Rețetele gravate pe morminte sunt tot ce poate fi mai la polul opus cu pleiada efemeră și infinită de idei care circulă în lumea virtuală, destinate, marea majoritate, să trăiască preț de o clipă. Există încă oameni care optează să lase în urmă rețete care să rămână pentru eternitate, sau aproape. Ca o moștenire utilă pentru urmași.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
O studentă americană din statul american Mayland, pe numele ei Rosie Grant, s-a gândit să le adune și a contribuit la editarea unei cărți cu cele 40 de rețete gravate pe morminte de-a lungul și de-a latul Statelor Unite. Este prima lucrare de acest gen, și a fost scoasă pe piață de grupul editorial american HarperCollins în săptămâna în care, în toate cultele creștine, îi sărbătorim pe cei trecuți în neființă, informează ziarul italian La Repubblica.
Lucrarea se numește To Die For: A Cookbook of Gravestone Recipes și combină imagini din cimitire cu imagini cu preparate culinare cu rețete – de prăjituri, biscuiți, sosuri și diverse preparate.
Contrar aparențelor, cartea este departe de a fi un rețetar macabru, pentru că dincolo de rețete cuprinde și poveștile oamenilor care au ales mâncarea drept mesager: unii au vrut să ofere nemurire prăjiturii cu mere pe care au practicat-o toată viața, alții să fie ținuți minte pentru pastele lor. Rețete atât de iubite și infailibile, încât au fost sculptate în piatră. Cu o mesajul implicit „nu mă uita”.
Cum s-a născut ideea acestei cărți originale
Proiectul a început în 2021, în timpul pandemiei. Atunci, Rosie Grant, studentă pe atunci la o specializare axată pe Știința Bibliotecii și Informației la Universitatea din Maryland, făcea un stagiu la arhivele Congressional Cemetery din Washington D.C. Fascinată dintotdeauna de lumea cimitirelor, și-a deschis un cont TikTok (ghostlyarchive), unde povestea viața de zi cu zi printre morminte și arhive digitale.
În perioada lockdownului, gătea de plăcere și, pentru că își pierduse în acea perioadă ambele bunici, Catherine și Rosemary, a început să se gândească tot mai des la legătura profundă dintre mâncare și memorie. Și exact în acea perioadă avea să descopere prima rețetă de pe o piatră funerară: biscuiții Spritz ai lui Naomi Odessa Miller-Dawson, gravați pe o piatră din Brooklyn.

În acel moment a început proiectul să prindă viață. Rosie a început să călătorească prin Statele Unite pentru a descoperi alte rețete funerare, contactând familiile celor trecuți în neființă, adunând povești și gătind preparatele lor memorabile. Astăzi, ea are peste 200.000 de urmăritori pe rețelele sociale, care o privesc gătim rețetele și povestind istoria oamenilor de care acestea sunt legate.
„Nu realizările noastre ne definesc, ci modul în care ne raportăm la ceilalți”
Exemple de rețete, dulci și sărate, care se regăsesc în carte: biscuiții cu scorțișoară ai lui Sharon Lawrence, sosul picant cu brânză al lui Deb Nelson sau ranch dressingul doctorului Marty Woolf. Nu sunt rețete de la bucătari celebri, ci de la oameni obișnuiți, care găteau pentru familie și prieteni.
În prezent, Rosie Grant trăiește în Los Angeles și lucrează la Barbra Streisand Center for Women’s Studies din cadrul UCLA, continuând să călătorească în weekenduri pentru a descoperi noi rețete gravate pe pietre funerare. Își planifică prima oprire europeană și știe deja ce rețetă va scrie pe propria piatră funerară: linguine cu fructe de mare.
„Nu realizările noastre ne definesc, ci modul în care ne raportăm la ceilalți. Dacă e să fiu ținută minte pentru ceva, să fie pentru o masă bună împărțită cu alții, într-o companie plăcută”. Este fraza pe care a ales-o autoarea pentru finalul cărții, care rezumă și propria ei filosofie, dar și a cărții.

foto: wbur.org





