5 preparate celebre care au apărut din greșeală: Fulgii de porumb de la micul dejun au fost creați pentru a combate „păcatul”, iar sosul Worcestershire a fost un experiment de care au uitat, vreme de câțiva ani, doi chimiști

Sursa foto: Flickr Sursa foto: Flickr

Istoria gastronomiei este plină de preparate inventate din necesitate, dar unele dintre cele mai cunoscute mâncăruri din lume au apărut datorită unor greșeli sau ambițiilor personale. Fie că a fost vorba de o luptă cu marile corporații, de un gest de sfidare a normelor sociale sau de un chef care a refuzat să-și recunoască eroarea, aceste preparate există astăzi pentru că cineva a vrut să demonstreze un punct de vedere, conform List Verse.

Fursecurile cu ciocolată – accidentul culinar care a schimbat deserturile

Povestea fursecurilor cu ciocolată este adesea spusă ca o poveste amuzantă despre un accident fericit. În realitate, Ruth Wakefield, proprietara hanului Toll House, nu a fost tocmai încântată de eroarea sa. Se spune că, în timp ce pregătea un lot de fursecuri, a rămas fără ciocolată specială pentru copt. Gândind rapid, a tăiat bucăți dintr-o tabletă de ciocolată Nestlé și le-a adăugat în aluat, presupunând că se vor topi uniform.

Spre surprinderea ei, bucățile și-au păstrat forma, creând un desert complet nou. Clienții hanului au fost încântați, iar Wakefield a încheiat ulterior un acord cu Nestlé, permițându-le să tipărească rețeta ei pe ambalajele lor de ciocolată, în schimbul unei aprovizionări pe viață cu ciocolată.

Sursa foto: Pexels

Corn Flakes – micul dejun creat pentru a combate „păcatul”

John Harvey Kellogg, medic și adept devotat al adventismului de ziua a șaptea, credea că dorințele sexuale erau rădăcina tuturor relelor și că dieta putea ajuta la suprimarea lor. Cu această convingere, a creat cereale din porumb fără gust, menite să fie atât de fade încât să „purifice sufletul”. Fratele său, Will Kellogg, a văzut potențialul comercial al produsului și a propus adăugarea de zahăr pentru a-l face mai atractiv. John a fost îngrozit de această idee, iar cei doi frați s-au certat aprins pe tema direcției pe care trebuia să o ia compania.

Will a câștigat disputa, a adăugat zahăr și a transformat Kellogg’s într-un brand de miliarde de dolari. John a trăit suficient pentru a vedea cum lumea se bucură de cerealele sale într-un mod exact opus scopului său inițial.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Sursa foto: Flickr
Sursa foto: Flickr

Nachos – o improvizație care a devenit fenomen mondial

În 1943, Ignacio „Nacho” Anaya lucra la Victory Club din Piedras Negras, Mexic, când un grup de soții de militari americani a intrat în restaurant după închidere, cerând ceva de mâncare.

Pentru că bucătăria era închisă, Anaya a adunat ingredientele pe care le avea la îndemână – chipsuri de tortilla, brânză rasă și jalapeños – și le-a pus la cuptor. A servit preparatul fără mari așteptări, dar femeile au fost încântate. În scurt timp, vestea s-a răspândit, iar preparatul s-a transformat într-un fenomen global.

Din păcate, Anaya nu a patentat niciodată rețeta, ceea ce înseamnă că nu a câștigat nimic din industria pe care a creat-o accidental.

Sursa foto: Wikimedia
Sursa foto: Wikimedia

Tarte Tatin – de la dezastru à la française

Această tartă franțuzească renumită a fost rezultatul unei greșeli comise de surorile Tatin în anii 1880, când dețineau un hotel în Franța. Se spune că Stéphanie Tatin, fiind neatentă, fie a gătit prea mult merele în unt și zahăr, fie a uitat să adauge crusta. Pentru a salva situația, a pus aluatul peste mere și a băgat totul la cuptor.

Rezultatul? O tartă caramelizată delicioasă, devenită rapid desertul semnătură al hotelului lor și, mai târziu, un clasic al bucătăriei franceze.

tarte Tatin tarta rasturnata cu mere reteta franceza de tarta cu mere ceva dulce idei de desert desert cu mere si sos caramel reteta de tarta Tatin
foto: freepik.com

Worcestershire Sauce – experimentul uitat care a devenit esențial în bucătărie

Acest sos celebru a fost creat din greșeală în secolul al XIX-lea de chimiștii John Lea și William Perrins, la cererea unui nobil britanic. Prima lor versiune a fost dezastruoasă, așa că au abandonat butoiul în care se afla. Câțiva ani mai târziu, l-au redescoperit și au constatat că timpul l-a transformat într-un condiment savuros.

Astăzi, Worcestershire este un element esențial în multe rețete, de la sosuri la marinade, dovedind că unele lucruri chiar se îmbunătățesc cu timpul.

Sursa foto: Wikimedia
Sursa foto: Wikimedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *