VIDEO Cam toate restaurantele în Spania au un meniu de prânz la preț fix. Poți alege un aperitiv, un fel principal, un desert și o băutură. Există opțiuni populare pentru angajați și pensionari, dar și meniuri ale localurilor de lux

meniu de pranz Foto: G4Food

Pentru un preț fix, care oscilează în general între 10-12 euro în locațiile de cartier și peste 200 de euro în restaurantele cu stele Michelin, poți mânca la prânz 3 feluri cam în orice restaurant din Spania. Înainte de pandemie existau și meniuri de 3 sau 6 euro, dar în ziua de astăzi nu mai găsești nicăieri un prânz complet mai ieftin de 10 euro.

Costul unui meniu de prânz mediu în Spania. Orașe mai scumpe și mai ieftine

13,2 euro. Acesta este prețul mediu al unui meniu al zilei în Spania. Este cu 12,6% mai mult decât în 2016 (11,7 euro) și cu 3,4% mai mult decât în 2022 (12,8 euro), conform datelor furnizate de un studiu al horeca din Spania.

Aceste creșteri sunt mult sub evoluția Indicelui Prețurilor de Consum și în special a alimentelor și băuturilor, care au crescut cu 20,6% și, respectiv, 34%, comparativ cu acum opt ani, în 2016. Orașele cu cel mai mare preț mediu pentru meniul zilei au fost Barcelona (14,7 euro), Madrid (14,5 euro) și Bilbao (14 euro). Între timp, orașele cu cel mai mic preț mediu pentru meniul zilei au fost Sevilla (12,3 euro), Valencia (12,7 euro) și Las Palmas de Gran Canaria (11,9 euro).

Ce conține un meniu de prânz

În general 3 feluri de mâncare: un aperitiv, un fel principal și un desert sau cafea. Mai primești, în costul meniului, o băutură și pâine. Ca băuturi, poți cere apă, bere, vin sau băuturi răcoritoare. Orice tărie, cocktail sau șampanie se achită suplimentar. La fel dacă vei cere și cafea și desert, vei plăti cafeaua separat.

Există o listă de preparate din care se poate alege un aperitiv și un fel principal

Cantitățile de mâncare sunt de obicei generoase. Evident cu cât meniul este mai ieftin și calitatea produselor scade. Dar cantitatea rămâne pentru că spaniolii au impresia că dacă farfuria e plină, merită banii. De cele mai multe ori nu poți mânca tot, iar dacă ceri să ți se pună la pachet restul de mâncare, ți se va contabiliza și costul cutiei de unică folosință. Așa că dacă estimezi că nu poți mânca 3 feluri nu este o problemă să ai o cutie la tine în care să îți iei un fel, care îți va asigura și cina. Nimeni nu se uită ciudat la tine, ba din contră, e în spiritul combaterii risipei alimentare, un subiect foarte la modă în presa din Spania.

În cazul în care te-ai gândi să împarți un meniu între doi comensali, află că acest lucru nu este permis. Fiecare își comandă un meniu sau nu mănâncă. Dar poți comanda doar un singur fel din meniu, doar că prețul nu va fi la jumătate, ci cam trei sferturi din costul unui meniu complet.

Restaurantele schimbă meniul zilnic sau săptămânal, depinde cât vad, vânzări și personal au. Cele care au meniu zilnic, mereu vor folosi mâncarea rămasă din ziua precesentă, pentru că într-un restaurant nu se aruncă nimic. Există și restaurante cu meniu de prânz fix, în general în zonele turistice, unde rotația clienților e mare, dar și restaurante cu mai multe tipuri de meniu, la prețuri diferite (meniu de orez, carne, pește, vegetarian etc).

În ce tip de restaurant vei găsi meniuri de prânz

Deși pare o opțiune economică, nu este nici pe departe așa. Mai degrabă aș defini meniul de prânz un obicei alimentar al spaniolilor. Puțini își iau pachet cu prânzul de acasă, preferă să meargă în zona biroului la orice restaurant, pentru că toate au meniu de prânz. Cele care oferă doar a la carte la prânz sunt rarități. Și nu vorbim doar de restaurante de cartier, pentru corporatiști sau pensionari. Inclusiv restaurantele cu stele Michelin au meniu de prânz.

Iată de pildă oferta de prânz a restaurantului Lasarte a lui Martin Berasategui (Barcelona):

meniu pranz
Sursa foto: Lasarte Barcelona

Zilele trecute am profitat de timpul frumos și am luat prânzul pe malul mării într-o localitate semi-turistică, cu prețuri destul de economice. Era un restaurant de pește și fructe de mare, iar prețul ceva mai ridicat decât în zona centrală sau în cartierele mărginașe ale aceluiași oraș: 17.50 euro.

Aceasta este lista preparatelor din care am putut alege:

meniu de pranz
Foto: G4Food

Pentru primul fel eu am ales peștișori prăjiți, iar soțul meu calamari pane (a la romana).

meniu de pranz
Foto: G4Food

Pentru felul principal el a preferat o friptură (da, aveau și un fel cu carne pentru mofturoși), iar eu fideua, o paella cu fidea și fructe de mare (crevete, sepie și scoici almejas).

meniu de pranz
Foto: G4Food

La desert am ales un flan (crema de zahăr ars) și profiteroles (un fel de chou a la creme umplut cu frișcă).

meniu de prânz
Foto: G4Food

Cum pe lângă acest meniu am dorit și cartofi bravas (cartofi prăjiți catalani cu sos picant) am plătit, pe lângă costul meniurilor încă 10 euro. Și s-au adăugat și 2 euro pentru cutii, căci nu am putut termina tot și am luat la pachet.

Aceasta a fost nota de plată în final:

meniu de pranz
Foto: G4Food

Dacă am fi optat pentru un restaurant de la noi din cartier probabil nu am fi plătit mai mult de 30 de euro.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *