Cu toții știm că alimente precum peștele, ouăle și nucile se află în capul listei celor benefice pentru creier, datorită conținutului lor ridicat de acizi grași omega-3. Deși toate aceste trei alimente sunt cu siguranță benefice pentru sănătatea creierului, acestea nu sunt singurele. O dietă bogată în legume ș vegetale aduce, de asemenea, beneficii majore creierului, arată Parade.
Toate legumele și vegetalele susțin sănătatea creierului, dar una, în mod special, este preferata neurologilor, una pe care dr. Lori Schneider (neurolog) o mănâncă în fiecare zi datorită numeroaselor sale beneficii. Este vorba despre ciuperci. „Îmi place gustul lor și ador faptul că sunt bogate în proteine și fibre, sărace în calorii și grăsimi, conțin proprietăți antiinflamatorii și sunt bogate în mulți nutrienți”, explică ea.
Ea adaugă că beta-glucanii, un tip de fibre solubile legate de susținerea sănătății imunitare, se găsesc în pereții celulari ai ciupercilor. „Ciupercile pot ajuta, de asemenea, la reglarea zahărului din sânge, la reducerea colesterolului și la scăderea riscului de cancer”, mai menționează ea.
Cercetările confirmă reoria neurologilor
Dr. Schneider spune că cercetările științifice au arătat beneficiile ciupercilor specifice creierului. „Există o multitudine de cercetări privind impactul ciupercilor asupra sănătății creierului, iar consumul frecvent poate nu numai să stimuleze creșterea nervilor, ci și să îmbunătățească memoria”, explică ea.
Ea spune că un anumit tip de ciuperci, coama leului, a fost folosit în medicina tradițională chineză timp de secole pentru a atenua depresia, anxietatea și stresul. „Acest lucru face ca ciupercile să fie foarte importante pentru bunăstarea mentală”, continuă ea.
Deși ciupercile au efecte grozave asupra sănătății creierului, este foarte important să știm că toate legumele au efecte benefice asupra sănătății și, implicit, și asupra creierului. „Cred în consumul zilnic al unei palete colorate de legume, deoarece fiecare culoare reprezintă fitonutrienți diferiți”, spune Dr. Schneider. De exemplu, ea explică faptul că pigmenții roșii din roșii, sfeclă, ardei roșii și ceapă roșie sunt bogați în licopenul carotenoid, care luptă împotriva radicalilor liberi ce pot deteriora genele și pot duce la boli grave. În schimb, ea spune că pigmenții verzi din broccoli, spanac, avocado kale, varza de Bruxelles, anghinare și sparanghel conțin compuși puternici care blochează cancerul.
Inca un episod din ciclul “Ce trebuie sa mananci in fiecare zi…” deci, banane, mere, afine, avocado, nuci , fasole si acum si ciuperci…asteptam urmatorul episod
Despre ce tip de ciuperci vorbim? :)))))