pot fi congelați feliați sau întregi ori conservați prin macerare în suc de citrice sau oțet.

Cum să depozitezi castraveții

Dacă iei castraveți de la magazin, probabil nu trebuie să îi speli înainte de a-i depozita. Dar dacă provin din piață sau grădină, spală-i și usucă-i bine pentru a elimina murdăria care ar putea accelera stricarea. Poți să îi depozitezi în frigider, înveliți într-un prosop de hârtie sau un prosop curat, sau îi poți păstra pe blat. Dacă sunt în pungă de plastic, deschide punga și pune un prosop de hârtie uscat în interior pentru a absorbi umezeala. Consumă-i în maximum cinci zile. Alternativ, îi poți păstra mai mult timp transformându-i în murături picante.

Legumele rădăcinoase

Dacă ești în căutarea unor legume care să reziste mai mult timp, legumele rădăcinoase sunt alegerea perfectă. Acestea includ morcovi, păstârnac, napi, sfeclă roșie, ridichi, gulii, cartofi dulci, cartofi obișnuiți și igname. Un avantaj major al acestor legume este că, în multe cazuri, nici măcar nu trebuie să le ții la frigider. Dacă ai un loc răcoros și uscat în casă, cum ar fi un garaj, o pivniță sau un dulap unde temperatura este constant între 4°C și 10°C, poți păstra cartofii și cartofii dulci în pungi de hârtie până la trei luni fără să se strice. Evită locurile umede și răcoroase, deoarece acestea imită condițiile în care cresc cartofii, ceea ce va duce la încolțirea lor. De asemenea, cartofii mai mari tind să reziste mai mult decât cei mici.

Morcovii, păstârnacul și napii sunt cel mai bine păstrați în frigider, înfășurați într-un prosop de hârtie ușor umed sau într-un șervet de bucătărie — doar asigură-te că le-ai îndepărtat frunzele, dacă au venit cu ele. Astfel, vor rezista trei până la patru săptămâni. Sfecla roșie și țelina pot fi, de asemenea, păstrate în frigider, învelite într-un șervet curat și umed, fără frunze, unde vor rezista 10–14 zile. Pentru ridichi, îndepărtează frunzele, apoi pune-le într-o pungă de plastic resigilabilă împreună cu un prosop de hârtie umed. Ridichile se vor păstra bine până la două săptămâni. Nu trebuie să arunci frunzele pe care le îndepărtezi — le poți congela pentru a le folosi în supe sau le poți adăuga în sosuri bogate în verdețuri, precum pesto, salsa sau gremolata.

Cum să depozitezi sparanghelul

Sparanghelul devine moale destul de repede în frigider. La fel ca frunzele fragede, sparanghelul ar trebui consumat destul de repede după ce îl cumperi, dar poți să-i prelungești durata de viață puțin. Când cumperi un buchet de sparanghel, taie aproximativ un centimetru din capetele tulpinilor. Apoi pune buchetul în picioare într-un pahar sau borcan cu aproximativ 5 cm de apă, ca și cum ai avea un buchet de flori sau ierburi aromatice. Pune borcanul în frigider. Acoperă lejer vârfurile tulpinilor cu o pungă de plastic și schimbă apa dacă devine tulbure.

Cum să depozitezi porumbul

Porumbul este cel mai dulce imediat după ce este cules, iar cu cât stă mai mult în depozitare, cu atât devine mai amidonos. Dacă ai porumb proaspăt învemit în pănuși, păstrează-l așa și pune-l în frigider până când ești gata să-l decojești și să-l gătești. Dacă nu, păstrează-l într-o pungă de plastic și consumă-l în decurs de o săptămână. Dacă vrei să păstrezi porumbul pe termen lung, îl poți congela. Fierbe-l rapid (blanșează-l) pentru un minut, usucă-l bine și congelează știuleții întregi. Alternativ, poți îndepărta boabele de pe știulete după ce l-ai blanșat și să le congelezi într-o pungă resigilabilă, unde vor rezista până la un an.

Dovlecii de iarnă și dovlecii plăcintari

Pentru dovlecii de iarnă nici măcar nu ai nevoie de frigider. Un loc răcoros din casă este suficient, atâta timp cât îi ții departe de podea pentru a permite circulația aerului — o etajeră este ideală. Păstrează coaja uscată și ține dovleceii departe de fructele care emană gaze în timpul coacerii, precum merele, avocado sau bananele. Verifică periodic pentru pete — dacă vezi că un dovleac începe să dezvolte pete, separă-l de ceilalți, deoarece ar putea începe să mucegăiască. Dacă apare o pată, e în regulă — doar șterge dovleacul cu o soluție blândă de înălbitor, formată dintr-o parte înălbitor la 10 părți apă, și asigură-te că îl cureți bine înainte de a-l mânca. Majoritatea dovlecilor de iarnă rezistă până la șase luni în aceste condiții, dar dovlecii ghindă ar trebui consumați mai repede, între una și două luni.

Dovlecii de vară și zucchini

Dovlecii de vară, precum zucchini și dovleceii galbeni, sunt mai fragezi decât cei de iarnă. Șterge-i bine și depozitează-i într-o pungă de plastic cu un capăt deschis în sertarul pentru legume al frigiderului. Ideal ar fi să îi consumi în termen de cinci zile. Zucchinii pot rezista una-două săptămâni, dar pot începe să se ofilească după o săptămână. Dovleceii de vară se congelează, de asemenea, destul de bine — doar taie-i felii, blanșează-i și congelează-i. Vor rezista aproximativ trei luni.

Legumele din familia brassica (varza de Bruxelles și varza albă)

Poți păstra varza de Bruxelles într-o pungă de plastic în frigider. Rezistă cel puțin o săptămână, până la două săptămâni. Varza de Bruxelles pe tulpină rezistă mai mult, dar e rar să o găsești așa în magazine.

O căpățână întreagă de varză, fie ea roșie, verde, Napa sau Savoy, este o legumă grozavă pentru că durează mult. Tot ce trebuie să faci este să o păstrezi în ambalajul său de plastic (sau să o înfășori singur dacă nu are ambalaj) sau într-o pungă de plastic resigilabilă și să o pui în frigider. Sertarul pentru legume este ideal, dar, fiindcă varza poate fi voluminoasă, nu-ți face griji dacă nu încape. Va rămâne proaspătă două-trei săptămâni.

Cum să depozitezi broccoli și conopida

Aceste legume asemănătoare provin din familia cruciferelor și necesită metode similare de depozitare. Ambele rezistă mai mult timp sub formă de capete întregi decât sub formă de buchețele pre-tăiate. Cel mai bun mod de a depozita broccoli sau conopida este într-o pungă de plastic, fără a le spăla până când nu ai nevoie de ele. Rezistă mai mult de o săptămână, dar sunt mai gustoase dacă le consumi mai repede.

Broccoli și conopida sunt, de asemenea, excelente pentru congelare. Rupe-le în buchețele, pune-le pe o tavă în congelator, apoi transferă-le într-o pungă pentru congelare odată ce s-au solidificat. Consumă-le în termen de șase luni pentru cea mai bună aromă.

Cum să depozitezi țelina

Pentru a păstra țelina crocantă, trebuie să o menții hidratată. Presiunea apei din celulele de țelină este cea care îi conferă acea textură crocantă plăcută. Păstreaz-o învelită în folie de aluminiu în frigider — învelește-o bine, dar nu strânge marginile. Astfel se va păstra umezeala, dar fără să se blocheze gazele etilene pe care le emite țelina. Tulpinile de țelină se păstrează bine și într-o pungă de plastic sigilată sau scufundate într-un borcan sau recipient cu apă. Dacă țelina s-a înmuiat deja, înmoaie-o în apă timp de una-două ore pentru a o reface parțial.

Cum să depozitezi ciupercile

Păstrează ciupercile în frigider, nu la temperatura camerei. Vor fi în regulă în ambalajul în care au fost cumpărate, dacă le-ai luat într-un recipient învelit în plastic de la supermarket. Dacă le-ai cumpărat vrac, curăță cât mai mult din murdărie, dar nu le spăla. Pune-le într-o pungă de hârtie și bagă-le în frigider. Din păcate, ciupercile nu se congelează bine, așa că încearcă să le folosești în termen de o săptămână de la cumpărare.

Cum să depozitezi ceapa, șalota și ceapa verde

Ceapa întreagă, inclusiv ceapa albă, galbenă, dulce, roșie și șalota, face parte din categoria legumelor rădăcinoase și poate fi păstrată până la o lună în afara frigiderului, dacă este depozitată într-un loc răcoros și întunecat, într-o pungă respirabilă sau alt recipient. Ceapa întreagă nu trebuie pusă în frigider, deoarece acest lucru poate grăbi degradarea ei și poate încuraja încolțirea. Ceapa tăiată se păstrează cel mai bine într-un recipient etanș sau într-o pungă de plastic resigilabilă în frigider, unde va rezista până la 10 zile.

Ceapa verde sau prazul se păstrează cel mai bine într-un pahar cu un centimetru-două de apă pe fund, pentru a menține rădăcinile sub apă. Ceapa verde păstrată astfel poate chiar să crească din nou după ce ai tăiat din vârfuri, atâta timp cât ții paharul într-un loc unde primește puțină lumină solară și schimbi apa ocazional.

Cum să depozitezi usturoiul

Un alt ingredient rezistent și plin de aromă, bulbii de usturoi pot rezista până la șase luni dacă sunt depozitați corect. Păstrează-l într-un loc întunecat și uscat pentru a preveni încolțirea. Dacă ai mai mult usturoi decât crezi că vei folosi, poți încerca să faci confit de usturoi și să-l păstrezi în uleiul în care a fost gătit. Astfel, va rezista aproximativ patru luni.

Cu puțin timp și atenție, poți prelungi durata de viață a majorității legumelor, astfel încât să le folosești cât mai mult, să irosești mai puțină mâncare și să reduci numărul drumurilor la magazin.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *