Începând cu 15 noiembrie 2024, Craiova se transformă într-o destinație culinară de top prin proiectul „Craiova, capitală gastronomică est-europeană”. Conceptul aduce în prim-plan preparate tradiționale din 11 țări est-europene, potrivit unui comunicat de presă.
În cadrul proiectului, vizitatorii vor putea savura preparate precum supa azeră de miel „Piti”, șnițelul croat „Zagreb”, savuroasa „Pljeskavica” sârbească, „kebache”-le bulgăresc, „kofte kebab”-ul turcesc, ciorbele moldovenești sau georgiene, gulașul unguresc și multe altele. Aceste delicii vor fi pregătite de 11 restaurante locale: Artizan 35, Big Ben, Craft, Dolce Vita, Ellipse City Restaurant – Ramada Plaza, Epoca Steakhouse, Iberico, Olive, Steso, Nobel Cuisine și The Manor.
„Vom scoate la iveală și rețetele delicioase cu bunătăți tradiționale oltenești, dar le vom și reinventa cu ajutorul profesorilor și elevilor pricepuți de la Liceul de Industrie Alimentară. Dacă până acum am creat evenimente de anvergură în anumite perioade din an, prin acest proiect ne dorim să fim o atracție turistică pe tot parcursul unui an calendaristic”, a declarat Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei.
Programul include schimburi de experiență, cercetare gastronomică și evenimente de degustare, primul având loc între 30 noiembrie și 1 decembrie la Hotelul Ramada Plaza. Chefi din țările participante, diplomați, jurnaliști și reprezentanți ai industriei HoReCa vor fi prezenți pentru a celebra diversitatea culinară.
Un element central al proiectului este prazul, simbol al regiunii Olteniei, care va fi reinterpretat de elevii și profesorii de la Liceul de Industrie Alimentară. „Astfel de proiecte dau motive serioase tinerilor de a-și construi viitorul aici. Este un proiect care pune în valoare resursele locale și contribuie la dezvoltarea brandului turistic și economic al Craiovei”, a declarat Laura Vasile, directorul liceului.