Alimentele cele mai bogate în iod/Cum îți dai seama că îți lipește acest mineral din organism/Tiroida este prima care suferă și îți dă semnale de alarmă

Alimentele cele mai bogaye în iod Foto: Freepik

Iodul joacă un rol important în reglarea hormonilor tiroidieni. Deși, în mod normal, organismul ar trebui să fie capabili să obțină tot iodul de care are nevoie dintr-o dietă echilibrată (care include pește și lactate), există anumite grupuri, inclusiv adolescente, femei însărcinate și care alăptează și persoane care urmează planuri de alimentație restricționate, al căror aport de iod poate scădea, notează BBC. Tocmai de aceea, e bine de știut care sunt alimentele cele mai bogate în iod, pentru a avea o dietă echilibrată.

Ce este iodul

Iodul este un mineral de care avem nevoie în cantități relativ mici, dar nu poate fi produs de organism, așa că trebuie obținut din alimente. Se găsește în sol și ocean, dar în cantități diferite, ceea ce afectează cantitatea găsită în alimente, în special în cereale și legume. Cele mai sigure surse sunt alimentele din surse marine, cum ar fi peștele și crustaceele.

De ce avem nevoie de iod

Iodul este esențial pentru funcționarea corectă a glandei tiroide, deoarece este necesar pentru a produce hormonii tiroidieni – tiroxina și triiodotironina – care ne reglează metabolismul. Cu cantități inadecvate de iod, hormonii tiroidieni nu funcționează corespunzător, ceea ce duce la afecțiuni precum hipotiroidismul (glanda tiroidă subactivă) sau hipertiroidismul (glanda tiroidă hiperactivă). Hormonii noștri tiroidieni joacă un rol esențial în creșterea și dezvoltarea celulelor și țesuturilor, controlând cât de repede funcționează celulele noastre. Acest lucru este important indiferent de vârsta noastră, dar cu atât mai mult pentru femei înainte și în timpul sarcinii sau când alăptează și pentru dezvoltarea corectă a creierului sugarilor.

Consumul de cantități insuficiente de iod poate face ca tiroida să lucreze mai mult. Aceasta înseamnă că poate crește în dimensiune în încercarea de a reține și de a prinde cât mai mult iod. Acest lucru poate duce la o umflare a gâtului cunoscută sub numele de „gușă”.

Beneficiile pentru sănătate ale iodului includ:

  • Sprijină funcția tiroidiană
  • Reglează metabolismul
  • Important pentru creșterea și dezvoltarea sugarului

De cât iod avem nevoie

Recomandările din Marea Britanie pentru iod sunt 140 mcg pentru adulți și 200 mcg pentru femeile însărcinate și care alăptează.

Majoritatea dintre noi reușim să obținem tot iodul de care avem nevoie dintr-o dietă echilibrată și variată, fără a fi nevoie de suplimente.

Care sunt efectele consumului de prea mult iod

Aportul ridicat de iod este de obicei tolerat la majoritatea oamenilor sănătoși, dar nu este recomandat. Unii oameni care au o boală autoimună a tiroidei sau au antecedente de deficiență cronică de iod pot fi sensibili la iod suplimentar și pot prezenta simptome. Excesul de iod poate proveni din suplimente, consumul anumitor fructe de mare și din sare care conține iod. Copiii, sugarii și vârstnicii sunt cei mai expuși riscului de toxicitate la iod.

Simptomele excesului de iod includ:

  • Pierdere în greutate
  • Bătăi rapide sau neregulate ale inimii
  • Tremur al mâinilor
  • Iritabilitate
  • Oboseală
  • Febră
  • Senzație de arsură în gură, gât și stomac
  • Greaţă

Care sunt semnele unei deficiențe de iod

Rolul cheie al iodului este de a regla metabolismul, astfel încât o deficiență poate afecta creșterea și dezvoltarea normală, ceea ce este relevant în special pentru femeile însărcinate și sugari.

Pentru adulți, o deficiență de iod poate duce la producția inadecvată de hormoni tiroidieni și la o afecțiune numită hipotiroidism. Acest lucru perturbă funcții precum ritmul cardiac, temperatura corpului și greutatea.

Semnele hipotiroidismului includ:

  • Oboseală
  • Slăbiciune
  • Sensibilitate la frig
  • Constipaţie
  • Părul și pielea uscată

Care sunt alimentele cele mai bogate în iod

Sursele alimentare de iod includ produsele lactate, fructele de mare și ouăle.

Algele marine sunt o sursă de iod, totuși nivelurile variază în funcție de tip, preparare și depozitare. Algele brune, precum varecul, sunt o sursă concentrată și mulți experți sugerează că nu trebuie consumate mai mult de o dată pe săptămână, mai ales în timpul sarcinii.

Dacă sunteți vegan sau urmați o dietă pe bază de plante, poate fi necesar să acordați mai multă atenție de unde vă obțineți iodul. Acest lucru se datorează faptului că cantitatea de iod din alimentele vegetale variază în funcție de cât de mult este în sol. Unele tipuri de lapte vegetal – dar nu toate – sunt îmbogățiți cu iod. Verificați eticheta pentru „iodură de potasiu” de pe lista de ingrediente.

Alimentele cele mai bogate în iod sunt:

  • Alge marine
  • Pește și crustacee
  • Lapte și lactate
  • ouă

Bucurați-vă de aceste rețete care contribuie cu cantități utile de iod

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *