Premiile EUOrganic, ediția 2024, au fost acordate luni, 23 septembrie, în cadrul unei festivități organizată la Bruxelles.
Câștigătorii ediției 2024 a Premiilor Organice ale UE sunt:
Premiul pentru cel mai bun fermier ecologic de gen feminin a fost acordat doamnei Reinhilde Frech-Emmelmann din Austria. Frech-Emmelmann a fondat ReinSaat GmbH în 1998, la o fermă biodinamică Demeter în St. Leonhard am Hornerwald, Austria Inferioară. Ferma este specializată în producția de semințe organice, fără OMG-uri, cu peste 800 de soiuri rezistente, promovând biodiversitatea și agricultura sustenabilă în toată Europa.
Premiul pentru cel mai bun fermier ecologic de gen masculin a fost acordat lui Benny Schöpf din Germania. Schöpf este principalul cultivator de legume la Kartoffelkombinat, cea mai mare fermă de tip cooperatist susținută de o comunitate din Germania. Aceasta furnizează săptămânal legume organice pentru 2.300 de gospodării, prioritizând condițiile de muncă echitabile și practicile durabile și promovând un sistem economic agricol alternativ.
Premiul pentru cea mai bună regiune ecologică a fost decernat regiunii South Savo din Finlanda. South Savo a dezvoltat o cultură puternică a agriculturii ecologice de-a lungul a 40 de ani de colaborare între fermieri, cercetători și autoritățile locale. Cu 200 de ferme organice, regiunea promovează practici durabile, conservând calitatea apei și biodiversitatea și, totodată, găzduiește Institutul Finlandez de Cercetare Organică.
Premiul pentru cel mai bun oraș ecologic a fost decernat pentru proiectul BioStadt Bremen din Germania. Cu peste 30% din ferme certificate ecologic, orașul promovează sisteme alimentare sustenabile prin proiecte comunitare și inițiative inovatoare de agricultură, încurajând cetățenii să genereze schimbări locale. BioStadt Bremen lucrează pentru a converti toată alimentația municipală din școli, creșe și spitale la 100% produse organice până în 2025.
Premiul pentru cel mai bun bio-district ecologic a fost acordat Bio-districtului Sörmland din Suedia. Situat la sud de Stockholm, Sörmland a fost un pionier în agricultura ecologică încă din anii 1940, reunind ferme, procesatori de alimente, restaurante și alte tipuri de operatori. Cu 20% din terenurile sale agricole certificate ecologic, districtul promovează produsele locale organice, turismul sustenabil și conștientizarea beneficiilor alimentelor ecologice pentru sănătate.
Premiul pentru cea mai bună firmă de tip IMM procesatoare de alimente ecologice a fost acordat Cooperativei Agricole Gino Girolomoni din Italia. Situată în regiunea Marche, această cooperativă este specializată în producția de paste ecologice, continuând misiunea fondatorului său, Gino Girolomoni. Cu 80 de hectare de teren agricol ecologic și unități de procesare alimentate cu energie regenerabilă, aceasta produce anual 9 milioane de tone de paste, sprijinind peste 300 de fermieri și 60 de muncitori locali.
Premiul pentru cel mai bun retailer de alimente ecologice a fost acordat SAiFRESC din Spania. Fondată de trei fermieri în 2011, SAiFRESC a făcut tranziția către agricultura ecologică, revitalizând agricultura în Huerta de Valencia. Cu 30 de hectare de teren ecologic, produc 70 de produse organice, vânzând 90% din recoltă local și reducând ambalajele. Inițiativa promovează o economie circulară și oferă ateliere educaționale despre agricultura ecologică.
Premiul pentru cel mai bun restaurant/serviciu alimentar ecologic a mers la Kalf & Hansen din Suedia. Fondat în 2014 de Rune și Fabian Kalf-Hansen, acest lanț de restaurante oferă bucătărie nordică 100% organică, de sezon. Cu două restaurante, servicii de catering și mese ecologice pe trenurile suedeze, Kalf & Hansen prioritizează aprovizionarea locală, sustenabilitatea și mesele organice accesibile, construind relații puternice cu producătorii locali.
Pentru această ediție au fost primite aproape 100 de aplicații din întreaga UE, cu 24 de candidați selectați din 11 țări. Premiile Organice ale UE includ 7 categorii și 8 premii individuale, recunoscând proiecte inovatoare, sustenabile și inspiratoare care aduc o valoare semnificativă producției și consumului organic. Competiția este organizată de Comisia Europeană, Comitetul Economic și Social European, Comitetul Regiunilor, COPA-COGECA și IFOAM Organics Europe, cu sprijinul Parlamentului European și al Consiliului.
Ziua Organică a UE a fost lansată de Parlamentul European, Consiliu și Comisia Europeană în 2021 ca o nouă inițiativă pentru a celebra și promova agricultura ecologică.
Prin producerea de alimente de înaltă calitate cu impact redus asupra mediului, agricultura ecologică joacă un rol esențial în dezvoltarea unui sistem alimentar sustenabil pentru UE. În urma Planului de Acțiune al UE pentru Dezvoltarea Producției Ecologice, adoptat în 2021, Comisia continuă să promoveze beneficiile producției ecologice. Lansarea și celebrarea unei Zile Organice a UE și a Premiilor Organice ale UE sunt două acțiuni concrete pentru a aduce agricultura ecologică în prim-plan. Planurile strategice PAC din actuala Politică Agricolă Comună oferă, de asemenea, mai mult sprijin financiar – 14,7 miliarde de euro în perioada 2023-2027 – pentru fermierii UE care fac tranziția către agricultura ecologică sau care rămân în acest sector. Aproape toate statele membre au acum strategii cuprinzătoare pentru producția ecologică, pentru prima dată în istorie.
Între 2012 și 2022, ponderea suprafețelor ecologice din totalul terenurilor agricole utilizate în UE a crescut de la 5,9% la o valoare estimată de 10,5%. Aceasta reprezintă o creștere estimată la 7,4 milioane de hectare. În ultimii ani, piața produselor ecologice s-a menținut remarcabil, în ciuda unor provocări, în special inflația ridicată a alimentelor și creșterea costurilor energiei. Vânzările cu amănuntul de produse organice din UE au crescut de la 38,6 miliarde de euro în 2019 la 45,0 miliarde de euro în 2022, cu un vârf de 46,3 miliarde de euro în 2021. UE este a doua cea mai mare piață pentru produse organice, după SUA.