Cea mai bună dietă pentru a învinge oboseala și durerile articulare specifice, dacă suferi de tiroidită autoimună Hashimoto/ Nu mânca produse din soia și consumă cu moderație varză, broccoli și alimente bogate în gluten, pentru că îți pot agrava simptomele

obosealaBUN Sursa foto: Pexels

Dacă ai fost diagnosticat cu tiroidită autoimună Hashimoto trebuie să afli că, potrivit eatingwell.com,  există o serie de recomandări alimentare care te pot ajuta să mănânci mai bine și să te simți mai bine.

Relația dintre hrană și sănătate este clară: o dietă echilibrată te poate proteja de o serie de afecțiuni cronice. De asemenea, o dietă adaptată nevoilor tale individuale, atunci când ești diagnosticat cu o problemă de sănătate, te poate ajuta în mare măsură să te simți cel mai bine, în ciuda bolii. Este și cazul bolii Hashimoto, o tulburare autoimună care atacă glanda tiroidă.

În boala Hashimoto, sistemul imunitar îți atacă tiroida și te simți obosit, te îngrași și ai dureri articulare

Boala Hashimoto, numită și tiroidita Hashimoto sau tiroidita limfocitară cronică, este o afecțiune ce determină sistemul imunitar să atace glanda tiroidă, rezultând o inflamație cronică. În timp, glanda tiroidă este deteriorată, provocând hipotiroidism, o afecțiune în care tiroida este subactivă și incapabilă să producă hormonii necesari mai multor funcții ale corpului. Hashimoto este cea mai frecventă cauză de hipotiroidism.

Simptomele bolii Hashimoto includ oboseală, creștere inexplicabilă în greutate, constipație, sensibilitate la frig, dureri articulare și piele uscată. Boala tinde să progreseze lent, ceea ce înseamnă că simptomele tind să depășească mulți ani. Hashimoto apare, cel mai frecvent, la femeile de vârstă mijlocie, dar afectează și bărbații și copiii și femeile de toate vârstele.

Dieta nu poate vindeca boala Hashimoto, dar te ajută să te simți mai bine

Boala Hashimoto poate fi controlată cu un medicament cu hormoni sintetici, plus o dietă echilibrată.

Niciun plan alimentar nutritiv nu poate vindeca nicio afecțiune autoimună, dar ajută la reducerea inflamației în curs asociate cu Hashimoto, ceea ce vă poate ajuta să vă simțiți mai bine.

Nu există o singură dietă prescrisă pentru Hashimoto și nicio dietă nu s-a dovedit că tratează această afecțiune. Deși medicamentele de înlocuire a hormonilor tiroidieni ajută la gestionarea simptomelor, experții spun că medicamentele nu tratează problema de bază (procesul autoimun care determină organismul să atace tiroida).

Nu este clar ce declanșează răspunsul autoimun care dăunează funcției tiroidiene, dar permeabilitatea intestinală crescută, cunoscută și sub numele de „intestin permeabil”, poate juca un rol.

Glutenul ar putea juca un rol în declașnarea bolii Hashimoto?

Dieteticiana Julie Stefanski, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică, spune: „În ciuda faptului că nu există recomandări standard pentru toți cei cu boli autoimune, mulți oameni investighează influența glutenului asupra sănătății lor personale. Cercetările emergente au legat glutenul, care se găsește în grâu, orz și secară, cu producerea unei proteine ​​numite zonulină în intestin, și se crede că zonulina afectează etanșeitatea conexiunilor dintre celulele din intestin, permițând absorbția crescută a substanțelor care pot declanșa un răspuns imun. ”

Persoanele cu boala Hashimoto pot avea și boala celiacă, care dăunează intestinului subțire. Boala celiacă este o altă afecțiune autoimună. Nu există leac pentru boala celiacă, dar poate fi gestionată cu o dietă fără gluten. Când începeți o dietă fără gluten, este important să lucrați cu un nutriționist, pentru un plan de nutriție individualizat, deoarece dietele prost planificate sunt legate de un risc mai mare de deficiențe de nutrienți, în special vitaminele B, vitamina D, calciu și fier.

Cei cu Hashimoto pot descoperi că evitarea glutenului ușurează simptomele. Într-un sondaj efectuat de farmacista Izabella Wentz, pe un număr de peste 2.000 de persoane cu Hashimoto, 88% s-au simțit mai bine după ce au urmat o dietă fără gluten. Totuși, specialiștii susțin că numai persoanele cu boală celiacă sau sensibilitate la gluten ar trebui să elimine glutenul.

Cele mai bune alimente pentru boala Hashimoto

Persoanele cu Hashimoto încearcă adesea diferite diete, cum ar fi vegan, paleo, fără cereale și fără lactate, dar niciuna dintre aceste diete nu s-a dovedit că tratează, vindecă sau inversează afecțiunea. Însă, o dietă individualizată te va ajuta să nu te mai simți atât de obosit și va diminua și durerile articulare.

