5 aperitive ușor de preparat cu ajutorul friteuzei/ Rețete de sezon pentru o masă rapidă, o gustare pe terasă cu prietenii sau o petrecere

friteuza, aperitive in friteuza, retete Sursa foto: tefal.ro

Odată cu venirea vremii frumoase, apar tot mai des gustările improvizate, petrecerile pe terasele proprii sau ale prietenilor și alte evenimente sociale legate de mâncarea de tip aperitiv. Salatele devin mai tentante pe măsură ce legumele și fructele de sezon își fac apariția, iar supele și ciorbele se pot servi câteodată și reci. Dorința de a porni cuptorul scade considerabil și prin urmare îl putem înlocui cu succes cu friteuza cu aer cald.

Iată cum aceasta ne poate ajuta să pregătim aperitive, salate, supe și alte feluri rapide, folosind ingrediente de sezon: sparanghel, căpșuni, dovlecei, fasole verde, roșii și ardei care încep să apară — plus multe altele. Astăzi vom trece în revistă 5 idei de aperitive simple, urmând a vedea ulterior ce variante de supe sau salate există.

De ce friteuza cu aer cald este potrivită pentru a înlocui cuptorul?

Pentru că se încălzește rapid, consumă puțin, menține temperatura setată, nu necesită mare atenție din partea celui care gătește și, de obicei, este cumpărată în funcție de numărul de persoane din gospodărie.

Rețete de aperitive

Bețișoare de dovlecel sau fasole verde cu brânză rasă

Pentru două persoane, avem nevoie de 250 de grame de fasole verde subțire – sau doi dovlecei mici –, o lingură de ulei de măsline, două linguri de brânză maturată rasă, o lingură de pesmet grunjos și piper după gust. Încălzim friteuza cu aer la 200 de grade; între timp, punem într-un bol mare fasolea spălată și scursă sau dovleceii tăiați în bastonașe bine uscate, uleiul de măsline, brânza, pesmetul și piperul. Amestecăm bine și așezăm totul în tavă – fără grilaj sau cu hârtie de copt – timp de 10-15 minute, întorcându-le la jumătate. Gustăm și, dacă este nevoie, mai adaugă sare. Trebuie mănâncate repede ca să rămână crocante. Dacă vrem să gătim o cantitate mai mare și coșul de la friteuză nu este foarte mare, mai bine repetăm procesul pentru a evita aglomerarea.

Frigărui cu ardei, ceapă murată, roșii cherry și cârnați

O gustare dulce-acrișoară atât de simplu de făcut, încât nimeni nu se va putea eschiva spunând că nu știe să gătească. Pentru opt frigărui, taiem în patru bucăți patru cârnați de cea mai bună calitate și pregătim opt cepe murate mici. Luăm 16 roșii cherry, opt bucăți de ardei roșu crud și le asezonăm cu puțin ulei, sare și ierburi. Înfigem ingredientele în această ordine: roșie, cârnat, ardei, roșie, cârnat, ceapă murată. Punem în friteuză cu aer, pe grilaj, frigăruile, pentru aproximativ opt minute sau până când cârnații sunt gătiți, întorcându-le la jumătate. Servim imediat.

Ciuperci cu unt prăjit cu usturoi

Așezăm cât de multe ciuperci în coșul friteuzei (câte încap) – bine curățate și cu piciorul ușor tăiat ca să stea stabil. Friteuza trebuie să fie  preîncălzită la 180 de grade. După aproximativ cinci minute, le întoarcem și mai lasăm trei minute cu pălăria în jos. Între timp, tocăm foarte mărunt doi-trei căței de usturoi și puțin pătrunjel. Punem 100 de grame de unt într-un vas pe foc mediu și îl încălzim până începe să se rumenească, dar să nu se ardă. Luăm vasul de pe foc, adăugăm usturoiul și amestecăm pentru ca acesta să se gătească ușor cu căldura reziduală. Asezonăm cu sare și piper după gust, iar când nu mai arde, adăugăm pătrunjelul. Servim ciupercile, stropite cu untul aromat.

Morcovi cu alioli

Pregătim un alioli în care adăugăm puțină boia iute. Spălăm bine, usucăm și tăiem capetele a 2-3 morcovi – ideal să fie cu frunze – apoi îi feliem în bucăți de aproximativ doi centimetri (ca pentru cartofi prăjiți). Îi ungem cu puțin ulei și sare, apoi îi punem în friteuza preîncălzită, la 180 de grade, timp de 15 minute, amestecând la fiecare cinci minute. Când sunt gătiți, ridicăm temperatura la 200 de grade pentru câteva minute, amestecând la fiecare două-trei minute, pentru o rumenire frumoasă. Se servesc cu sosul deasupra sau separat.

„Aripioare” de conopidă în stil Buffalo

Sunt versiunea vegetariană a aripioarelor în stil Buffalo, doar că în loc de pui, folosim conopidă, o legumă care se comportă surprinzător de bine în această rețetă. Trecem bucățile de conopidă prin făină, amidon de porumb, piper negru, usturoi pudră, boia afumată și chimen pentru a le da aromă și textură. Apoi le acoperim cu un sos dulce-picant. Le vom servi cu sos de brânză cu mucegai albastru și bastonașe de țelină sau morcov pentru o experiență completă Buffalo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *