Fie că vrem să preparăm ceva simplu și rapid și de efect, fie că optăm pentru ceva mai sofisticat, tonul poate fi un ingredient central într-un meniu de în așteptarea Crăciunului sau chiar de sărbători. Înseamnă un aport important de proteine nobile, grăsimi puține și de calitate și este lipsit de carbohidrați.
Dincolo de aspectele nutriționale, este un ingredient extrem de gustos și de versatil și se pretează a fi folosit în mai multe tipuri de preparat. Poate fi amestecat cu o bază neutră din brâzeturi și arome în diferite tipuri de creme sau mousse tartinabile.
La rândul loc, cremele pot fi folosite pe felii de pâine tăiate în diferite forme geometrice, dar pâinea poate fi înlocuită și cu crackers, bucățele de lipii, tacos, sau chiar felii de legume sau rădăcinoase, cum ar fi cartofii sau morcovii.
Dar poate fi și un ingredient în jurul căruia putem construi combinații vegetale de tip minisalate porționate sau, după caz, prezentate în boluri mai mari. Poate fi însă și un ingredient mai mult decât potrivit pentru diferite preparate la cuptor, chiar cu aluaturi din comerț.
Mai jos câteva idei și sugestii dintre cele mai simple, rapide și ușor de realizat. Și cum meniurile de sărbătoare sunt și un prilej de a experimenta, cantitățile pot fi absolut la libera inspirație, în funcție de gustul personal.
Creme tartinabile și mousse cu ton
În funcție de combinația și tehnica aleasă, putem crea cu ton creme simple sau chiar montate, de tip mousse.
Mousse de ton cu iaurt grecesc și lime
Mixăm iaurtul până înglobează aer, ca și cum am prepara maioneză. Nu are o putere de emulsionare ca a ouălor, dar reușește să rețină o cantitate suficientă de aer încât să obținem o mousse.
Continuând să mixăm, adăugăm și tonul foarte bine scurs, apoi suc de lime și foarte puțină paprika iute sau, și mai interesant, fulgi de ardei iute.
Cremă de ton și mascarpone cu muștar și mărar
Schimbăm de data asta baza și alegem brânză mascarpone în loc de ton. Pentru a echilibra gustul dat de grăsimea pe care o conține, unul din adaosurile cele mai potrivite este muștarul, ideal din cel de Dijon, cu boabe întregi. Se completează bine și cu mărar verde, pentru un efect de prospeține, rezultând în final o cremă delicată și cu textură catifelată.
Mousse de ton și ricotta, cu aromă de lămâie
Se prepară foarte rapid din ton bine scurs, brânză ricotta, coajă și puțin suc de lămâie, eventual câteva capere sau măsline tocate mărunt și piper. Merge și puțin pătrunjel verde tocat mărunt. Esențial este, dacă folosim coajă, ca lămâile să fie netratate și coaja comestibilă.
Paté de ton, măsline și roșii uscate
Dar putem și elimina baza de lactate sau brânzeturi. Amestecăm tonul doar cu măsline și roșii uscate din cele pe care le găsim în rețelele de retail conservate în ulei, folosind un mixer vertical și puțin din uleiul lor propriu. Dintre ierburile aromatice, acestei combinații i se potriveste cel mai bine un strop de oregano proaspăt.
Tartine cu ton simplu
Dacă vrem să eliminăm etapa preparării cremelor, putem folosi direct ton bine scurs. În funcție de ce mai punem alături, putem construi câteva aperitive ultrarapide cu ton. Ca regulă generală, avem nevoie de ceva cremos ca strat de mijloc între bază și ton, care să le „lege”.
Crostini cu ton și cremă de avocado
Pe bucățele de pâine prăjită adăugăm întâi cremă de avocado preparată la moment din pulpa fructului, sare, piper și suc de lămâie. Peste ea, ton bine scurs, cu felii de castraveți ca topping.
Tartine cu ton și unt aromatizat cu usturoi
Amestecăm untul cu usturoi bine zdrobit, îl dăm puțin la rece să absoarbă aroma și apoi îl putem folosi. Întindem unt cu aromă de usturoi pe tartine mici din felii de pâine, peste care adăugăm ton bine scurs și măsline feliate deasupra.
Mini bruschette din crackers cu ton, capere și maioneză
Folosind direct crackers, le ungem cu puțină maioneză, adăugăm peste ea ton bine scurs și omogenizat separat, ca să nu riscăm să se rupă vreunul din crackerși. Completăm cu capere și eventual puțin suc de lămâie.
Tacos cu ton
Dacă înlocuim maioneza cu un dressing din iaurt și suc de lime și folosim tacos în loc de crackers, avem deja altă combinație. Și cum gustul de lime cere în compensație ceva dulce, sunt ideale și câteva boabe de porumb în combinație. Prin urmare: tacos, dressing de iaur cu lime, ton bine scurs și câteva boabe de porumb ca topping.
Salate
Dacă ne inspiră ideea de minisalate cu ton, posibilitățile pot fi numeroase:
- ton cu felii foarte subțiri spre transparente de fenicul, portocală și castraveți, cu dressing de ulei, sare și piper roz
- ton peste boabe de năut și rodie, cu dressing de sos tahini și lămâie
- salată de tip boeuf dar folosind ton în loc de carne, cu maioneză, chiar vegetală, din avocado
- salată de cartofi cu ton, ceapă roșie și dressing cu lămâie și pasta wasabi, sare și piper
Preparate la cuptor folosind ton
Dacă ne procurăm din comerț aluaturi făcute gata ca să ardem etapele și să optimizăm timpul, ideile pot fi și în acest caz multe și interesante. Pot fi folosite fie în tăvi mari, fie miniporții, mai elegant dar care cer un pic de timp în plus.
În variante mini, e nevoie de circa 10 minute de cuptor și sunt gata, oricare ar fi tipul de aluat folosit.
Mini quiche cu ton și ceapă verde
Folosind aluat pentru tarte de tip quiche, putem opta pentru forme mici miniporție. Umplem baza de aluat cu o combinație de smântână fermentată, ton, ceapă verde și piper.
Mini focaccia pufoase cu ton și măsline
Peste aluatul de focaccia tăiat de circa 10 cm diametru, adăugăm o lingură de passata de roșii, ton și măsline negre feliate.
Triunghiuri din foietaj cu ton, ricotta și spanac
Dacă sotăm ușor spanacul până elimină partea lichidă și îl amestecăm cu ricotta, combinația devine o bază interesantă la care putem adăuga și ton. Tăiem aluatul foietaj pătrate de circa 10 cm latura, adăugăm o lingură de umplutură, sigilăm bine pe margini cu o furculiță și coacem.
Ruladă sărată din foietaj cu ton și broccoli sau conopidă
Dacă aceeași foaie de tip foetaj o tăiem în formă de dreptunghiuri, obținem rulouri. Adăugăm pe fiecare ton amestecat cu conopidă sau broccoli sotat rapid în tigaie cu puțin usturoi și ardei iute. Rulăm și sigilăm capetele, apoi dăm la cuptor.

FOTO: RIO Mare