Cel mai benefic mod de a mânca, în boala Hashimoto, ajută la diminuarea inflamației, oferind, în același timp, nutrienți care susțin sănătatea generală. Alimentele bogate în antioxidanți, cum ar fi fructele, legumele și cerealele integrale și cele minim procesate, contribuie la reducerea inflamației. Grăsimile nesaturate și sursele de proteine ​​slabe joacă, de asemenea, roluri cheie într-un plan alimentar antiinflamator.

  • O varietate de fructe și legume: includeți o gamă largă de fructe și legume, în fiecare zi, pentru a vă asigura că obțineți suficiente vitamine și minerale esențiale și fitonutrienți, care sunt compuși de protecție a plantelor. Mulți fitonutrienți sunt și antioxidanți.
  • Alimente bogate în fibre: alimentele bogate în fibre, cum ar fi cerealele integrale, fasolea și leguminoasele și legumele, ajută la gestionarea zahărului din sânge, ceea ce duce la mai puține inflamații. Fibrele hrănesc microbii benefici din colon care produc substanțe care ajută la gestionarea inflamației. Un plan alimentar echilibrat cu fibre adecvate este, de asemenea, util pentru controlul greutății și sănătatea inimii.
  • Proteine ​​slabe: Carnea slabă de vită, carne de pasăre, fructe de mare, ouă, tofu și fasole și leguminoase oferă proteine ​​cu puține grăsimi saturate sau deloc. Proteinele sunt necesare, printre altele, pentru a forma celulele sistemului imunitar.
  • Grăsimi sănătoase: Somonul, tonul, nucile, semințele de in, semințele de chia și avocado au grăsimi mononesaturate și polinesaturate, inclusiv omega-3, care scad inflamația din organism.

Nutrienți cheie pentru boala Hashimoto

  • Seleniu: Seleniul este un mineral care joacă un rol în metabolismul hormonilor tiroidieni. De asemenea, seleniul ar putea ajuta la reducerea anticorpilor cauzați de Hashimoto. Așadar, includeți în dietă alimente bogate în seleniu, cum ar fi nucile braziliene, curcanul, tonul și creveții.
  • Vitamina D: „Deși relația dintre vitamina D și bolile autoimune rămâne neclară, știm că vitamina D este o parte importantă a unui sistem imunitar funcțional”, spune Stefanski. Studiile au descoperit că persoanele cu Hashimoto au un nivel scăzut de vitamina D. Somonul, tonul, lactatele fortificate și gălbenușurile de ou conțin vitamina D, dar cea mai bună sursă este soarele.

Ce alimente să ocolești pentru a-ți diminua simptomele specifice bolii Hashimoto

Modelele alimentare bogate în carbohidrați rafinați, cum ar fi zahărul, siropul de porumb, siropul de arțar, pâinea albă, pastele și orezul, sunt asociate cu mai multă inflamație. Același lucru este valabil și pentru grăsimile saturate (care se găsesc în carnea grasă), cărnurile procesate (cum ar fi salamul, lactatele cu grăsime și uleiurile de palmier și nucă de cocos) și grăsimile trans (care se găsesc în cartofi prăjiți, gogoși și alte produse de patiserie). Unele alimente foarte procesate, inclusiv fast-food, produse la pachet și mâncăruri de restaurant sunt încărcate cu carbohidrați rafinați, grăsimi saturate și grăsimi trans, așa că consumați-le cu moderație ca parte a unei diete pentru a reduce simptomele bolii Hashimoto.

Alimente ce pot agrava simptomele, în boala Hashimoto

Pentru unele persoane cu boala Hashimoto, anumite alimente sunt deranjante, în timp ce pentru altele, nu.  Din acest motiv, este important să lucrați cu un nutriționist familiarizat cu tulburările autoimune pentru a dezvolta un plan de alimentație potrivit.

  • Grâu și alte cereale: Evitați glutenul dacă ați fost diagnosticat cu boala celiacă. Dacă nu aveți boală celiacă, dar credeți că sunteți sensibil la această proteină care se găsește în grâu și în alte cereale și în unele alimente procesate, puteți încerca să urmați o dietă fără gluten.
  • Goitrogeni: „Există unele alimente numite goitrogeni care pot interfera cu metabolismul iodului și cu funcția tiroidiană”, spune Stefanski. Iodul este esențial pentru funcționarea tiroidei. Deși acestea sunt alimente extrem de sănătoase, consumul excesiv al unor alimente, inclusiv legume crucifere (cum ar fi varza de Bruxelles, broccoli, conopida, gulia și varza), produsele din soia și unele tipuri de mei pot afecta funcția tiroidiană la unele persoane, spune ea.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *