La ce alimente ar trebui să renunți, dacă vrei să-ți scazi colesterolul/Cercetătorii spun că niciodată nu e prea târziu să ne schimbăm dieta

Ce să mănânci ca să-ți scazi colesterolul Foto: Freepik

O analiză a aproape 50 de studii arată că, de fapt, dietele pe bază de plante chiar scad colesterolul. Prin urmare ar trebui să renunțăm la alimentele din carne, cel puțin temporar, sau să le reducem drastic, dacă vrem să ne scădem colesterolul. În special alimentele din carne ultraprocesată par a fi cele mai dăunătoare. Studiile au arătat că o dată pe lună poate fi consumată carne în siguranță, în ceea ce privește nivelul colesterolului.

Dieta unui vegetarian este bazată pe alimente din plante: verdețuri, fructe, nuci, ceea ce înseamnă că au un aport mai mic de grăsimi saturate, conform cercetătorilor. Aceste alimente sunt în mod natural bogate în componente precum fibre solubile, proteine ​​din soia și steroli vegetali (un colesterol care se găsește în plante), toate acestea reducând colesterolul, notează Daily Mail.

Colesterolul ridicat este deosebit de periculos, deoarece adesea nu este diagnosticat și, prin urmare, nu este tratat. Acesta este asociat cu risc crescut de boli coronariene, accident vascular cerebral și boli vasculare. Autorii sugerează că consumul mai multor legume ar putea fi o bună metodă preventivă pentru persoanele care au predispoziție la colesterol ridicat.

Vezi detalii

Vegetarienii au colesterolul mai scăzut

Colesterolul este o substanță grasă, asemănătoare cu ceara, este prezentă în fiecare celulă din corp. Cercetările conduse de dr. Yoko Yokoyama, de la Universitatea Keio din Fujisawa, au descoperit că vegetarienii aveau cu 29,2 miligrame mai puțin colesterol total pe decilitru (o zecime dintr-un litru) decât cei care mănâncă și carne.

Pentru revizuire, cercetătorii au considerat că „diete vegetariene” înseamnă o dietă care include consumul de produse din carne mai puțin de o dată pe lună. Pentru consumatorii de carne care urmează o dietă vegetariană ar putea scădea colesterolul cu 12,5 miligrame pe decilitru. Rezultatele au fost comparate cu o dietă omnivoră, care include carne.

Dacă colesterolul se acumulează în artere, poate duce la scăderea fluxului sanguin, ceea ce provoacă angină sau chiar un atac de cord dacă un vas de sânge este blocat complet. Dacă un vas care transportă sânge la creier este blocat, ai putea avea un accident vascular cerebral. De asemenea, a fost asociat cu diabetul și hipertensiunea arterială.

Vegetarienii au o compoziție corporală mai sănătoasă

Studiul a analizat studiile care au analizat efectele a cel puțin patru săptămâni de dietă vegetariană. Din cele 8.385 de studii identificate, 30 de studii observaționale și 19 studii clinice au îndeplinit criteriile de includere.

„Acei [indivizi] care au urmat modele alimentare vegetariene pentru perioade mai lungi pot avea compoziții corporale mai sănătoase, precum și o mai bună aderență la o dietă vegetariană, ambele putând avea un efect asupra lipidelor din sânge”, au scris cercetătorii în lucrarea publicată în Medical News Today.

„Pentru ca orice formă de îngrijire a sănătății să funcționeze și pentru a stimula cu adevărat mobilitatea economică, trebuie să fim sănătoși”, a spus co-autorul Susan Levin, director de educație nutrițională la Physicians Committee for Responsible Medicine din Washington, D.C.

LDL (lipoproteina cu densitate joasă) – sau colesterolul „rău”, așa cum este cunoscut – formează particule mai mari și se adună în mucoasa arterelor, având posibilitatea de a le bloca.

HDL (lipoproteina de înaltă densitate) sau colesterolul „bun”, este o particulă mai mică, ce are un rol pozitiv în îndepărtarea colesterolului din țesuturile periferice și ajută la excretarea acestuia din organism.

Consumați alimente pe bază de plante

Dr. Levin a spus că încurajează oamenii să înceapă să fie atenți la nutriție cât mai devreme posibil. „Primul loc de început este construirea meselor în jurul alimentelor bogate în nutrienți, pe bază de plante, care se potrivesc în aproape orice șablon cultural, preferință de gust și buget”, a spus ea. „În calitate de dietetician, mesajul meu de acasă este să încurajez pe oricine să înceapă să facă schimbări alimentare devreme în viața lui”, a spus dr. Levin pentru Medical News Today.

„Este mai ușor să menții o sănătate optimă decât să-ți schimbi dieta la 60 sau 75 de ani, deși, să fie clar, niciodată nu este prea târziu pentru a face schimbări sănătoase în stilul de viață”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *