Prânzul de duminică evocă în general imagini cu mese debordând de supiere, tăvi și platouri încărcate, însă ele nu prea se mai potrivesc mult cu realitatea contemporană. Mulți oameni comandă de mâncare, iar cine nu o face se rezumă de regulă la un singur fel. Iar dacă e foarte cald afară, e preferabil un fel rece.
Ideal, o salată ca fel unic ce îmbină stilul italian cu cel grecesc: salată de paste reci în care adăugăm toate ingredientele clasicei salate grecești. Sau salată grecească în care adăugăm și paste reci, cum vrem să-i spunem.
Plus niște năut – se integrează perfect în peisaj, completează bine salata ca fel unic, e deja gata, din conservă. Și cu un strop de smântână fermentată, că suntem, în fond, la porțile Orientului. Învăluite, toate, de un strat generos de cremă de brânză. E duminică.
Ingrediente pentru 4 porții
400 g paste tip fusilli / penne / rigattoni
350 g roșii tăiate cuburi mici
1-2 castraveți
1 ceapă roșie
40 măsline negre, plus minus
200 g năut
200 g brânză feta
100 g cremă de brânză (tip Philadelphia)
50 g smântână fermentată
ulei, sare, piper, frunze de busuioc
opțional, se mai pot adăuga, la alegere: ardei, rucola, avocado, boabe de fasole pre fiartă
Procedeu
Este foarte ușor de făcut, practic fierbem rapid pastele și când s-au răcit adăugăm restul de ingrediente tăiate, amalgamăm și dăm la frigider.
Pastele se fierb conform instrucțiunilor de pe pachet, oarecum al dente dar nu foarte tare.
Când sunt gata, se scurg, se clătesc, se scurg bine și se așează într-un bol mare. Se completează cu sare și piper după gust și se adaugă 2 linguri de ulei, preferabil de măsline – va împiedica pastele să se lipească între ele.
În timp ce se răcoresc pastele, pregătim restul:
-tăiem roșiile cuburi mici, presărăm puțină sare, amestecăm și le lăsăm într-o sită să scurgă.
-tăiem castravetele felii foarte subțiri sau cuburi mici, procedăm la fel ca și cu roșiile, eventual le putem și amesteca și se scurg împreună
-tăiem ceapa în felii lungi și foarte fine; dacă vrem să fie cât mai soft, o trecem rapid printr-un amestec de apă și oțet în părți egale și o scurgem bine; dacă vrem să aibă un gust mai decis, o lăsăm cum e
-tăiem brânza feta cuburi mici
-amestecăm brânza Philadelphia cu smântâna, vom obține o cremă nici foarte densă, nici foarte lichidă
Când pastele s-au răcorit, amestecăm totul, mai puțin amestecul de cremă de brânză cu smântână. Cu grijă, pentru ca ingredientele să rămână pe cât posibil întregi.
Potrivim de sare și piper, completăm cu puțin ulei de măsline și frunze de busuioc rupte cu mâna.
La final încorporăm și crema și dăm bolul acoperit la frigider minim 1h.
Se servește rece. Merge cu un vin alb nu foarte sec.
Cu o felie de pepene rece la final – un meniu complet pentru un prânz ușor, de vară.