11 alimente pe care nu ar trebui niciodată să le consumi înainte să stai la plajă/ Dacă vrei să eviți balonarea și deshidratarea nu mânca lactate, porumb, pepene, broccoli și alte câteva alimente

Ce sa nu mananci inainte de plaja Sursa foto: Pexels

Dacă plănuiești o zi la plajă, cu stat întins la soare, sunt două lucruri de care probabil te temi: balonarea și deshidratarea.

„O zi la plajă poate duce la expunere excesivă la soare, ceea ce poate cauza deshidratare, arsuri solare și o stare generală de disconfort. Unele alimente care pot oferi protecție UV includ morcovii, rodia și sucul de portocale” spune, potrivit delish.com, Lauren Manaker, nutritionist.

Ce alimente ar trebui să eviți să mănânci înainte de a merge la plajă

  •  Produse lactate – Produsele lactate sunt cunoscute pentru faptul că provoacă balonare și gaze (mai ales la persoanele cu intoleranță la lactoză). Așa că mai bine sari peste înghețata de dinainte de plajă.
  • Alcool – Poate ar fi bine să eviți piña colada sau espresso martini. „Băuturile care deshidratează, precum cele alcoolice sau cu cofeină, ar trebui evitate când faci plajă. Hidratarea ar trebui să fie prioritatea numărul unu pentru cei care vor să se bucure de soare.” spune Manaker.
  • Porumb – Această gustare clasică de vară se găsește la orice grătar, dar e dificil de digerat. Nutriționista Lisa Moskovitz explică: „Porumbul conține un tip de carbohidrat greu de descompus pentru organism, ceea ce duce la fermentație bacteriană în intestin și acumulare de gaze.”
  •  Băuturi carbogazoase – O băutură rece cu bule poate părea ideală vara, dar dioxidul de carbon provoacă balonare. Mai bine alege apă sau limonadă în locul apei carbogazoase.
  • Mâncăruri picante – „Ultimul lucru pe care îl vrei la plajă sunt problemele digestive. Alimentele iritante, precum cele picante, ar trebui evitate, mai ales dacă știi că îți provoacă neplăceri.” spune Manaker.
  • Gluten – Pentru persoanele cu sensibilitate la gluten sau boala celiacă, consumul de gluten poate cauza balonare, constipație, diaree și alte simptome, potrivit Harvard T.H. Chan School of Public Health. Din fericire, există multe gustări fără gluten disponibile oriunde.
  • Iaurt – Deși iaurtul este cunoscut pentru beneficiile digestive, anumite tipuri (cu multă lactoză) pot fermenta în stomac, producând gaze și balonare. Iaurtul grecesc este o alternativă mai sigură, deoarece conține mai puțin zahăr.
  •  Usturoi – Folosit în principal pentru aromă, usturoiul (la fel ca și ceapa) conține fructani, care provoacă balonare, conform Cleveland Clinic. O soluție simplă este să gătești usturoiul înainte de consum.
  • Broccoli – Legumele crucifere, precum broccoli sau conopida, conțin rafinoză — un carbohidrat pe care organismul nu-l poate digera. Rezultatul? Balonare și gaze… mirositoare. La piscină? Nu prea merge.
  • Fasole – Chiar dacă este bogată în proteine și fibre, fasolea conține oligozaharide, greu de digerat și care duc la fermentație intestinală. Persoanele cu sindrom de colon iritabil ar trebui să o evite înainte de plajă.
  • Pepene roșu – O vară fără pepene ar fi tristă, dar din cauza conținutului ridicat de zaharuri, poate duce la balonare și gaze. Mai bine păstrează-l pentru rehidratare după statul la soare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *