VIDEO: Mierea de iarbă neagră din Apuseni. Ce proprietăți are și cum se produce / Explicațiile unei apicultoare

Redacția 23 septembrie 0 comentarii 4186 vizualizări
producator de miere de iarbă neagră foto g4food Maria Pârvulescu, producător de miere de iarbă neagră. Foto G4Food.ro

Mierea de iarbă neagră este un tip special de miere produsă de albine din nectarul florilor de Calluna vulgaris, cunoscută sub numele popular de iarbă neagră.

Această plantă este o specie de ericacee care crește în zonele montane și sălbatice. Mierea de iarbă neagră este considerată rară și valoroasă datorită condițiilor specifice de recoltare și a caracteristicilor sale unice.

Are o culoare închisă, de obicei de la chihlimbar până la maro-roșiatic. Este foarte aromată, cu o notă ușor amară și o complexitate gustativă intensă.

În ultima vreme a ajuns să fie foarte căutată în România, datorită calităților terapeutice, dar și gustului.




G4Food a discutat cu unul dintre puținii producători din România. Maria Pârvulescu este din Tibru, județul Alba. Se ocupă de apicultură din 2010 și a ajuns să dețină 300 de familii.

„Vreau să vă prezint o miere rară, foarte rară. Mierea aceasta se numește iarbă neagră, o găsim în Munții Apuseni, la cota de peste 1.000.

Se face foarte rar, nu tot anul secretă nectar această iarbă. Este o plantă medicinală: ca proprietăți merge foarte bine pe sistemul nervos, pe sistemul digestiv, la anemie, la reumatism, gută, deci are foarte multe beneficii asupra organismului nostru”, spune Maria.

Ea a explicat că producția de miere pe care o realizează presupune deplasarea prin toată țara, în funcție de sezon și de planta vizată (rapiță, tei, floarea soarelui etc), din Sud, primăvara, până pe coastele Apusenilor, toamna.

Interiorul unui stup de albine. Foto: G4Food.ro

Un borcan de miere de iarbă neagră de 350 de mililitri costă 35 de lei, la producător, dar poate ajunge la prețuri foarte mari, dacă este vândută prin intermediari.

Maria Pârvulescu spune că producția de miere de iarbă neagră este foarte mică și că ea depinde de mai multi factori care influențează secreția de nectar.

Citește și: Cât de bună este, în realitate, mierea? Iată ce trebuie să știți despre consumul de miere/Potențialele beneficii și riscuri pentru sănătate

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *