O maioneză fără ouă, făcută „din aer”, fel ca și untul pe care pariase însuși Bill Gates, sau găinile înlocuite de dioxidul de carbon.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Potrivit unui anunț foarte recent, compania finlandeză Solar Foods, unul dintre pionierii mondiali în cercetarea legată de alimentele inovative, a dezvoltat o maioneză fără ouă și fără lactate, realizată cu Solein, proteina emblematică obținută din CO₂ de către companie. În plus, este și de trei ori mai ieftină, dincolo de impactul ambiental sensibil mai mic, relatează greenqueen.com.

Îi putem spune maioneză sau îi putem spune pastă tartinabilă care seamănă cu maioneza, esența e aceeași. Este realizată din Solein, o proteină obținută prin fermentarea dioxidului de carbon atmosferic. Proprietățile sale de emulsionare pot înlocui gălbenușurile de ou în compoziția acestei creme. Și astfel, proviziile pot deveni mai stabile, pentru că producția nu mai depinde de aprovizionarea cu ouă, supusă fluctuațiilor de preț dar și riscurilor legate de gripa aviară. Totodată, eliminarea ouălor înseamnă și economii semnificative legate de costuri.
Proteina galbenă sun formă de pudră a Solar Foods produce de trei ori mai multă maioneză decât aceeași cantitate de pudră de gălbenuș de ou, oferind ceea ce compania numește „valoare fără egal” (unmatched value) pentru industria alimentară.
„Prețurile pudrei de gălbenuș de ou au fluctuat extrem de mult în ultimii ani”, a declarat Troels Nørgaard, director comercial și de produs. „Cu Solein, companiile pot încheia acorduri pe mai mulți ani la un preț fix, având mai mult control și reducând riscul din cauza creșterilor bruște de preț sau a perturbărilor pieței cauzate de boli, condiții climatice sau evenimente geopolitice.”
Maioneza din proteine Solein – o soluție la criza ouălor
Solar Foods produce Solein hrănind microbii cu dioxid de carbon, hidrogen și oxigen, în loc de zahăr, eliminând astfel necesitatea terenurilor agricole, a apei pentru irigații și a fertilizanților sau pesticidelor.
Microbii sunt crescuți în formă lichidă și apoi transformați într-o pulbere fără gust, cu 78% proteină, 6% grăsimi și 10% fibre. Profilul macronutrienților este asemănător cu soia sau algele uscate și conține fier și vitamine B.
Solar Foods consideră Solein „cea mai sustenabilă proteină” de pe Pământ. Materiile prime principale sunt dioxidul de carbon și energia regenerabilă, generând emisii egale cu doar 1% din cele produse de carnea convențională și 20% din proteinele vegetale.
În ceea ce privește maioneza, care se produce tradițional prin emulsifierea uleiului cu gălbenușuri, Solein oferă aceeași funcționalitate, dar la un cost mai mic. Capacitatea de a produce de trei ori mai multă maioneză permite companiilor să utilizeze mai puține materii prime, sporind eficiența și avantajul costurilor.
O piață care valorează miliarde de dolari, în creștere
Piața maionezei fără ouă valorează deja 4,9 miliarde de dolari și se estimează să crească anual cu 6%, atingând 6,6 miliarde până la sfârșitul deceniului. Creșterea cererii este stimulată de epidemia de gripă aviară, care a dus la creșterea record a prețului ouălor în SUA și la un record de un deceniu în Europa.
Maioneza Solar Foods poate înlocui gălbenușurile total sau parțial și poate fi folosită la fel ca maioneza tradițională: în sandvișuri, salate, sosuri și dressinguri. Proteina fermentată oferă o textură cremoasă și plăcută, cu gust neutru, ideală ca bază pentru maioneze aromatizate, precum cele cu chilli sau usturoi.
Solar Foods este deja autorizată să vândă Solein în Singapore și SUA, unde a debutat în 2022 într-un gelato vegan la restaurantul italian Fico. De asemenea, Solein reprezintă ingredientul de bază al unei barete de ciocolată – Taste the Future – lansată de compania americană Fazer, precum și a deserturilor mooncakes și sandvișurilor de înghețată ale companiei japoneze Ajinomoto.
Planurile de viitor ale Solar Foods
Strategia companiei în SUA vizează piața alimentelor healhty și pentru sporitivi, incluzând recent o pulbere proteică gata de consum. Totodată, Solar Foods a încheiat parteneriate de aprovizionare cu Superb Food (SUA) și KelpEat (Italia), plus trei acorduri comerciale care ar putea acoperi jumătate din capacitatea viitoarei sale fabrici.
Compania operează în prezent fabrica demonstrativă Factory 01 în Vantaa, din Finlanda, cu o capacitate inițială de 160 tone de proteine Solein pe an, echivalentul proteinelor de la 50.000 de găini, urmând să crească la 230 tone până în 2026.
Următorul pas, o fabrică industrială, Factory 02, ar urma să producă 12.800 tone anual, în trei faze, prima fiind operațională în 2028. Prețul estimat este 4,30–5,20 €/kg, generând vânzări nete între 80 și 200 milioane €.
Solar Foods a atras deja investiții de circa 83 milioane euro, prin equity funds și din împrumuturi, cu susținerea Comisiei Europene și Business Finland. Agenția finlandeză a oferit până în 2035 granturi de 110 milioane euro, din care 43 milioane au fost deja alocați, iar 76 milioane sunt prevăzuți pentru Factory 02, dacă va fi construită în Europa.
„Solein excelează ca ingredient în produsele pentru sănătate și performanță, dar dincolo de asta, joacă un rol esențial în transformarea sistemelor alimentare globale. Când vorbim de hrănirea a 10 miliarde de oameni, valoarea sa fără egal devine un avantaj cheie în toate categoriile alimentare posibile”, a mai spus reprezentantul companiei.