Olandezii deschid ferme de porci în Estul Europei/KFC Canada elimină baconul din meniu și adoptă puiul halal/Polonia sacrifică preventiv porci sănătoși, ca să combată răspândirea PPA – Dr. Abraham, Analiza Industriei Porcului, săptămâna 30

carne de porc, Germania, Olanda, Polonia foto: Nicolas Postiglioni

Dragi cititori,

chiar și în sezonul vacanțelor găsim o veste bună:

  • Oficiul de Statistică al Uniunii Europene arată o creștere cu 2% a sacrificărilor de porcine în perioada ianuarie – aprilie 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, greutățile de sacrificare au crescut, astfel cantitatea de carne de porc produsă a crescut cu 3,7%, ajungând la 6,95 milioane de tone. Europa de Est este liderul creșterii volumelor sacrificate, cu Croația (+12,8%), Bulgaria (+12,7%), Polonia (+10,9%) și Ungaria (+10,3%).

Calendarul evenimentelor:

  • „Cambodia FoodPlus Expo” este un târg anual organizat la Diamond Island Convention and Exhibition Center din Phnom Penh, Cambodgia. Târgul este o platformă importantă pentru producătorii și furnizorii din industria alimentară și a băuturilor. Cambodia FoodPlus Expo are loc timp de 3 zile, de vineri, 02.08.2024 până duminică, 04.08.2024.

Să mergem la plajă

În timp ce producția este în creștere în UE, apar și unele planuri de reducere.

Țările de Jos au primit permisiunea Comisiei Europene de a sprijini financiar crescătorii de animale care doresc în mod voluntar să părăsească zonele naturale vulnerabile. Ajutorul are o valoare totală de 105 milioane de euro cu scopul de a reloca fermierii din zonele naturale sensibile la azot. O nouă afacere agricolă poate fi inițiată într-o altă zonă a Țărilor de Jos sau în altă parte a UE. Crescătorii de porci se mută constant în estul Europei, unde terenurile sunt disponibile, recoltele sunt bune și activiștii de mediu sunt mai puțin gălăgioși.

Apropo de gălăgie: KFC Canada elimină baconul din meniu și trece la pui halal. Liderii KFC Canada au precizat că trecerea la pui halal oferă „opțiuni mai diverse și mai incluzive”. Reacția oamenilor: „minoritatea gălăgioasă [acum] dictează politicile”. Aproximativ 5% din populația Canadei este musulmană. Observăm o evoluție similară în unele țări din UE, în special în Germania, unde ministrul agriculturii este, de asemenea, musulman.

Tiberiu Abraham, Dr.Abraham, Analiza Industriei Porcului
Tiberiu Abraham, foto: Inquam

După cum arată biroul german de statistică ISN, importurile de porci pentru sacrificare în Germania au crescut semnificativ. 1,5 milioane de porci, cu 20,0 la sută mai multe animale au fost sacrificate în Germania din țările din jur anul trecut. 960.000 au venit din Țările de Jos, cu 21,6% mai mult decât în anul precedent și se datorează în principal unei cooperative olandeze care contactează livrări directe către principalele abatoare germane. Belgia a livrat aproximativ 370 000 de porci pentru sacrificare în 2023, cu 57,4 % mai mult decât în anul precedent. Primele 10 operațiuni de sacrificare reprezintă în prezent 82,5 % din sacrificări, ceea ce corespunde unei creșteri de 0,5 % față de anul precedent.

1.Tönnies rămâne lider incontestabil în clasamentul celor mai mari abatoare de porci, cu 13,99 milioane de sacrificări, cu aproximativ 800.000 de porci mai puțin decât în anul precedent. Cifrele de sacrificare au scăzut cu 5,4 %, dar mai puțin decât piața în ansamblu. Astfel, Tönnies a reușit să își crească cota de piață la 31,9 % (+0,5 %).

2.Westfleisch, cu 6,5 milioane de porci, a sacrificat aproape la fel de multe animale ca în anul precedent, sporindu-și astfel cota de piață de la 13,8 la 14,8%.

3.Vion se află pe locul al treilea, cu o cotă de piață de 12 la sută, cu 5,30 milioane de sacrificări, înregistrând o pierdere semnificativă față de anul trecut (-8,6 la sută).

4.Danish Crown a înregistrat, de asemenea, un număr semnificativ mai mic de sacrificări decât în anul precedent, 2,1 milioane de porci (-30,7 la sută).

Pesta porcină africană încă se plimbă prin estul Europei și, uneori, vedem abordări destul de originale ale subiectului, cu rezultate interesante.

Sacrificarea preventivă a porcilor stârnește adesea rezistență din partea fermierilor înșiși, dar este o procedură în conformitate cu reglementările legale aplicabile și, deși drastică, poate proteja în cele din urmă fermierii locali de răul mai mare al răspândirii bolii pe o suprafață mult mai mare. În districtul Gniezno din Polonia, s-a dispus sacrificarea preventivă a efectivelor situate pe o rază de 1 km de focar.

Conform diferitelor surse, 16 sau 17 ferme au fost desemnate pentru sacrificare. 13 dintre acestea erau situate în orașul Ujazd, unde a izbucnit primul focar. După sacrificarea animalelor din patru ferme, a fost luată decizia de sus în jos de a suspenda lichidarea altor efective. Aceasta a fost o decizie politică, pentru care directorul adjunct al Ministerului Agriculturii este responsabil. Potrivit presei, persoana în cauză nu a ascuns faptul că a influențat decizia de a opri sacrificarea animalelor.

Următorul focar de PPA a fost confirmat în Rożnowo, în comuna Oborniki. Ferma în care a apărut boala număra 481 de porci. Acesta este al patrulea focar de PPA din acest an în comuna Oborniki și al treisprezecelea în provincia Wielkopolska. Da, după cum vă puteți da seama, cele două focare sunt în comune învecinate…

Între timp, recoltarea sezonieră s-a încheiat și fermierii profită de ocazie pentru a avea 2-3 săptămâni de vacanță cu familia. De obicei, grajdurile sunt goale, vânzările de purcei sunt lente, iar piața cărnii de porc este stabilă. Statistic, schimbările majore ar putea surveni după 15 august. Până atunci, să mergem la plajă!

30 iulie 2024, Dr. Abraham

Vezi prețurile europene la porci și purcei, C= carcasă; V= viu, în articolul postat pe site-ul cooperativei de crescători de suine din Ungaria, Alföldi Sertés.

Tiberiu Abraham este director de vânzări la Alföldi Sertés.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

foto: Nicolas Postiglioni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *