Cinci motive pentru care să alegi ciorba sau supa ca alternativă pentru cină / Sfatul nutriționistului Tania Fântână

Sursa foto: colaj G4Food Sursa foto: colaj G4Food

Cauzele pentru care ne îngrășăm parcă tot mai mult în ultimii ani sunt multiple. Eu o să vorbesc astăzi despre una singură: mâncatul mult seara.

Și știu, ne vine foarte greu să recunoaștem că mâncăm mult. Ne învârtim după degete, ne comparăm cu alții care chiar exagerează, ne amăgim că uite noi mâncăm doar o salată, dar de fapt e o salată de 600 de kcal și tot așa.

Pentru că peste zi suntem foarte prinși cu serviciul, ne este greu să ne oprim o oră și să ne facem timp pentru masa de prânz. O masă de prânz cum trebuie. Nu cu două feluri de mâncare, ci cu unul și bun. Unul ce conține și carbohidrați, și proteine, și grăsimi bune. Adică, ceva ce îți ține de foame câteva ore bune.

Dar noi stăm foarte prinși în sfera mentală toată ziua, și pe seară, când ajungem acasă sau când închidem laptopul de serviciu, începem să ne gândim că ne e foame și că am merita și noi ceva bun. Și ce să vezi? Chiar dacă nu am mâncat mare lucru până la acea oră, dacă te apuci de mâncare la ora 19-20, cam orice mănânci mult te va îngrășa.

Sigur că dacă te gândești că toată ziua nu mănânci nimic și o ții doar din cafele, nuci, ciocolată, băuturi cu cofeină și bomboane, să mănânci seara o ciorbă ți se pare chin mare.

Adevărul este că noi seara nu avem nevoie de cine știe ce energie. Câtă energie consumăm oare când dăm scroll pe ecrane? Foarte puțină. Nu se justifică așadar comenzi dolofane de mâncare seara. Seara poți mânca eventual un fel de mâncare de tipul micului dejun sau, ideal, o ciorbă sau o salată foarte simplă.

Ciorba te satură instant. Conține multă apă, te și hidratează așadar. Conține o sursă de proteină, din carne sau pește sau măcar ou, are multe legume. Ca să nu mai zic că atunci când n-ai niciun chef de gătit îți este cel mai ușor să pui 2 polonice de ciorbă la încălzit.

Câteva date în favoarea ciorbelor mâncate seara:

  1. Ușurința în digestie
    Fiind un aliment gătit, fiert, stomacul nu mai depune mult efort să îl digere. Dacă nu vorbim de ciorba de burtă care este plină de grăsimi, ciorbele sunt alimente ușor de digerat.
    Dacă nu ai mâncat o cantitate enormă de ciorbă, nu ai cum să simți acea senzație greoaie de după masă, ca în cazul altui tip de mâncare.
    Nu știu de unde avem impresia că alimentele crude se digeră mai repede decât cele gătite. Doar dacă ne gândim la textura lor mai tare, mai fibroasă, ar trebui să ne dăm seama că stomacul muncește mai mult la alimentele crude să le rupă în bucăți decât la cele gătite.
  2. Hidratează și hrănesc organismul
    Supele și ciorbele conțin o cantitate semnificativă de apă, care ajută la hidratarea corpului după o zi lungă.
    În plus:

    • Aportul de vitamine și minerale din legume, carne slabă sau pește contribuie la sănătatea generală.
    • Pot ajuta la completarea necesarului zilnic de lichide.
  3. Ajută la controlul greutății
    Supele sunt sățioase, dar de obicei au un conținut caloric scăzut, ceea ce le face ideale pentru cinele ușoare.
    Beneficii:

    • Volumul mare, dar cu calorii puține, îți oferă senzația de sațietate fără să consumi alimente bogate în grăsimi.
    • Pot fi preparate cu ingrediente hipocalorice, precum legume și condimente naturale, care susțin un stil de viață sănătos.
  4. Sunt versatile și ușor de personalizat
    Ciorbele și supele pot fi adaptate după preferințele tale alimentare:

    • Pot fi vegetariene, vegane sau cu carne slabă.
    • Poți adăuga ingrediente precum legume, cereale integrale (orez brun, quinoa) sau linte pentru un plus de fibre și proteine.
    • Se pot îmbogăți cu ierburi aromatice și condimente care oferă arome delicioase fără adaos de calorii. Poți pune borș, lămâie, puțină smântână la final sau poți bate ou dacă e vorba despre o ciorbă de legume fără carne.
  5. Oferă confort și relaxare
    O ciorbă caldă la cină creează o senzație de confort și liniște, mai ales în serile reci.
    Beneficiile emoționale includ:

    • Reducerea stresului prin consumul unei mese calde, care te ajută să te relaxezi înainte de somn.
    • Sunt adesea asociate cu amintiri plăcute, datorită legăturii lor cu mesele tradiționale sau mâncărurile de casă. Tentația aceea de a ne încălzi mâinile în jurul unui bol cald de ciorbă parcă te liniștește instant. E valabil și cu cănile de ceai. Și ele sunt variante bune pentru a înlocui un ronțăit necontrolat seara la televizor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *