Top 10 antreuri pentru masa de Ajun și Crăciun/ Porcul este ingredientul principal, dar există și alte opțiuni

antreuri Craciun Foto: G4Food

Dacă prin alte părți ale lumii aperitivele se reduc la unul singur, prima farfurie dintr-un meniu cu trei feluri de mâncare, la români obiceiul este să fie masa bogată. Ceea ce se traduce într-o abundență de platouri încărcate cu bucate fel de fel. Important este să alegeți din oferta extrem de variată de rețete, atunci când realizați meniul, nu mai mult de 3-4 opțiuni. Iar ca invitați, mâncați puțin din fiecare (termenul corect este gustați din fiecare), pentru că masa de Crăciun mai are și alte preparate și nu dorim să sărbătorim Crăciunul la Urgență.

1. Salata de boeuf. Este platoul vedetă al acestei mese. Unii o prepară cu vită, după rețeta clasică, alții cu pui, curcan, șuncă sau chiar fără carne. Încercați să faceți maioneza în casă, gustul va fi mai bun și va avea doar ingrediente naturale.

2. Fasolea bătută. Musai cu cârnați și murături. Se pune deasupra ceapă caramelizată, iar înauntru usturoi. Tradiția spune că se oferă colindătorilor, așa că nu trebuie să lipsească de pe masă în seara de Ajun.

Vezi detalii

3. Piftia. Minunăția închegării apei cu două picioare de porc. Nutriționiștii spun că n-are multe calorii, în schimb e „bombă” de colagen. Dacă nu vă place porcul, o puteți prepara din pui sau curcan.

4. „Porcăriile”. Denumirea generică sub care prezentăm un platou cu lebăr, caltaboș, jumări, sângerete și tobă. Neapărat cu sosuri de muștar și hrean alături.

5. Ouă umplute. Este aperitivul dintotdeauna al românilor, la orice sărbătoare. Se umplu cu maioneză, pastă de gălbenuș, pate de ficat, salată de boeuf sau orice altceva vă place.

6. Slănină afumată cu ceapă. Pentru slănină facem mereu un aranjament aparte. Tăiată foarte fin, se servește cu ceapă spartă și frecată cu sare, pentru a-i lua iuțeala. Dacă e de magalița slana, e și mai bine, că nu ne mai facem griji pentru colesterol.

7. Zacuscă. Sper că ați păstrat un borcan și pentru Crăciun. La mine acasă, zacusca mereu se termină prima de pe masă.

8. Cîrnați și chifteluțe. Cârnații se frig pe grătar sau în tigaie, bine înțepați să nu pocnească. Chifteluțele de porc sunt acelea mici și pufoase, cât o îmbucătură. Cârnații îi mâncăm cu fasole, dar la chifteluțe le puneți și muștar sau le serviți doar cu murături?

9. Brânzeturi variate. Un platou de brânzeturi se face cu tipic. Puțin caș proaspăt, o telemea grasă, ceva brânză de burduf și cașcaval, eventual afumat. Există și delicatese de brânză îndelung maturată, afumată, cu arome etc. Printre feliuțele de brânză punem bucăți de nuci și boabe de struguri, chiar și câteva bucățele de marmeladă de gutui.

10. Murături asortate. Tăiați-le în felii într-un castron. Amestecate sau cumva separate pe categorii, cum vi se pare că arată mai bine. Un gogoșar mare, 2-3 castraveți, 2-3 gogonele și câteva bucățele de morcov și conopidă. Ideal e sa mai aveți încă un castron la fel, gata pregătit, pentru mai târziu, când aduceți friptura.

Crăciun Fericit!

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *