Italia și alte 5 țări vor cere UE „să introducă taxe de import la importurile de orez din Asia”

orez asiatic pixabay foto: pixabay.com@consolersafari

Italia va propune astăzi la Bruxelle o taxă de import la importurile de orez din Asia. Solicitarea, conform documentelor publice ale Consiliului UE pentru Agricultură și Pescuit, se află astăzi pe masa miniștrilor reuniți la Bruxelles.

Propunerea este  susținută de Bulgaria, Grecia, Portugalia, România și Spania și solicită UE să reintroducă o clauză de salvgardare automată împotriva importului cu taxe zero de orez din Cambodgia și Birmania, potrivit Rador Radio România.

Cele 6 ţări denunţă importurile în exces de orez cu taxe zero (în jur de 450 de mii de tone) din Asia, absorbit în ultimii ani de piaţa UE „doar din lipsa producţiei europene, mai ales în Spania şi Italia, care au fost grav afectate de secetă”, definind această situație „nesustenabilă în viitorul apropiat”.

Potrivit datelor oficiale ale guvernului de la Roma, Italia produce peste 58% din orezul din UE, urmată de Spania, cu aproape 17%, ambele cu o producție în scădere în ultimii ani. Sunt urmate de Grecia, cu 10%, în timp ce restul statelor membre UE însumează aproape 15%.

Conform agenției de știri  italiene Ansa, chestiunea importurilor de orez este printre temele principale pe agenda reuniunii de azi. În afară de chestiunile la zi, se așteaptă ca astăzi să fie demarate discuțiile generale privind politica agricolă comună PAC după anul 2027. În acest context, Italia insistă pe o politică de finanțare mai simplă pentru activitățile agricole.

În continuarea Consiliului AgriFish de astăzi, joi și vineri se desfășoară în Italia, la Siracusa, summitul G7 pe agricultură.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *