Practic postul intermitent și nu mănânc nimic două zile pe săptămână, de obicei lunea și vinerea. În general, aplic metoda eat-stop-eat. După ora 19:00 de duminică nu mai mănânc nimic până luni la ora 19:00. Repet procedura de joi de la ora 19:00 până vineri la ora 19:00. După câteva luni trec la post negru de 36 de ore o dată pe săptămână (cel pe care îl preferă fostul premier britanic Rishi Sunak), deoarece doresc să variez metodele.
Vă spun din start că obiectivul articolului nu este promovarea postului intermitent. Simt că mie îmi face foarte bine, mental și psihic, dar știu că sunt oameni care, din cauza constituției sau a unor probleme de sănătate, nu tolerează bine acest stil de viață.
Am fost întrebat deseori ce consum pe lângă apă în timpul postului negru. Opțiunile sunt limitate. Beau:
– Ceaiuri simple, fără alte ingrediente adăugate: prefer verde, negru, ceai de mușețel sau mentă;
– Cafea simplă, neîndulcită și fără lapte sau cremă; Cafeaua poate fi deosebit de benefică în timpul unui post, deoarece poate suprima pofta de mâncare, potrivit Healthline.
– Coca-Cola Zero sau Pepsi Max, ambele destul de rar.
Ce nu beau, deși în restul timpului consum ocazional:
– Kombucha, deoarece are 30 kcal pe paharul de 230 ml, potrivit WebMD.
– Sucuri de fructe naturale (mere, portocale), chiar dacă sunt „lungite” mult cu apă minerală carbogazoasă.
Consum:
– Suplimente alimentare, precum vitamina D sau Calciu și Magneziu, dar și medicamente, la nevoie, inclusiv unul pentru o boală cronică. Trebuie să acordați atenție, însă, deoarece în cazul unor medicamente și suplimente nu este recomandat să fie luate pe stomacul gol.
Trebuie precizat că în postul intermitent câteva calorii consumate accidental nu vor afecta rezultatele. Există chiar și o variantă, Planul 5:2, care presupune să mâncați așa cum o faceți în mod normal în cinci zile din săptămână și să vă limitați aportul caloric la 500-600 de calorii în cele două zile rămase.
Postul intermitent este în general considerat sigur. Cu toate acestea, este mai bine să fiți precauți atunci când îl începeți și să apelați la o variantă mai ușoară, precum planul 5:2 sau cel în care postești în fiecare zi timp de 12 ore.