Firește că e preferabilă o cafea rece uneia calde atunci când termometrul tinde spre 40 de grade la umbră. În afară de cunoscuta iced coffe, printre versiunile moderne de cafea rece se numără și celebrul, deja, frappucino. După cum indică și numele, este o combinație între cappuccino, care se bea de regulă cald, și ideea de frappé, rece.
Cu alte cuvinte, același cappuccino catifelat dar rece și cu eventuale adaosuri aromatice. Aroma poate fi direct în conținut dar și în toppingul final. Iată cum se face foarte ușor un frappuccino acasă, e suficient un blender sau un simplu mixer vertical.
Ingrediente pentru 4 pahare de frappuccino
120 ml cafea tare și neîndulcită, rece
(dacă folosim cafea la ibric trebuie să fie tare și trebuie filtrată foarte bine înainte)
200 ml lapte rece
15-20 g zahăr
10 cuburi de gheață
opțional, 1-2 linguri înghețată de vanilie sau frișcă
Procedeu
Se dizolvă întâi zahărul în cafea sau în lapte.
Se adaugă apoi toate ingredientele în blender.
Se acționează până încorporează mult aer și totodată cuburile de gheață se topesc și se amalgamează cu celelalte lichide.
Se consumă imediat, cât mai rece și totodată cât durează efectul creat de blender.
Ca și alte versiuni de cafea rece, se poate servi cu un strop de frișcă, sirop de ciocolată, vanilie sau caramel, scorțișoară, lamele de migdale, cremă de fistic sau de alune etc.
Pentru o versiune mai ușoară, se poate renunța complet la partea, oricum opțională, de înghețată și/sau frișcă deasupra. Însă e posibilă și varianta vegan de frappuccino, folosind lapte de migdale. Dealtfel, cafeaua cu gheață și lapte de migdale este o versiune tradițională de cafea din zona Bari.
Dacă însă folosim același procedeu dar eliminăm gheața, avem un veritabil frappé de cafea. Invers, dacă păstrăm gheața dar eliminăm laptele avem cea mai fără calorii versiune de cafea rece, shake de cafea: cafea cu gheață trecute prin blender.