Usturoiul copt nu doar că este mai gustos, dar este și benefic pentru organism. Iată, potrivit healthshots.com, beneficiile usturoiului copt care te vor menține sănătos pe timp de iarnă.
Primele valuri de frig ale sezonului de iarnă sunt suficiente pentru a ne scoate cele mai groase pulovere. Totuși, în timp ce ne îmbrăcăm în straturi de haine, trebuie să ne asigurăm și că mâncăm alimentele potrivite pentru a ne menține căldura.
Usturoiul copt are aromă domoală și gust dulce și te ferește de infecții
Un ingredient care poate ajuta, iarna, la combaterea frigului și tusei este usturoiul. Pentru cei care nu sunt fani ai usturoiului crud, încercați să-l coaceți. Când usturoiul este copt, aroma sa puternică se transformă într-un gust dulce și untos, făcându-l un ingredient versatil care poate îmbunătăți orice rețetă. Există multe beneficii ale usturoiului copt atunci când vine vorba de întărirea imunității și îmbunătățirea digestiei. Acesta conține o concentrație mare de alicină, un compus cunoscut pentru proprietățile sale antimicrobiene și antioxidante. De asemenea, ajută la combaterea infecțiilor, reduce inflamația și sprijină sănătatea inimii.
Ce este usturoiul copt?
Usturoiul copt este o rețetă simplă dar gustoasă, în care capetele de usturoi întregi sunt coapte în cuptor până devin fragede și caramelizate. Această metodă reduce gustul puternic al usturoiului crud, transformându-l într-un gust dulce, untos și ușor afumat, spune dieteticianul Gauri Anand. Vârfurile de usturoi se înmoaie și devin ușor de stors din coajă, făcându-le ideale pentru a fi întinse pe pâine, adăugate în sosuri sau folosite ca aroma în diverse preparate. Dar, pe lângă faptul că este sănătos, există multe beneficii ale usturoiului copt. Iată câteva dintre ele.
Usturoiul copt îmbunătățește imunitatea
Usturoiul copt este un adevărat izvor de nutrienți cu numeroase beneficii. Acesta conține antioxidanți și substanțe, cum ar fi alicina, care acționează împreună pentru a întări sistemul imunitar. Alicina, un compus sulfuric puternic, are calități antibacteriene și antivirale care pot ajuta la tratarea diferitelor afecțiuni. În plus, antioxidanții din usturoiul copt neutralizează radicalii liberi dăunători, reducând stresul oxidativ și întărind apărarea naturală a corpului. Prin includerea usturoiului copt în alimentație, îți poți întări sistemul imunitar și reduce susceptibilitatea la bolile comune de iarnă, conform unui studiu publicat în revista Antioxidants.
Alicina din usturoiul copt are proprietăți antiinflamatorii
Substanțele chimice din usturoiul copt, în special alicina și alți compuși care conțin sulf, au proprietăți antiinflamatorii puternice, conform unui studiu publicat în Current Issues in Molecular Biology. Aceste substanțe ajută la reducerea producției de indicatori inflamatorii, cum ar fi citokinele. Unul dintre cele mai mari beneficii ale usturoiului copt este că poate ameliora simptomele artritei, bolii inflamatorii intestinale și astmului, prin combaterea inflamației la sursă.
Usturoiul copt este bun pentru sănătatea inimii
Consumul de usturoi copt este excelent pentru inimă. Acesta promovează sănătatea cardiovasculară, conform unui studiu publicat în Nutritional Journal. Consumul regulat al acestui superaliment poate contribui la o inimă mai sănătoasă, ajutând la scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol. Compușii prezenți în acesta, cum ar fi alicina, au fost dovediți că relaxează vasele de sânge, îmbunătățesc fluxul sanguin și reduc riscul de formare a cheagurilor de sânge. Unul dintre cele mai importante beneficii ale usturoiului copt este că poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol LDL (colesterolul „rău”), care poate contribui la formarea plăcilor în artere.
Usturoiul copt îmbunătățește digestia
Promovarea unei digestii mai bune și ameliorarea simptomelor de indigestie și balonare sunt printre cele mai mari beneficii ale usturoiului copt, conform unui studiu publicat în Food Science Biotechnology. Compușii din acest ingredient stimulează producția de enzime digestive, îmbunătățind descompunerea alimentelor și absorbția nutrienților. În plus, acesta are proprietăți ușor laxative care pot ajuta la reglarea mișcărilor intestinale și prevenirea constipației.
Usturoiul copt, sursă de antioxidanți
Este un antioxidant puternic care protejează corpul de stresul oxidativ, făcând din capacitatea sa de a reduce riscul de boli cronice unul dintre cele mai mari beneficii ale usturoiului copt. Un studiu publicat în Food Science Biotechnology afirmă că usturoiul copt conține antioxidanți, cum ar fi vitaminele C și E, care neutralizează radicalii liberi dăunători ce pot deteriora celulele și pot duce la îmbătrânire. Usturoiul copt ajută la reducerea stresului oxidativ și la scăderea riscului de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă, cancerul și tulburările neurologice.
Cum să consumi usturoiul copt?
Imunitatea mai puternică și controlul tensiunii arteriale sunt unele dintre cele mai importante beneficii ale usturoiului copt. Iată cum îl poți include în dieta ta:
- Se întinde pe pâine: Cea mai simplă modalitate de a savura usturoiul prăjit este să-l întinzi direct pe o felie de pâine prăjită. Cățeii moi și caramelizați sunt delicioși și reprezintă o gustare sau un aperitiv ușor de preparat.
- Adaugă în supe și tocănițe: Usturoiul prăjit poate adăuga profunzime de aromă supelor și tocănițelor. Pur și simplu, zdrobește cățeii și adaugă-i în rețetele tale preferate.
- Prepară unt de usturoi: Zdrobește cățeii de usturoi prăjiți cu unt moale pentru a obține un unt de usturoi plin de savoare. Folosește-l pentru a-l întinde pe pâine, prăjituri sărate sau legume.
- Încorporează-l în sosuri: Usturoiul prăjit poate îmbunătăți aroma sosurilor. Adaugă-l în sosul marinara, pesto sau hummus.
- Folosește-l ca agent de aromatizare în legume prăjite: Aruncă niște căței de usturoi prăjiți împreună cu legumele tale preferate, înainte de a le prăji. Combinarea aromelor este pur și simplu divină.
Efecte secundare ale usturoiului
Deși există multe beneficii ale usturoiului prăjit, este important să cunoaștem și efectele secundare, pentru a beneficia de o consumare sigură.
- Consumarea excesivă a usturoiului, inclusiv a celui prăjit, poate duce la probleme digestive, precum gaze, balonare și diaree.
- Compușii din usturoi pot irita tractul digestiv, provocând, potențial, arsuri la stomac și reflux acid la unii oameni.
- Usturoiul, fie crud, fie prăjit, poate provoca respirație și miros corporal puternic.
- Unii oameni pot fi alergici la usturoi, manifestând simptome precum erupții cutanate, mâncărime și dificultăți de respirație.