O masă de prânz cu ce ai vara prin bucătărie. Cum se prepară celebra pappa al pomodoro din Toscana

cum-se-prepara-celebra-pappa-al-pomodoro-din-Toscana foto: ID 182145833 © Sprmaxsr | Dreamstime.com

Pe lunga listă de combinații și preparate cu roșii tradiționale în Italia se află la loc de cinste celebra pappa al pomodoro, care nu e altceva decât un amestec de sos de roșii cu pâine uscată. Pare banal dar atunci când e preparat cum trebuie e o mâncare aproape divină. Caldă dacă e frig, rece dacă e vară, întotdeauna ușoară și gustoasă. Sănătoasă dincolo de orice dubiu, economică și simplu de preparat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Este un preparat de origini din Toscana, acolo unde s-a născut și celebra salată panzanella. Ambele folosesc din plin roșiile verii și pâinea care nu mai este prea proaspătă. Dacă pentru salată nu e nimic de gătit, ci doar de amestecat ingredientele, pentru pappa al pomodoro e nevoie să gătim rapid un sos simplu, din roșii bine coapte, usturoi și busuioc. În final, vom avea consistența unei supe mai groase în care am adăugat pâine, sau al unui preparat de tip felul 2 cu sos, în funcție de cum îl preferăm.

Ingrediente pentru 4 persoane de pappa al pomodoro

  • 300 g de pâine toscană uscată

  • 700 g de roșii bine coapte (sau roșii la conservă, de bună calitate)

  • 3-4 linguri de ulei de măsline

  • 2-3 căței de usturoi

  • 1 litru de supă de legume (sau apă)

  • frunze de busuioc proaspăt

  • sare și piper, după gust

Procedeu

1. Pregătirea roșiilor

  • Dacă folosești roșii proaspete, crestează-le în formă de cruce, opărește-le 1 minut în apă clocotită, apoi decojește-le și taie-le bucăți.

  • Dacă folosești roșii la conservă, le poți mixa grosier sau le poți zdrobi cu o furculiță.

2. Sosul de bază

Într-o oală încăpătoare, încălzește uleiul cu cățeii de usturoi zdrobiți (îi poți scoate după câteva minute dacă vrei un gust mai delicat sau îi poți lăsa dacă preferi sosul mai aromat).

Adaugă roșiile mărunțite și un praf de sare. Fierbe la foc mediu timp de 15-20 de minute, amestecând des, până când se formează un sos destul de gros.

3. Adăugă pâinea

Taie pâinea uscată felii subțiri sau bucăți și adaug-o peste sosul de roșii. Toarnă treptat supa fierbinte, amestecând, până când pâinea se desface complet.

Lasă să fiarbă la foc mic încă 10-15 minute, amestecând din când în când, până obții o consistență cremoasă. Potrivește de sare și piper și completează cu câteva frunze de busuioc rupte cu mâna.

4.Varianta de pappa al pomodoro cu burrata

Transferă pappa al pomodoro în farfurii adânci sau boluri. Rupe cu mâna o burrata și adaugă câte o porție generoasă în centrul fiecărei farfurii. Stropește cu ulei de măsline extravirgin și presară câteva frunze de busuioc proaspăt.

Se poate servi direct când e gata lăsând-o să se răcorească dacă e cald, dar se poate și conserva la frigider timp de trei zile și servi direct rece.

Este un preparat ideal pentru un prânz sau o cină de vară. În loc de burrata putem rade deasupra orice fel de brânză sau servi împreună cu un ou fiert, pentru un fel complet nutrițional. Sau, dacă preferăm să o aliniem puțin la gustul local, cu o lingură bună de smântână – felul în sine conține foarte puține grăsimi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *