Până nu demult, subiectul imunității ne era total necunoscut. Asta până când, în jurul nostru, am început să auzim tot mai des despre aceste boli autoimune care apar din senin, aparent fără un motiv bine întemeiat.
Se pare că anumite dezechilibre se declanșează în noi și corpul începe să își atace propriile celule, dezvoltând anticorpi împotriva lor. Tiroidita autoimună cred că este una dintre cele mai des întâlnite boli autoimune la noi.
Știm că ceea ce mâncăm ne influențează atât starea de spirit, cât și procesele metabolice din corp. O alimentație bogată în nutrienți susține diviziunea celulară normală a celulelor, precum și restul echilibrului fiziologic.
Ce poți face pentru a te asigura că sistemul tău imunitar este bine îngrijit?
– Menține în alimentația ta zilnică fructele și legumele. Nu te stresa prea tare dacă nu reușești să le diversifici prea mult. Alege surse locale și cât mai naturale de legume și fructe. Este mult mai important să nu ocolești această grupă mare de alimente decât să le rotești foarte mult.
– Alege să consumi frecvent surse bune de grăsimi sănătoase: pești grași, nuci și semințe. Acestea scad colesterolul rău, ajută la diminuarea inflamației în corp, oferă sațietate pe termen lung și au un gust bun. Motive foarte bune să le consumi zilnic.
– Menține o greutate normoponderală pe termen cât mai lung.
– Consumă alcool cu moderație. Poți consuma un pahar de vin o zi da și una nu. Asta înseamnă aproximativ trei pahare de vin pe săptămână. Destul cât să socializezi un pic sau să îți pui câteva guri de vin într-o seară mai „ploioasă”.
– Renunță la fumat. Chiar dacă nu fumezi mult, sau tocmai din acest motiv, nu mai fuma deloc. Hai că ai dus în viață bătălii mai grele decât asta și te-ai descurcat!
– Încearcă să dormi cât mai mult. Fă-ți cadou o oră de somn de fiecare dată când poți. Sănătatea ta va beneficia foarte mult de pe urma acestui cadou. Înainte de a trece la scheme complicate de tratament, să lăsăm natura să se vindece și să se echilibreze de la sine. Avem în noi toate răspunsurile. Întrebarea trebuie pusă corect.
– Ferește-te cât poți de sursele de contaminare și infectare. Spală-te bine pe mâini și fă-ți toate vaccinurile necesare.
– Fă mișcare. Este esențială pentru un sistem imunitar eficient.
Având în vedere că sistemul nostru imunitar funcționează după reguli care încă necesită studiu, este foarte greu de spus exact ce tip de celule trebuie încurajate în anumite cazuri și care nu. Pe măsură ce îmbătrânim, sistemul nostru imunitar devine mai puțin vigilent și reacționează mai lent decât atunci când suntem tineri și activi. Din acest motiv, avem tendința de a ne îmbolnăvi și de a face față mai greu bolilor, după o anumită vârstă.
Pe de altă parte, nu îți poți forța „armata” care te apără de boli la nesfârșit. Nu o poți ține mereu în alertă, de parcă ceva se va întâmpla. Teoria drobului de sare ne este tuturor cunoscută. Este mult mai stresant și epuizant să prevezi un anumit eveniment și să îl tot interiorizezi, decât să îl înfrunți atunci când se întâmplă. Tot ce poți face este să te antrenezi cu blândețe și constanță și să speri că întreaga ta fundație nu va fi distrusă de un anumit eveniment.
Există o întreagă piață de suplimente disponibilă. Dar este foarte dificil de demonstrat eficiența lor sau ce anume stimulează în noi. Formarea unui sistem imunitar foarte vigilent este, de asemenea, greșită, pentru că riști ca acesta să confunde orice mică neregulă din organism cu pătrunderea unui inamic și să reacționeze exagerat pentru ceva minor.
În cazul persoanelor mai în vârstă, trebuie evitată starea de malnutriție, deoarece s-a demonstrat că aceasta reduce foarte mult răspunsul imun.
Armata care luptă să ne apere zi de zi trebuie hrănită constant. S-a demonstrat că deficiențele în anumite vitamine reduc răspunsul imun: seleniu, zinc, fier, acid folic, vitaminele A, C, E. Încercați să mâncați divers și, dacă suspectați că dieta voastră nu este tocmai cea recomandată, luați periodic suplimente cu multivitamine, dar fără să exagerați și consultați-vă cu medicul vostru referitor la formula recomandată vouă.
Notă: Tania Fântână este nutriționist dietetician, absolventă a Masterului de Nutriție Clinică și Comunitară din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș și a Facultății de Balneofiziokinetoterapie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.