Rețetele Juanitei. Zacuscă de ciuperci. O conservă de toamnă cu gust de pădure. Cea mai bună este din hribi, dar în general se face din „champignon”

zacusca ciuperci Foto: G4Food

Rețete și ingrediente pentru zacuscă sunt câte dorește imaginația fiecăruia. În principiu orice legumă (chiar și pește) care se poate fierbe împreună cu ceapa, pulpa de roșii și ardeiul copt poate da în final o zacuscă „personalizată”. Ciupercile au avantajul de a fi și foarte consistente așa că o tartină cu zacuscă de ciuperci ține bine de foame.

zacusca ciuperci
Foto: G4Food

Ingrediente

Jumătate kg ceapă

200 de ml de ulei de floarea soarelui

2 kg ardei gras

1 kg de ciuperci (eu am pus champignon, shiitake și portobello)

500 de gr de pasată sau bulion de roșii

sare, foi de dafin, boabe de piper.

Preparare

Se coc ardeii, pe grătar (de preferintă), pe aragaz sau la cuptor. Se curăță de coajă și de sâmburi. Dacă n-ați făcut bulion de casă luați din cel gros, pulpă pasată, din comerț. Tăiați ardeii mărunt.

Cât se pregătesc ardeii, se taie ceapa mărunt, se fierbe în ulei vreo 10 de minute, la foc mediu. Se adaugă ardeii și se mai fierbe totul 10 minute.

Ciupercile se spală, se șterg cu un prosop de bucătărie și se taie felii subțiri. Există și opțiunea de a le pune la blender, pentru o textură mai măruntă, mie îmi place să le simt mai crocante. Se adaugă și ciupercile peste ardei, iar după 10 minute puneți și pasta de roșii. Punem acum și frunze de dafin, boabe de piper, sare (nu prea multă, o mai potrivim la final).

Se fierbe la foc mic, preferabil dacă aveți un inel de fontă, se pune sub oală, așa temperatura va fi constantă pe toată suprafața fundului oalei. Se amestecă din când în când, la intervale din ce în ce mai scurte pe măsură ce scade. Este gata după o oră, când uleiul s-a ridicat la suprafață, iar zacusca a scăzut.

zacusca ciuperci
Foto: G4Food

Pregătim borcanele, cam 4-5, depinde de mărime. Le spălăm și dezinfectăm, vezi aici cum. După ce se umplu borcanele, se închid bine, se întorc cu fundul în sus și se împachetează într-o pătură. Se desfac peste 2-3 zile când sunt complet răcite. Se păstrează într-un loc uscat și răcoros. E bine să le etichetați. Scrieți pe etichetă ce conține borcanul și data fabricației.

Pentru mai multe retete de zacusca citește și Rețetele Juanitei: Zacuscă de vinete, rețeta pe care mama a învățat-o de la bunica. De jumătate de secol la noi în casă așa se prepară zacusca în fiecare toamnă.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *