Curiozități agrifood – 25 septembrie: Maioneza, înlocuitor al plasmei într-un experiment de fuziune nucleară

TN SITE- G4Food(7) colaj foto g4food.ro

Ideea aparține unui grup de ingineri mecanici de la Universitatea Leigh, Philadelphia, care au identificat în maioneza brandului Hellmann’s înlocuitorul perfect pentru plamă în cadrul experimentelor de fuziune nucleară, anunță revista de specialitate Physical Review E.

O reacție de fuziune nucleară este cea în care nucleii a doi atomi se unesc între ei și formează nucleul unui element mai greu. Dacă sau când se va reuși fuziunea nucleară în condiții de maxim control, atunci va dispărea necesitatea actuală de energie din surse de combustibili fosili.

În cadrul experimentelor din acest sector, plasma – care nu este nici lichidă, nici solidă, nici gazoasă, se formează atunci când atomii sunt supuși unui proces de încălzire, și este o materie foarte instabilă, deci foarte dificil de controlat.

Și aici intră în acțiune maioneza Hellmann’s, care, conform echipei de cercetători, „se comportă ca un solid, dar când este supusă presiunii începe să curgă”. Odată introdusă în dispozitivul folosit în experimentele la scară redusă și supusă unei acțiuni mecanice, ajunge într-o stare similară cu cea a plasmei. Dar, revenită la starea de repaos, revine la forma inițială.

„Suntem doar o mică piesă din această gigantică masă de cercetători. Avem cu toții același obiectiv, acela de a face fuziunea inerțială mai economică și mai accesibilă”, a explicat șeful echipei de cercetători.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *